Curier județean
La Vințu de Jos
Militari din patru țări participă la un exercițiu multinațional
     În perioada 20-24 septembrie a.c., în municipiul Cluj-Napoca și în localitatea Vințu de Jos, se va desfășura exercițiul multi­național „BLONDE AVALANCHE ROU 04", cu participarea com­ponentelor naționale ale Batalionului Multinațional de Geniu "TISA", constituit în baza inițiativei de cooperare regională la care participă Ungaria, Slovacia, Ucraina și România. Exercițiul face parte din planul comun de pregătire al acestei structuri și are drept scop antrenarea celor patru contingente pentru îndeplinirea unor misiuni de limitare și înlăturare a urmărilor unor dezastre naturale și de acordare a asistenței umanitare populației sinistrate din zonele afectate.
    Joi, 23 septembrie, la Vințu de Jos se va desfășura un exercițiu demonstrativ, care va include activități de evacuare a populației sinistrate, cu folosirea tehnicii și materialelor din dotarea com­ponentei românești a Batalionului Multinațional de Geniu "TISA". La activitate au fost invitate personalități militare și civile din țările participante la Inițiativa de Cooperare Regională. Acordul privind înființarea Batalionului Multinațional de Geniu „TISA" a fost sem­nat pe data de 18 ianuarie 2002, la Budapesta, de miniștrii Apă­rării din Ungaria, România, Slovacia și Ucraina și a fost ratificat prin Legea nr. 583, din 24 octombrie 2002. Pentru punerea în aplicare a legii menționate a fost redactat și semnat un Acord tehnic între cele patru ministere ale Apărării. Batalionul este com­pus dintr-un comandament multinațional și din contingente națio­nale, însumând aproximativ 800 de militari. Structurile din cadrul unității sunt organizate în conformitate cu reglementările națio­nale. Misiunile principale ale batalionului sunt de asigurare a asis­tenței populației civile locale și de participare la limitarea sau înlăturarea pagubelor în caz de dezastru, în bazinele râului Tisa și ale afluenților acestuia. Președinția Grupului Director al Inițiativei este asigurată succesiv, anual, în ordine alfabetică (după alfabetul englez) de fiecare parte semnatară a acordului. În acest an, pre­ședintele grupului este locțiitorul șefului Statului Major General al Armatei României, general-locotenent Ioan Gavril.
Florin ROMAN, Robert GHERGU

Un autobuz și un TIR s-au ciocnit la Oiejdea
•5 persoane au fost rănite, iar DN 1 a fost blocat timp de mai multe ore
     Un accident ce putea avea consecințe tragice s-a consumat vineri pe DN 1 în apropierea localității Oiejdea. Un autobuz cu 40 de persoane, printre care și copii, a intrat în partea laterală a unui TIR, care transporta PAL, după care a lovit un copac, gardul unei gospodării și a fisurat o conductă de gaz metan. În urma im­pac­tului, cinci persoane din autobuz au fost rănite și au fost trans­portate la spital pentru a li se acorda îngrijiri medicale, iar TIR-ul s-a răsturnat perpendicular pe axul drumului. Șoferul TIR-ului a dat dovadă de prezență de spirit și a evitat un impact frontal în ultima clipă, în timp ce colegul său de pe autobuz a scăpat cu viață după ce a sărit de la volan. Pasagerii din autobuz s-au ales cu o sperietură de moarte, dar bine că nimeni nu și-a pierdut viața. Din cauza impactului, ambele autovehicule au suferit pagu­be importante, estimate la câteva miliarde de lei, având în vedere și încărcătura valoroasă din TIR. Din primele investigații ale celor prezenți la fața locului a rezultat că accidentul s-a produs din cauza unor defecțiuni tehnice la autobuz, care a virat brusc spre stânga. Cercetările continuă pentru stabilirea cu precizie a cau­zelor accidentului.
    Circulația a fost blocată pe ambele sensuri timp de două, trei ore, iar mașinile s-au întins pe câțiva kilometri. Autoturismele de gabarit mai mic au fost deviate prin localitatea Sântimbru.
Florin ROMAN

Mircea Hava vrea curățenie în Cetate
     Primarul municipiului Alba Iulia Mircea Hava s-a declarat foar­te nemulțumit de modul în care firma care lucrează la rea­me­na­jarea clădirii fostului Centru Militar Județean, SC Selina, păstrea­ză curățenia în zona în care lucrează. "În apropierea Porții a III-a a Cetății s-a ridicat un morman de gunoaie. Eu înțeleg că este șan­tier, dar firma trebuie să păstreze curățenia. Nu putem ac­cepta mormanele de mizerii în mijlocul municipiului, pe un traseu tu­ristic important. Dacă nu vor face curat până săptămâna viitoare, vor primi amenzi usturătoare." Avertismenul este valabil pentru toate firmele care lucrează la construcții în tot municipiul Alba Iulia. Pentru depistarea celor certați cu curățenia și bunul simț, con­troalele vor continua. (A.D.)
Un tânăr din Daia Română a fost înjunghiat în piept
     Alin Nicolae Cibu, în vârstă de 19 ani, din comuna Daia Ro­mână, a fost internat în noaptea de 18 spre 19 septembrie, la Spitalul județean de Urgență, după ce a fost înjunghiat în zona pieptului. Dr. Carmen Popa, medic de gardă la "Urgențe", a decla­rat că pacientul a fost diagnosticat cu "plagă înjunghiată pene­trantă hemitorace stâng, cu pneumotorax". La un sfert de oră du­pă miezul nopții, tânărul a fost internat la secția chirurgie pentru a fi supus unei operații, a spus d-na dr. Popa. Pe de altă parte, po­liția a demarat cercetările pentru a stabili împrejurările în care s-a produs incidentul și pentru a-l identifica pe agresor.(R.G.)
Lansare de carte
     Frunțile elevilor Școlii cu clasele I-VIII din Bucerdea Grânoasă, umbrite de incertitudinea începerii în bune condiții a noului an școlar, au fost înseninate de prezența în rândul lor a unor distinși oaspeți.
    Este vorba despre prof. univ. dr. Ion Buzași și Mihai C. Szi­lagy. Distinsul profesor, rectorul Colegiului Universitar "Gh. Șin­cai" din Blaj i-a călăuzit pașii și gândurile d-lui Mihai C. Szilagy, fiu al satului Bucerdea Grânoasă, iubitor de literatură și pasionat de istorie în realizarea cărții "Ion Maiorescu - ilustru fiu al satului Bucerdea Grânoasă".
    Colectivul de cadre didactice urează "tânărului" autor mult suc­ces pe mai departe iar celui care i-a îndrumat pașii spre reali­za­rea biografiei multă sănătate.
înv. Ștefan Zolti MEZEI

Victor Ponta a fost reconfirmat ca președinte al Tineretului Social Democrat
•Președintele TSD Alba, Nicolae Mera, a fost ales secretar executiv al Delegației Permanente la ni­vel național
     Congresul Extraordinar al Tineretului Social Democrat, care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute la București, l-a re­confirmat în funcția de președinte al organizației pe Victor Ponta ce și-a serbat și ziua de naștere cu acest prilej. Reprezentanții județului Alba la acest Congres, la care au participat în total pes­te 1600 de persoane, au înregistrat importante succese fiind aleși în mai multe structuri de conducere ale TSD. În primul rând Ni­colae Mera - președintele TSD Alba, a fost desemnat de către Victor Ponta ca secretar executiv al Delegației Permanente a organizației de tineret a PSD de la nivel național. Apoi, din Biroul Executiv al TSD vor face parte și doi membri ai TSD Alba, Nicolae Mera și Delia Dimofte. De asemenea, Consiliul Național al TSD va avea în componența sa 6 membri din Alba și anume Nicolae Me­ra, Delia Dimofte, Vasile Buligă, Flaviu Predescu, Ovidiu Jidveianu și Lucian Docea.
    Nu în cele din urmă, prezent la lucrările Congresului, Adrian Năs­tase, președintele PSD, a anunțat public că toți tinerii aleși pe locuri eligibile la alegerile preliminare vor rămâne pe poziții.(R.J.)
PRM-iștii s-au adunat pentru alegerile parlamentare
     La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc ședința extraordinară a Biroului Executiv al Consiliului județean Alba al PRM, pentru validarea candidaților pentru alegerile parlamentare care vor avea loc în noiembrie a.c. Cei care și-au depus candidatura sunt: de­putatul Emil Crișan (Abrud); Roman Costan (Alba Iulia); Victor Alexa (Aiud); Dana Șerb (Ocna Mureș); Dorian Vușcan (Sebeș); Monica Sima (Alba Iulia); Adrian Rociu (Alba Iulia); Roman Con­stantin (Meteș); Ponoran Dorin (Alba Iulia); Dăian Gheorghe (Alba Iulia); Marcel Sârb (Teiuș); Arsîn Ioan (Alba Iulia); Mircea Bodea (Săsciori).
    Toate documentele au fost analizate de comisia județeană de cadre și prezentate spre aprobare biroului executiv.
    După această validare, listele vor fi trimise comisiei centrale de cadre a partidului, în ordine alfabetică, așa cum au fost solicitate de București. (F.R.)
La Alba Iulia
Pregătiri pentru începerea noului an universitar
     La Universitatea "1 Decembrie 1918" lucrările efectuate în ve­derea începerii anului universitar 2004-2005 în condiții optime sunt pe ultima sută de metri. Toate sălile de cursuri au fost reparate, zugrăvite și vopsite, iar unul dintre amfiteatrele Universității a fost renovat în totalitate, adică pe lângă lucrările sus amintite au fost schimbate geamurile și mobilierul. Toate spațiile de învățământ vor fi gata pentru a-i primi pe studenți cel târziu miercuri, 22 sep­tembrie. În data de 28 septembrie va avea loc recepția noului cămin al Universității a cărui capacitate este de 210 locuri care vor putea fi ocupate de către studenți începând cu 1 octombrie. Suma de bani pe care o vor plăti studenții care vor beneficia de locuri în cămine nu a fost încă stabilită, dar aceasta va varia în funcție de cămin și de confortul oferit. În căminul numărul 1 camerele sunt tip garsonieră - cu baie și bucătărie și fiecare cameră are trei locuri. În căminul numărul 2 într-o cameră vor sta tot trei studenți, camerele au grup sanitar, dar lipsește bucătăria, însă există un oficiu în capătul holului unde studenții pot să gătească. În căminul numărul 3 în cameră vor locui patru studenți, aici atât oficiul cât și grupurile sanitare se află la capătul pali­erului. Problema comună tuturor căminelor o reprezintă mobilierul care este vechi și care ar trebui schimbat. În acest an repar­tizarea pe locurile din căminele Universității "1 Decembrie 1918" se face în funcție de medie, pe baza unei înscrieri on-line pe internet pentru ca orice suspiciune din partea studenților să fie înlăturată. Înscrierile se mai pot face până la data de 20 sep­tembrie. Din totalul numărului de locuri din căminele Universității, pentru cazurile sociale vor fi alocate 10 la sută. De asemenea se va repartiza un număr de locuri (nestabilit încă) pentru copiii ai căror părinți lucrează în învățământ (personal didactic și nedi­dactic) și care au intrat pe locurile subvenționate de către stat, aceștia beneficiind de cazare gratuită în cămine. Este foarte im­portant faptul că mai apare încă un cămin studențesc deoarece alternativa acestora sunt apartamentele închiriate sau gazdele. Ultimele două variante, deși mult mai scumpe decât căminele, sunt foarte folosite de către studenți, lucru datorat puținelor spații de cazare asigurate până acum de către Universitate față de numărul solicitanților.
Lavinia IONAȘ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.