Editorial
Băsescu scos informator din chipiul MApN
     Traian Băsescu a fost și poate este cel mai de temut adversar al PSD. Stilul direct și agresiv al primarului Capitalei la adresa Puterii și atacurile furibunde la adresa lui Adrian Năstase au făcut din Traian Băsescu "inamicul public nr.1". După ce a câștigat din nou primăria Capitalei, într-o manieră care ne scutește de orice co­mentarii, în fața unui adversar redutabil ca diplomatul Mircea Geoa­nă, Băsescu și-a continuat atacurile la adresa PSD. Pentru a-l pro­teja pe bunul său prieten, Theodor Stolojan, lansat în cursa pentru Cotroceni, "marinarul" a declarat răspicat că se va ocupa de cam­pania electorală și de... Adrian Năstase. Băsescu s-a ținut de cu­vânt, dar nici dușmanii lui nu dorm. Se pare că războiul dintre Năs­tase și Băsescu este ireconciliabil. Oamenii din anturajul celor doi spun că totul a plecat de la... familie. Se spune că băieții lui Adrian Năstase au fost luați în zeflemea de colegi, după ce Băsescu a spus despre tatăl lor că "face politică cu curu". De a­tunci, premierul i-a declarat lui Băsescu un război complet. Ultimul exemplu e­locvent că Băsescu este așteptat la cotitură este și "do­cumentul" scos la iveală de serviciul de informații al Armatei din care rezultă că primarul capitalei ar fi fost... colaborator al se­curității. Asta, după ce Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității a declarat răspicat că Băsescu este curat ca lacrima. "MApN a încălcat legea dacă a trimis instanței un document pe care ar fi trebuit să-l fur­nizeze CNSAS, mai ales că SIE, SRI și MApN au răspuns Con­si­liului că nu au nici un document privind legătura lui Băsescu cu Securitatea", a declarat Horia Roman Pata­pievici, membru al CNSAS.
    El a adăugat că "în mod uzual, noi cerem SRI, SIE și MApN toa­te documentele despre o anumită persoană. Aceste instituții ne-au spus că nu au nici un document care să ateste faptul că Băsescu ar fi colaborat cu fosta Securitate", a precizat Patapievici. Scoa­terea la iveală a acestui document, de către serviciul de informații al Armatei, cu puțin timp înainte de declanșarea campaniei pentru ale­gerile generale, ridică serioase semne de întrebare. Lui Băsescu i s-a pregătit o făcătură, spun analiștii politici, care nu cred în coin­cidențe. Această variantă este susținută și de un alt membru al CNSAS, Mircea Dinescu, care a afirmat ca documentul MApN "a fost scos peste noapte pentru a fi folosit de actuala putere împotriva lui Băsescu, înainte de alegeri". Documentul care-l incriminează pe primarul Capitalei a fost depus la instanța care judecă procesul dintre Băsescu și Mugur Ciuvică, fostul consilier al președintelui Constantinescu, care l-a acuzat public pe liderul PD că a fost tur­nător la securitate. Vă vine să credeți sau nu, instanța a precizat că va ține seama, în pronunțarea sentinței, și de documentul clasificat emis de MApN, deși CNSAS confirmase că Băsescu nu a fost co­laborator al securității sau agent al securității ca poliție politică.
    Traian Băsescu a prezentat presei un document al MApN primit pe fax, de la cotidianul "Libertatea", cel care a și publicat docu­mentul, în care se menționează că a fost colaborator al organelor de contrainformații militare, și un altul, similar, cu care a susținut că cineva (Băsescu nu a dat nici un nume) a încercat să-l șantajeze în urmă cu șapte zile. Liderul PD a declarat că nu a cedat la șantaj și a acuzat Puterea că-i "fabrică" documente compromițătoare. Bă­sescu a mai semnalat și pericolul implicării serviciilor secrete ale insttituțiilor statului de drept în alegeri. S-o fi deschis deja "Cutia Pandorei" în preambulul campaniei electorale?
Florin ROMAN