Actualitate
Deși nu a vizitat Munții Apuseni
Premierul Adrian Năstase incriminează Proiectul Roșia Montană punându-l în cârca... Opoziției
•PSD și PRM sunt împotrivă, Alianța D.A. PNL-PD este pentru realizarea investiției
     Aflat într-o nouă vizită electorală în județul Alba, primul ministru al României, Adrian Năstase, a fost invitatul postului de radio XXI Alba Iulia, la care și-a prezentat din nou poziția vis-a-vis de proiectul minier propus a se realiza la Roșia Montană. "Pro­iectul Roșia Mon­tană a fost pornit și contractul a fost semnat în timpul fostei guver­nări, nu în timpul guvernării nostre. Când am venit noi la guvernare contractul fusese semnat și contractul pornise. De când suntem noi la guvernare, punctul de vedere pe care l-am exprimat a fost întot­deauna foarte clar și anume contrar acestui proiect. Eu am spus în mai multe rânduri că nu susțin acest proiect și proiectul nu a obținut o autorizație de mediu pentru derulare. Iar în ceea ce privește faptul că Roșia Montană va scoate România din sărăcie, mie mi se pare o poveste.(...) Eu nu cred în proiectul ăsta și nu l-am susținut. Sunt sigur, au fost o serie de interese, sunt mulți care sunt interesați, poate și din administrație, nu cred că și din guvern, noi în guvern am avut o poziție tranșantă. Deci ați observat că în ultimii ani nu au existat progrese în legătură cu acest proiect. S-au dat niște aprobări la un anumit moment, s-au făcut niște investiții în perioadele ante­rioare și s-au creat într-adevăr dificultăți din punct de vedere juridic. Nu mă pronunț în ceea ce privește contractul, nu l-am examinat, dar din punct de vedere al mediului, din punct de vedere istoric și al zonei, eu cred că nu are rost să ne facem iluzii cu aurul din zonă. Ro­mânia are nevoie de investiții, dar în alte domenii", a spus Năstase. Poziția premierului nu miră pe nimeni atât timp cât o declarație asemănătoare a mai fost făcută cu ocazia unei alte vizite la Alba Iulia. De această dată, poziția exprimată a fost oarecum mai tranșantă, iar acest lucru poate avea o legătură și cu campania electorală care se apropie. Într-o altă declarație acordată presei, Năstase și-a mai nuanțat poziția vis-a-vis de proiect, afirmând că nu este "cel mai important proiect pentru România" și că pentru obți­nerea avizului de mediu firma trebuie să depună un studiu foarte bi­ne documentat, care va fi foarte atent studiat de guvern. PSD con­sideră probabil că va câștiga voturile moților adoptând această poziție, mai ales că unul din co-președinții Alianței D.A., Traian Bă­sescu, a declarat răspicat că susține ferm proiectul minier de la Ro­șia Montană, tot cu ocazia unei vizite la Alba Iulia. Așadar, de o parte sunt PRM și PSD, în timp ce de cealaltă parte a baricadei este Alianța PNL-PD.
    Ce nu înțeleg cei care urmăresc fenomenul Roșia Montană este de ce guvernul, dacă tot este împotrivă, nu a stopat acest proiect, că doar are pârghiile necesare. Ni se spune doar că atâta timp cât PSD va guverna, proiectul nu va primi aviz de mediu. Care aviz de mediu, din câte știm noi, nu a fost solicitat de companie, pentru că nu a fost depus încă studiul de impact asupra mediului. Iar PUZ-urile și PUD-urile pentru zona Roșia Montană, care vorbesc clar de dez­voltare minieră, cine le-o fi aprobat și cine și-a dat acordul, nu auto­ritățile locale și centrale ale statului? Ar mai fi o întrebare: oare când se spune adevărul, atunci când se vorbește că mineritul este o prio­ritate națională, sau când mineritul nu este considerat un domeniu care are nevoie de investiții? De acum este foarte clar: proiectul de la Roșia Montană va reprezenta un subiect de dispută politică, nu se știe însă cine va avea câștig de cauză. Declarația a fost primită cu rezerve chiar și de Asociația Aurarilor "Alburnus Maior", unul din­tre principalii opozanți ai proiectului. Președintele acesteia, Eugen David, consideră că declarația lui Năstase este una electorală, pen­tru imagine. "Năstase a mai făcut declarații de genul ăsta, dar nu am simțit efectul. Degeaba rămânem la nivel de declarații dacă în Roșia Montană se cumpără case în continuare și se distruge comu­na. Ministerul Culturii a lucrat la descărcarea de sarcină arheo­logică, iar ministrul Răzvan Theodorescu a scos masivul Cârnic de pe lista de patrimoniu. Ne-am bucura dacă în sfârșit guvernul s-ar trezi la realitate, dar cred că se apropie campania electorală. Sun­tem sătui de declarații și fapte nimic. Fosta guvernare are și ea o mare contribuție la dezastrul de aici, dar în actuala guvernare s-au făcut drumuri, foraje, s-a distrus comuna", a declarat Eugen David. Deocamdată, minele de la Zlatna și Baia de Arieș s-au închis și nimeni nu mai întreabă ce vor face disponibilizații. Mai trăiesc cu chiu cu vai doi ani din lefuri compensatorii, dar ce vor face în con­tinuare, pentru că soluții reale la problemele lor nu are nimeni. Mii de mineri au rămas pe drumuri, fără ca statul să le ofere o altă alter­nativă decât cea a... culesului de căpșuni și ciuperci în Spania. Valea Jiului după "era Miron Cozma" este cel mai bun exemplu. Nici investitorii nu s-au înghesuit, nici alte locuri de muncă nu au fost create, iar sărăcia bântuie ca o fantomă prin vale.
    În plus, se pare că situația la fața locului es­te cu totul alta decât este percepută la București. Cea mai mare companie minieră ame­ricană din lume a devenit acționar la Gabriel Resources, firma "ma­mă" a RMGC, după ce în comunicatul remis presei a dat asigurări că GR respectă toate exigențele impuse de americani. La Roșia Montană, circa 40 la sută dintre cei care au bătut palma cu com­pania și au decis să-și vândă casele s-au mutat în altă parte. 95 la sută din localnici au semnat că sunt de acord să negocieze cu RMGC și să le fie măsurate proprietățile. Astea sunt cifrele comu­nicate de companie. Cei care se opun sunt puțini, chiar dacă se laudă că sunt mulți. Niciodată nu au putut dovedi că sunt mulți și au refuzat să facă cunoscut numărul oficial de membri, când li s-a ce­rut acest lucru. În majoritatea cazurilor se vorbește de "300 de fermieri". Bună glumă, pentru că nu sunt 300 de fermieri probabil în toată zona Apusenilor. Bine ar fi fost de era așa. Despre proiectul Roșia Montană s-a vorbit și în campania electorală pentru alegerile locale. Cel care este pro-investiție, actualul primar, Virgil Narița, a câștigat detașat în cel de-al doilea tur în fața candidatului ecologist. Alți doi protestatari înverșunați, care au candidat pe listele PNL și PRM au pierdut, iar liberalul a fost chiar jalnic. Dincolo de toate aceste dispute cu iz politic și mai puțin tehnic, rămâne o întrebare: care sunt soluțiile concrete pentru scoaterea din sărăcie a Munților Apuseni? Acolo sunt încă sute de cătune neelectrificate, drumurile sunt la pământ, șomajul zburdă, orașe ca Zlatna, Baia de Arieș și chiar Abrudul, sunt în pragul falimentului, iar unele comune, cum este cazul Ponorului, figurează ca cele mai sărace din Europa. Cei care trăiesc în "Țara de Piatră" știu foarte bine acest lucru. Mineritul este la pământ, locurile de muncă sunt "păsări rare". Asta es­te rea­litatea Apusenilor, nu cea pe care încearcă să o creioneze out­siderii. Se vorbește de agroturismul care va salva Apusenii. E greu de crezut că se poate trăi din câteva pensiuni turistice. Nimeni nu merge la Scărișoara sau la "Peștera Urșilor" pentru că drumurile sunt inaccesibile, iar la Arieșeni ajunge iarna doar cine se încumetă. Degeaba avem frumuseți dacă nu avem utilități și drumuri bune. Nu le avem și nu le vom avea ani buni, pentru că banii pentru drumuri lipsesc cu desăvârșire. Infrastructura rutieră este la pământ, iar "Mo­cănița" a fost vandalizată și apoi vândută la fier vechi. Singura sursă de trai pentru moțul de rând o reprezintă lemnul, dar când s-o ter­mina și cu pădurea oare cine se va mai încumeta să trăiască în sa­tele și cătunele Apusenilor?
    Se pare că și paternitatea asupra proiectului este controversată, întrucât sunt voci care susțin că Nicolae Văcăroiu a pus prima sem­natură pe documentele companiei. De asemenea, este cel puțin ciu­dată percepția că un proiect pornit sub altă guvernare nu e bun din start. Guvernul României rămâne o instituție cu aceleași prerogative, indiferent de persoanele care stau în birourile din Palatul Victoria. În plus, pe documente se pune ștampila cu textul "Guvernul României" nu cu "Guvernul X sau Y". Din păcate se reiau sloganuri de genul "Nu ne vindem țara", deși se știe limpede faptul că Banca Națională a României are drept de preempțiune pentru cumpărarea aurului. Așa că, dacă se va vrea asta, tot aurul de la Roșia poate rămâne în țară fără probleme.
    Implicarea politicului în lumea afacerilor poate descuraja orice investitor străin în circumstanțele în care România dorește să i se recunoască statutul de economie funcțională. Orice proiect de an­vergura celui de la Roșia Montană va fi descurajat, deorece va vedea succesiunea a cel puțin 6-7 guverne de coloratură politică diferită.
    În final, ce s-ar mai putea spune despre viitorul Munților Apuseni?
    Poate doar că această zonă atât de bogată este blestemată să fie săracă pe vecie. Toți au exploatat aur din Apuseni, începând cu romanii și continuând cu austro-ungarii, sau chiar cu statul român, dar după secole de minerit, moții au rămas tot săraci. Toți le-au promis marea cu sarea, dar de promisiuni s-a ales praful. În loc să le aducă belșug și o viață mai bună, bogățiile naturale le-au adus doar necazuri. Au stat generații de-a rândul, desculți sau cu opinci, flămânzi și săraci, cu picioarele pe o comoară. Așadar, măcar în prezent ar fi drept ca moții să își poată decide singuri soarta și vii­torul, iar glasul lor ar trebui ascultat de cei care spun că le pasă de Munții Apuseni.
Florin ROMAN

Ieri, la Vințu de Jos
"Blonde Avalanche 2004"-un succes total
     Exercițiul multinațional "Blonde Avalanche 2004", organizat ieri în localitatea Vințu de Jos, pe malul râului Mureș, și-a atins scopul, fi­ind considerat o reușită deplină de către comandanții forțelor militare din Ungaria, România, Slovacia și Ucraina implicate. Este vorba de comandantul Forțelor Terestre Ungare, g-ral. mr. Ferenc Gyorossy, și locțiitorii Statului Major General din România-g-ral.lt. Ioan Ghitaș, Slovacia-g-ral.mr.Peter Novotny și Ucraina, g-ral. cu două stele Petr Piatibriat, delegația străină fiind compusă din 28 de militari. Din par­tea autorităților au fost prezenți prefectul Mugurel Sârbu, preșe­din­tele Consiliului Județean, Teodor Atanasiu, primarul comunei Vințu de Jos, Alexandru Danciu și primarul municipiului Sebeș, Alexandru Dăncilă. Modulul românesc al Batalionului multinațional "Tisa", format din aproximativ 200 de militari din Satu-Mare, a prezentat mo­dul concret de intervenție în cazul producerii unor eventuale inun­dații de proporții, în cooperare cu alte structuri cum sunt Protecția Civilă, Poliția, Direcția de Sănătate Publică și Crucea Roșie. La primul dintre atelierele de lucru a fost simulată salvarea de pe un mal pe altul al râului a populației sinistrate, cu ajutorul bărcilor pneumatice de asalt. De asemenea, au fost construite două tipuri de poduri rutiere peste cursul râului Mureș: un pod de pontoane, care suportă o greutate totală de 80 de tone, iar celălalt pe piloni, peste care pot trece autovehicule de cel mult 9,5 tone. Un alt punct de atracție l-a constituit obținerea apei de băut prin filtrare cu apa­ratură specială, după ce în prealabil a fost pompată din râul Pianu, confluent al Mureșului, mulți dintre participanți având curiozitatea să verifice potabilitatea lichidului rezultat. Totodată, cei prezenți au pu­tut urmări modul de consolidare a unui dig rupt, cu ajutorul unor saci plini cu nisip. Apoi, a fost vizitată o tabără de sinistrați, cu corturi separate pentru familii, copii și tineri, pe sexe, precum și corturi pentru acordarea îngrijirilor medicale. A fost simulată și sosirea unui rănit cu elicopterul, accidentatul fiind transbordat într-o ambulanță și adus în tabăra de sinistrați. Surse militare oficiale au declarat că o desfășurare de forțe similară ar putea avea loc, în caz de dezastre, în cel mult 36 de ore, iar efectivele străine ar ajunge în maximum 3 zile în România pentru a acorda sprijin, Batalionul multinațional fiind foarte bine pregătit, iar structurile din componență cooperează ex­celent.
    Cartea exercițiului multinațional a fost înmânată reprezentantului Slovaciei, țară care va organiza anul viitor un exercițiu similar. În cadrul conferinței de presă care a urmat, toți comandanții forțelor militare implicate au apreciat la superlativ modul în care partea ro­mână a pregătit exercițiul în toate punctele sale, dar speră ca, în realitate, catastrofe de amploarea celei simulate la Vințu de Jos să nu aibă niciodată loc.
Robert GHERGU

Dosarul "Autoturismul președintelui"
•Prefectul pune Curtea de Conturi pe Consiliul județean *Mugurel Sârbu a criticat și rectificarea de buget gândită de actuala putere administrativă a județului
     Prefectul Mugurel Sârbu a făcut ieri într-o conferință de presă un aspru rechizitoriu a ceea ce a denumit "mărețele realizări" ale actu­alei conduceri a Consiliului județean Alba. "În primul rând dl. preșe­dinte și-a cumpărat ilegal o mașină deoarece nu era cuprinsă pe lista de investiții. Mai mult decât atât, acest autoturism nici măcar nu este din producție internă, așa cum prevede legea. Voi solicita Curții de Conturi să verifice modul în care s-a derulat această in­vestiție", a spus prefectul de Alba.
    Domnia - sa a acuzat în continuare achiziționarea de noi birouri "în spiritul utilizării raționale a banului public" și schimbarea din func­ții a unor oameni competenți care, "culmea, nu au fost numiți de către PSD". Mai mult decât atât prefectul de Alba s-a arătat con­sternat de felul în care CJ Alba a pus problema în ceea ce privește rectificarea de buget. "Pentru primăriile care nu au primari ADA, s-au cerut sume derizorii, sub 100 de milioane de lei, care le-ar fi pus în pericol însăși existența. Se ajungea ca prin luna noiembrie acei oameni să nu își mai poată primi salariile, să nu își mai plătească utilitățile și atâtea alte disfuncționalități. Ce să mai vorbim de faptul că CJ Alba vrea la rectificare, numai pentru el, 4 miliarde de lei. Ce, vor să-și mai cumpere o mașină, probabil vreun Toyota Jeep", a co­mentat oarecum ironic Mugurel Sârbu. "Rog populația județului Alba să nu mai cadă pradă minciunilor și promisiunilor fără nici o bază reală a celor din Alianța D.A.", a mai spus în final președintele PSD Alba.
Răzvan JURCĂ

Listele finale PSD + PUR Alba vor fi aprobate pe data de 5 octombrie
     Președintele PSD Alba Mugurel Liviu Sârbu a refuzat ieri, într-o conferință de presă, să comenteze speculațiile din ultima perioadă cu privire la componența finală a listelor pe care, împreună cu PUR Alba, le va prezenta spre aprobare conducerii centrale de la Bucu­rești. Cert este că acestea se vor discuta și aproba pe data de 5 oc­tombrie a.c., când la București va avea loc ședința Biroului Executiv Central al Uniunii Naționale PSD + PUR.(R.J.)
Schimbări în consiliile de administrație din Sănătate
     Consilierii județeni au aprobat ieri numirea mai multor persoane în consiliile de administrație de la Spitalul Județean, Sanatoriul TBC Aiud și Serviciul de Ambulanță, după ce foștii reprezentanți, care e­rau directori în cadrul instituției, au demisionat. La Spitalul Județean a fost validat reprezentantul susținut de PD, Popa C. Constantin, care a obținut 21 de voturi pentru, în timp ce candidatul propus de PSD a obținut doar 12 voturi. La Sanatoriul TBC Aiud, noul membru în CA este Romul Popa, susținut de PNL, care s-a impus cu 19 vo­turi în fața PSD-istului Liviu Rusu, votat de doar 13 consilieri. La Serviciul de Ambulanță, propunerea Alianței, Horațiu Roșu, a obținut 17 voturi pentru, în timp ce Eugen Popa, din partea PSD a avut cu unul mai puțin. (F.R.)
Astăzi la Cugir
Adunarea generală extraordinară a AGIR
     Asociația Generală a Inginerilor din România - filiala Cugir are programată astăzi o adunare generală extraordinară la care, alături de numeroși ingineri din Alba și din alte județe ale țării, vor participa și reprezentanți ai unor societăți comerciale importante, profesori universitari de la Facultatea Tehnică din Cluj - Napoca precum și președintele Fundației J.M. Juran. Printre altele, cu acest prilej se va iniția și un demers către Guvern și Parlament pentru urgentarea legii care reglementează statutul inginerului român.(R.J.)
Umaniștii și-au pierdut reprezentantul în CA la Parcul Industrial Cugir
     Consilierii județeni au aprobat ieri cu 19 voturi pentru și 14 îm­potrivă revocarea din funcție a lui Ioan Cornel Neghiu, susținut de Par­tidul Umanist, numit în ședința trecută ca membru în Consiliul de Administrație la Parcul Industrial Cugir. Ieri s-au făcut două pro­puneri: Cristian Simu, din partea PNL și același Ioan Neghiu, propus de PSD. Cu 18 voturi pentru și 15 împotrivă, Cristian Simu este noul reprezentant al CJ Alba în AGA. (F.R.)
Liberalul Bărbulețiu nu vrea să polemizeze cu prefectul
     Interpelat în cadrul conferinței de presă de luni cu privire la o e­ven­tuală replică la atacul prefectului Mugurel Sârbu de săptămâna trecută, candidatul Alianței D.A. la Camera Deputaților, Tiberiu Băr­bulețiu, a declarat: "Îmi pare rău, dar sediul PNL Alba nu are în sche­mă un post de portar, cel mai în măsură să-i răspundă dom­nului prefect. Eu voi continua să arăt oamenilor, cu cifre și exemple clare, gafele guvernanților și modul defectuos în care gestionează ța­ra administrația PSD, chiar dacă fiecare intervenție îmi va fi «răs­plătită» cu atacuri la persoană, așa cum ne-au obișnuit, de-a lungul anilor, toți cei care s-au perindat pe la conducerea PSD Alba". (N.I.T.) (P)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.