Editorial
Pensiile parlamentarilor - mai presus de lege
     În tristă premieră, ieri anul școlar a debutat nu în sunet de clopoțel și în emoția reîntâlnirii cu profesorii și colegii, ci în fluierăturile și scandările nemulțumite ale cadrelor didactice. Ieșiți la miting, sute de mii de profesori din întreaga țară vor să obțină o majorare salarială semnificativă. Pentru ei Ministerul de Finanțe găsește greu fonduri pentru că învățământul este prioritate națională doar în declarații. În schimb colegii de partid ai domnului Tă­năsescu, parlamentarii au acum la final de mandat o prioritate uriașă a cărei rezolvare se cere degrabă găsită pentru liniștea și confortul lor la bătrânețe - pensiile. Așa că au trecut la fapte. Pe agenda Parlamentului se află acum două legi prin care se dorește legiferarea unor privilegii dincolo de legea pensiilor și mai ales dincolo de bunul simț. În forma cea mai scandaloasă solicitările parlamentarilor se referă la acordarea unei pensii al cărei cuantum lunar să reprezinte 80 la sută din indemnizația de parlamentar, ceea ce înseamnă aproximativ 24 de milioane de lei. În plus, la final de mandat, parlamentarii care rămân fără "coledzi", dar care nu au vârsta de pensionare, vor primi circa 240 de milioane de lei, echivalentul a 7 indemnizații lunare, pentru că, nu-i așa, trebuie și ei săracii să trăiască din ceva până își găsesc un nou loc de muncă. Pentru parlamentarii PSD care nu vor obține încă un mandat starea de șomaj nu va fi însă una de lungă durată pentru că sub atenta îndrumare a președintelui executiv al partidului, Octav Cozmâncă, o comisie întreagă le va căuta locuri de muncă bine remunerate, că de, standardul cu care s-au obișnuit până acum trebuie păstrat! Și dacă tot vorbim de cheltuieli pentru parlamentari putem să adăugăm la acest capitol și cele 450 de miliarde de lei folosite pentru amenajarea noului sediu al Senatului.
    N-or fi având parlamentarii sindicat, dar pentru binele lor sunt uniți de o manieră pe care ne-am dori-o manifestată și în alte cazuri. Grijulii cu propriile interese, politicienii noștri îi uită tocmai pe cei care i-au trimis "să se sacrifice" în Parlament sau în alte instituții unde nivelul de salarizare este mult peste media pe economie. Învățământul și sănătatea sunt doar două dintre sectoarele în care acest dezinteres duce la scăderea eficienței și calității. Dar ce contează? Cât despre pensionarii de rând ce să mai spunem? Corelarea, recorelarea și recalcularea pensiilor acestora le aduce poate un plus de câteva zeci sau sute de mii. Nu întâmplător în vizitele sale prin țară premierul este des întrebat, cu cuponul de pensie în mână, dacă poate trăi cu asemenea bani. În statul de drept pe care ni-l dorim și în care nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege, tocmai cei care fac legile și care pretind respectarea lor sunt cei care doresc obținerea unor privilegii.
    Scandalul izbucnit pe această temă este exploatat electoral de parlamentarii partidelor din Opoziție, dar protestul lor, dacă nu este doar unul de ochii electoratului, îl dorim concretizat în votul împotriva acestor pretenții aberante. Ne îndoim că se va petrece așa ceva. Deja la Senat (unde, e drept, votul este secret, deci de necontrolat) legea pensiilor preferențiale pentru parlamentari a fost aprobată. Rămâne Camerei Deputaților decizia finală. Până una-alta, românii au acum ocazia să se convingă de valoarea și inte­resul parlamentarilor față de ei. Își pot forma o opinie în vederea alegerilor generale.
Anca DINICĂ