Actualitate
În opinia unor aleși locali
Bugetul este un instrument politic de influențare a autonomiei locale
     În cursul zilei de ieri a avut loc la hotelul "Cetate" din Alba Iulia un seminar cu tema "Pentru o administrație locală eficientă", sus­ținută de lectori din partea Asociației "Pro Democrația". Simpozionul s-a desfășurat la inițiativa președintelui Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, care a spus de mai multe ori că avem nevoie de func­ționari publici și aleși bine pregătiți, în perspectiva aderării la UE. Lucrările de ieri au fost deschise de vicepreședintele Ion Dumitrel, iar prezența, spre surprinderea noastră, a fost numeroasă. Au fost prezenți consilieri locali și județeni, dar și primari și viceprimari în special din zona Apusenilor, Abrud, Câmpeni, Roșia Montană, Bu­cium etc. Participanților le-au fost prezentate o serie de acte nor­mative care reglementează participarea cetățenilor în procesul de adoptare a deciziilor publice și legislația în vigoare care institu­ționalizează acest principiu. Participanții au stabilit că există legi bune în administrație, dar ele nu sunt aplicate întotdeauna corect, fie din cauza necunoașterii, fie din cauza pregătirii insuficiente în pro­bleme de administrație a celor puși să aplice legile. Discuția a fost interactivă, majoritatea participanților concluzionând că bugetul este cea mai importantă pârghie de consolidare a unei autonomii locale eficiente. "Din păcate, de multe ori, defalcarea bugetului a repre­zen­tat un instrument principal politic de influențare a autonomiei locale", a spus fostul viceprimar al Abrudului, Adrian Bendea. Opnia sa a fost împărtășită și de alți participanți, indiferent că au fost de la PSD, PNL, PD sau PUR. Pe lângă sfaturi, aleșii locali au mai primit culegeri legislative și broșuri explicative, care sunt binevenite. Su­portul tehnic al seminarului de ieri a fost asigurat de RMGC. Aleșii prezenți ieri la seminar au apreciat calitatea lucrărilor susținute de lectorii de la "Pro Democrația" și și-au exprimat speranța că astfel de instruiri vor continua.
Florin ROMAN

Până în anul 2007,
Subunitățile Brigăzii 5 V.M. Alba Iulia s-ar putea muta la Brad
•Cel puțin până anul viitor, unitățile de vânători de munte din județul Alba nu vor fi desființate
     GhițașPână în anul 2007, Comandamentul Brigăzii 5 Vânători de Munte "Avram Iancu" din Alba Iulia și subu­ni­tățile de la Abrud și Câmpeni, subor­do­nate acesteia, ar putea fi mutate la Uni­tatea Militară 01099 Brad, care aparține tot brigăzii, deși se află în județul Hune­doara. Declarația a fost făcută în exclu­sivitate pentru ziarul "Unirea" de g-ral. lt. Ioan Gavril Ghitaș, locțiitorul șefului Sta­tului Major General, care a participat joi, 23 septembrie, la exercițiul multinațional desfășurat la Vințu de Jos. El a precizat că măsura face parte din programul de restructurare a Armatei Române, care tre­buie să dețină structuri suple și mobile, formate din militari profesioniști, gata oricând să intervină pentru îndeplinirea misiunilor ce le revin. În prezent, a spus g-ral. lt. Ghitaș, unitatea militară din Brad corespunde acestor cerințe, fiind operațională pentru Munții Apu­seni. El nu a putut menționa cu exactitate când va fi mutată Brigada 5 V.M. Alba Iulia, pentru a putea lua această decizie fiind necesară rezolvarea problemelor sociale care ar putea să apară după desființarea unor funcții. "Unele cadre militare vor fi transferate la unitățile din țară unde există posturi vacante, iar alți militari vor fi trecuți în rezervă, urmând să fie găsite soluții pentru asigurarea unor măsuri de protecție socială, așa cum s-a întâmplat și cu efectivele disponibilizate până acum", a spus locțiitorul șefului Statului Major General. Oricum, a spus el, conducerile unităților militare care vor fi supuse programului de restructurare vor fi anunțate cu un an înainte de aplicarea unei asemenea măsuri, Brigada 5 VM Alba Iulia nefiind pe lista pentru anul viitor.
Robert GHERGU

Mugurel Sârbu suferă de un complex de inferioritate: complexul Hava
     Ion Dumitrel, purtătorul de cuvânt al Alianței D.A. Alba și vice­președinte al CJ Alba, a declarat ieri în cadrul unei conferințe de pre­să că premierul Adrian Năstase a venit în vizită în județul Alba "pen­tru a pune capac la oala cu minciuni a PSD-ului". Dumitrel a con­damnat atacurile virulente ale prefectului Mugurel Sârbu la adresa președintelui CJ Alba, Teodor Atanasiu, considerând că "a-l jigni fără nici un fundament real înseamnă de fapt a ataca Alianța D.A. și prin urmare opțiunile de vot ale oamenilor din județ". În altă ordine de idei, Ion Dumitrel a ținut să sublinieze că "Mugurel Sârbu suferă de un complex de inferioritate - complexul Hava. El nu se ridică nici la nivelul politic al lui Nicolae Popa, președintele PUR, nou venit lângă PSD".
    Revenind asupra activității Consiliului Județean Alba, Dumitrel a ținut să precizeze că PSD-ul n-a atins în patru ani performanțele re­ușite de Alianța D.A. în numai trei luni de la preluarea conducerii. "Vom pregăti administrația locală din Alba astfel încât să nu depindă în nici un fel de un eventual Guvern ostil" a subliniat Dumitrel.(N.I.T.)
Rețetă guvernamentală de revigorare națională
Lapte, corn și săli de sport
•Ieri la Alba Iulia, Blaj, Câmpeni și Vidra au fost inaugurate încă 4 săli de sport, numărul acestora ajungând la 11 *Ultimele 3 de la Baia de Arieș, Teiuș și Lancrăm se află în stadii avansate de con­strucție
     În ciuda condițiilor meteo nefavorabile în cursul zilei de ieri nu­meroși părinți, elevi, profesori dar și autorități județene și locale au asistat la inaugurarea a încă 4 săli de sport din totalul de 14 câte au fost prevăzute în programul guvernamental pentru județul Alba. Este vorba despre sălile de sport de la Grupul Școlar de Industrie Ușoară din Alba Iulia, Liceul "Timotei Cipariu" din Blaj, Colegiul "Avram Iancu" din Câmpeni și Școala generală din Vidra - Ponorel.
    Până în prezent au fost inaugurate și date în folosință 11 săli de sport în județul nostru. După cum ne-a comunicat dl. Gheorghe Ig­nea - șeful Inspectoratului județean de Construcții Alba, săptămâna viitoare va fi inaugurată sala de sport de la Baia de Arieș, iar în jurul datei de 5 octombrie a.c. sala de sport de la Teiuș. Ultima, cea de la Lancrăm, care a dat atâtea bătăi de cap autorităților, va fi și ea terminată și inaugurată până la finele anului în curs.
Răzvan JURCĂ

O politică nefuncțională
     Că PSD se află în plină campanie electorală nu mai e o noutate pentru nimeni, la fel cum nu mai e o noutate nici faptul că Ion Iliescu își încalcă flagrant atribuțiile de președinte al tuturor românilor fă­când o campanie deschisă PSD-ului, sau faptul că șeful Execu­tivului, Adrian Năstase, este mai preocupat în ultima vreme cu par­ticipări la simpozioane, cu luarea mesei împreună cu populația și cu propaganda PSD.
    Trist este că atunci când vin raportări ale UE cu privire la evoluția României, guvernanții noștri preferă să răstălmăcească cuvintele în așa mod încât să sune cât mai bine și mai frumos pentru urechile lor. În mințile lor avide de putere, binele României începe cu binele lor personal, iar o eventuală notă proastă dată României de către UE ar echivala cu o scădere în sondaje și implicit pierderea puterii, lucru de neconceput pentru mai marii PSD. La fel s-a întâmplat și în ul­tima vreme, când am fost avertizați de Jonathan Scheele că Româ­nia probabil nu va primi statutul de economie de piață funcțională din cauza incapacității pieței noastre de a rezista presiunilor concu­rențiale, subcriteriu total diferit de subcriteriul economie de piață func­țională, de care e drept că aproape ne-am apropiat în urmă cu un an. Astfel mai marii PSD au preferat să extragă din context doar părțile pozitive, care de altfel dau bine în campanie, și să își vadă în continuare de propagandă. Ce frumos ar fi fost dacă, la alegerile interne din cadrul PSD, la criterii de eligibilitate ar fi fost adăugate și îndeplinirea condițiilor impuse de Comisia Europeană, dar asta ar fi prea mult, în condițiile în care în partidul de guvernământ se duce o politică nefuncțională.
Cosmin COVACIU, consilier județean al PNL Alba

Părăsit de iubită,
Un tânăr din Bistra și-a înfipt un cuțit în piept
     Dorin Balea, în vârstă de 22 de ani, din comuna Bistra, a fost internat la Spitalul județean de Urgență, după ce a încercat, mier­curi, 22 septembrie, să se sinucidă, cu ajutorul unui cuțit. Surse medicale din cadrul Serviciului de urgențe au declarat că pacientul a suferit o plagă penetrantă la unul din plămâni și o tăietură în partea laterală stângă a gâtului. Tânărul a fost internat inițial la secția ATI, unde a fost imediat operat, întrucât avea plămânul plin cu sânge, fiind transferat ulterior la secția chirurgie, pentru a primi îngrijirile medicale necesare. Surse polițienești au declarat că Dorin Balea ar fi recurs la acest gest după ce prietena lui i-ar fi spus că nu-l mai iubește. Aceleași surse au menționat că din discuțiile purtate cu me­dicii a rezultat că starea de sănătate a pacientului este acum bună, nefiindu-i pusă viața în pericol.(R.G.)
Reparațiile la autoturismele CJ Alba costă anual 2 miliarde de lei
     Președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, a de­clarat că, anual, instituția pe care o conduce este obligată să chel­tuie anual pentru lucrările de reparații și întreținere ale celor șase autoturisme din parcul auto al CJ Alba circa 2 miliarde de lei. "A­cestea sunt în stare avansată de uzură și foarte probabil la anul vom fi din nou obligați să achiziționăm alte autoturisme pentru activitatea curentă a celor care lucrează la CJ Alba", a spus Atanasiu. (F.R.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.