Prima pagină Ediția din: 16.9.2004
După ce a forțat un baraj rutier
Un șofer fugar oprit de polițiști cu... arma
     În după-amiaza de marți, 14 septembrie, poliția rutieră Blaj, aflată în misiune pe raza comunei Șona, a încercat să oprească pentru un control de rutină un VW Passat, care circula pe drumul național. Deoarece șoferul n-a oprit la semnalul agentului de poliție, VW Passat a fost dat în urmărire. În comuna Sâncel, polițiștii de pe mașina-radar au făcut un baraj pe șosea, însă șoferul VW-lui l-a forțat, ocolindu-l și trecând în viteză mai departe. În centrul comunei Sâncel, polițiștii au făcut un nou baraj, de această dată postându-se lângă mașini, cu armele în poziție de tragere. Observând că gluma se îngroșase rău, șoferul de pe VW a oprit de această dată la semnal, fiind preluat de polițiști și identificat. Fugarul se numește Petru Moldovan, are 34 de ani și este din Cetatea de Baltă. El avea toate motivele să ocolească poliția, deoarece nu avea permis de conducere și, în plus, era și băut. Polițiștii au demarat urmărirea penală împotriva lui Petru Moldovan, urmând să investigheze și condițiile în care acesta a ajuns, băut, la volanul VW-lui Passat.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Tribunalul Alba face dreptate drumarilor
•CJ Alba trebuie să-i plătească fostului vice­pre­ședinte Doru Cetean circa 150 de milioane de lei (echivalentul probabil a tot atâtea gropi din dru­murile județului!)
     Încă de când ocupa funcția de vicepreședinte al Consiliului Jude­țean Alba, Doru Victor Cetean a acționat în judecată instituția amin­tită pentru neplata sporului de vechime și a celui de-al 13-lea sa­lariu. Potrivit legii administrației publice, președintele și vicepre­șe­dinții nu primesc spor de vechime, lucru care este cel puțin anormal. Tribunalul Alba a admis cererea lui Doru Cetean, în prezent consilier județean, și a dispus plata acestor drepturi salariale de către CJ Alba către reclamant. Decizia instanței poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia în termenul stabilit de lege.
    Dacă decizia va fi menținută și la nivelul acestei instanțe, atunci CJ Alba trebuie să-i plătească fostului vicepreședinte al Consiliului Județean circa 150 de milioane de lei. Mai mult, o decizie favorabilă pentru Cetean va încuraja și alți aleși locali să-și ceară drepturile salariale în instanță.(A.C.)
Proiectul de Dezvoltare Rurală a Munților Apuseni - FIDA, investiții de circa 7,5 milioane de dolari
     Derulat în primul an în județul pilot Alba, la finalul anului 2001, programul FIDA a fost extins și în celelalte județe care au în componența lor Munții Apuseni - Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara și Sălaj - ce aparțin altor regiuni de dezvoltare. La finele anului 2002 pe lângă cele 252 de localități eligibile au fost propuse încă 160 de localități, rezultând o arie a proiectului ce include 412 localități (orașe și comune), devenită operațională în urma semnării amen­damentului nr.3 la Convenția încheiată între MFP, BCR și ADR Centru.
    După 32 de luni efective de derulare pe întreaga arie de apli­cabilitate, Proiectul a dovedit că, prin condițiile de creditare oferite, reprezintă într-adevăr o oportunitate pentru dezvoltarea economică a zonei Apuseni, lucru demonstrat de cele 573 de împrumuturi acordate, în valoare de peste 7,4 milioane de dolari SUA, această sursă de finanțare devenind o șansă reală pentru sprijinirea micilor producători agricoli și a întreprinderilor mici și mijlocii din Munții Apuseni.
    Totodată, în derularea celor 573 de proiecte au fost atrase și surse proprii ale beneficiarilor de credite în valoare totală de peste 2 milioane USD. De asemenea s-a estimat că vor fi create peste 450 de noi locuri de muncă, dintre care aproximativ 200 în județul Alba. În județul Alba au fost acordate 236 de credite în valoare de 2,6 milioane de dolari.
Florin ROMAN

Mircea Geoană susține proiectul "Drumul Iancului"
     Primarul comunei Sohodol, Lucian Andreica, a declarat că cel mai nou semnatar al legământului referitor la sprijin pentru realizarea "Drumului Iancului", pe care și-au pus "autograful" o serie de po­liticieni, este ministrul de Externe Mircea Geoană. "A făcut acest lucru la Țebea și, după ce i-am prezentat durerea noastră, dl. Geoa­nă a promis că ne va sprijini. Formularea exactă a dânsului a fost "Îl aveți". La sfârșitul acestei săptămâni, împreună cu primarul Zlatnei, Silviu Ponoran, vom merge la București la întâlnirea cu dl. Geoană și sperăm să venim cu ceva concret", ne-a declarat primarul An­dreica. (F.R.)
Cornel Filipescu observator OSCE
     Senatorul PD de Alba Cornel Filipescu va participa, în perioada 16-21 septembrie, în calitate de observator OSCE, la alegerile parla­mentare din Kazahstan. OSCE este Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, iar senatorul Filipescu este la prima misiune de acest fel. (A.D.)
33 de proiecte finanțate
     În cadrul programului "Dezvoltarea județului Alba" au fost aprobate și implementate 33 de proiecte, valoarea lor contractuală fiind de 159 de miliarde de lei, din care 69 de miliarde de lei reprezintă ajutor financiar nerambursabil, ne-a informat directorul ADR Centru, Simion Crețu. El a adăugat că prin aceste programe s-au făcut investiții care au generat 874 noi locuri de muncă, din care 563 din rândul șomerilor. Proiectele implementate în cadrul acestui program vor fi monitorizate timp de 3 ani.(F.R.)
Informatizarea administrației costă peste 1 milion de Euro
     Directorul Direcției Relații Publice și Informatică din cadrul CJ Alba, Ioan Bodea, a declarat că prioritatea sa este realizarea unui sistem informatic performant, care să asigure legătură dintre uni­tățile administrației publice din județ. Realizarea acestui lucru este destul de dificilă, în primul rând din cauza lipsei de specialiști la nivelul primăriilor (în special la comune), dar și din cauza banilor, o asemenea investiție cifrându-se la circa 1 milion de Euro. "Sper ca informatizarea să se termine în anul 2008. Este un proces de durată, iar astfel de lucruri nu se fac peste noapte", a mai spus Bodea.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.