Curier județean
Duminica a XVIII-a după Rusalii
Pescuirea minunată
     "N-aduce anul ce aduce ceasul" putem califica momentul de gra­ție al acelei dimineți fertile, când două corăbii de pescari modești s-au trezit din senin gâfâind sub apăsarea peștilor nenumărați. Patru viitori apostoli, după o noapte săracă, se întorc la mal resemnați. Își mistuiau amărăciunea eșecului - cârpindu-și năvoadele - în nădejdea că noaptea care vine va fi mai generoasă. Monotonia cauzată de e­șecul pescăresc, dispare odată cu apariția lui Iisus pe care-L îm­bulzeau mulțimile nerăbdătoare să-i asculte cuvântul. Fără îndoială că Iisus nu era străin de insuccesul pescarilor, care o noapte în­treagă n-au prins nimic. Desigur că El a dat somn adânc peștilor, care dormeau duși pe fundul mării, fără să le pese că-n năvoadele galileenilor se prindeau doar momeli false. Avea însă Iisus resurse și mijloace, prin care să preschimbe, încă din zori, fața unei zile mo­horâte într-una încântătoare. Nu va fi suficient de spațios țărmul Ghe­nizaretului, încât să poată cuprinde întreaga dimensiune a minunii cu care-și va începe Iisus misiunea acelei zile. Chiar și mândrul soa­re, ce răsare și marchează primii pași deasupra orizontului, va face ochi mari și va schița o plecăciune în fața Soarelui Hristos, care din zorii dimineții lucrează cu putere atât de mare. Cel mai mirat va fi Simon, proprietarul micii ambarcațiuni pe care cerând-o Iisus a folosit-o ca amvon de răspândire a cuvântului de învățătură. După ce Iisus a sfârșit primul cuvânt al zilei, îi întoarce luntrea lui Simon, iar în semn de mulțumire pentru împrumutul acordat îi sugerează o idee care, prin consecințele ei imediate, va schimba mentalitatea și în­treaga viață ulterioară a încercatului pescar: "Mână la adânc și lăsați mrejele voastre, ca să pescuiți" (Lc. V, 4). Pescarul din Betsaida, după o noapte albă, cu genele grele de nesomn, nu era un partener de dialog prea atractiv. Dar chiar în această stare de spirit incon­fortabilă, nu i-a îngăduit limbii să rostească vreun cuvânt nepoliticos, ci îi dovedește "străinului" că este un om cu bun simț, care poate trece demn peste un insucces, așa încât răspunsul său este pe mă­sura provocării: "Învățătorule, toată noaptea ne-am trudit și nimic nu am prins, dar după cuvântul Tău voi arunca mrejele și făcând ei a­ceasta au prins mulțime mare de pește, că li se rupeau mre­je­le" (Lc. V, 5-6).
    Asemenea unui bubuit de tunet, venit de nu se știe unde, a fost reacția și efervescența acelui moment neverosimil, care a pus într-o grabnică mișcare întreaga suflare omenească aflătoare în acel ceas matinal pe țărmul Ghenizaretului. Au căzut solzii de pe ochii lui Simon și povara de pe gene, precum și oboseala cauzată de stresul unei nopți sterile, în fața minunii care copleșește toată mintea. Cu inima biruită de măreția minunii, Simon părăsește locul faptei, nu-l mai interesează peștii și numărul lor. Cu simțul său realist, de om pragmatic, a evaluat într-o clipită dimensiunea întregii întâmplări. Știa că nu marea a suferit o schimbare bruscă de atitudine, de­ve­nind dintr-odată, din zgârcită, bogat dăruitoare, ci Străinul Acela care învăța din barcă a schimbat printr-o forță suprapământească tot peisajul acestei dimineți fără pereche.
    Această pescuire preafrumoasă a coincis cu trezirea lui Simon din indiferență și convertirea lui la valorile nemuritoare ale credinței. Aici estimează obiectiv micimea și non-valoarea prafului de pulbere (omul), în raport cu necuprinderea și atotputernicia Creatorului, când cade în genunchi și spune: "Du-te de la mine, Doamne, că sunt un om păcătos" (Lc. V, 8), de care mărturie, Doamne, ne fă și nouă parte. Amin.
Preot Petru PINCA - Blaj

Anunț umanitar
     O boală necruțătoare s-a abătut asupra colegului nostru Alin Indrei în vârstă de numai 30 de ani. Alin a fost diagnosticat cu ane­mie aplastică, necesitând un tratament deosebit de costisitor, medi­camentul fiind produs în SUA. Colegul nostru are o fetiță de 1 an și 8 luni, soția nu lucrează, iar pentru a avea acces la medicamentul respectiv este nevoie de înțelegerea și ajutorul nostru. Dumnezeu va răsplăti efortul fiecăruia.
    Contul în care pot fi făcute donații este 459000763701 deschis la BCR Alba Iulia.
Col. Voicu CIOARĂ
Comandantul Colegiului Militar Liceal "Mihai Viteazul"

Spațiu gratuit pentru "Filantropia"
     Consilierii județeni au aprobat în ultima ședință darea în folosință, pe o perioadă de doi ani, a unui spațiu de 120 mp, aflat la parterul școlii speciale din Alba Iulia. Spațiul respectiv a fost donat Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia și aici va funcționa Centrul de zi pen­tru copii de vârstă școlară, ce face parte din așezământul social "Sfân­tul Vasile cel Mare", care va ocroti 16 copii din familii sărace.(F.R.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.