Actualitate
Despăgubirile cerute de foștii primari și viceprimari din Alba se cifrează la impresionanta sumă de 200.000 de euro!
•Deja s-au plătit 6,3 miliarde de lei, iar alte 2,1 miliarde de lei trebuie plătite imediat *Suma soli­citată poate crește vertiginos pentru că, în 13 si­tuații, procesele sunt încă pe rolul instanțelor
     Ziarul "Unirea" v-a prezentat o situație dificilă cu care se con­frun­tă majoritatea primăriilor din județ, care au de plătit sume importante după ce au fost acționate în judecată de foștii... primari și vice­primari. "Pentru că în timpul mandatului nu primesc spor de vechi­me, aleșii au decis să-și ceară drepturile în instanță. Avem de plătit sume imense. Problema va fi discutată de președintele CJ Alba, Teodor Atanasiu, la reuniunea UMCJR cu reprezentanți ai guver­nu­lui. Sperăm să o scoatem la capăt, odată cu rectificarea bugetului, a declarat vicepreședintele CJ Alba, Nicolae Popa. În continuare vă prezentăm situația pe unități administrative cu sumele plătite, care urmează să fie plătite și unde sunt procese pe rol, cu precizarea că în doar 5 localități nu s-au deschis procese: *Suma plătită conform sentinței civile (în mii lei): Abrud 333.440; Baia de Arieș 152.000; Ocna Mureș 383.000; Teiuș 266.418; Zlatna 150.000; Albac 200.000; Avram Iancu 62.000; Berghin 114.300; Bucium 140.000; Cenade 180.000; Ceru Băcăinți 187.000; Cetatea de Baltă 180.000; Ciugud 173.429; Câlnic 175.000; Cut; Cricău 172.000; Crăciunelu de Jos 173.000; Daia Română 98.099; Doștat 200.000; Galda de Jos 245.000; Gârbova; Horea 142.800; Ighiu 180.000; Livezile 172.590; Lupșa 180.000; Mogoș 165.000; Ohaba 58.000; Pianu 270.000; Poiana Vadului; Poșaga; Rădești 131.250; Rimetea; Roșia Montană 174.449; Roșia de Secaș 125.000; Săsciori 197.726; Sâncel 114.000; Sântimbru 90.000; Sohodol 183.000; Stremț 200.000; Șona -; Șpring 125.000; Șugag 179.289; Vadu Moților 125.000; Valea Lungă -; *Suma de plată conform sentinței civile (în mii lei): Blandiana 173.106; Gârda de Sus 199.423; Hopârta 140.000; Întregalde 220.000; Jidvei 150.000; Lunca Mureș 120.000; Meteș 200.000; Mihalț 160.000; Miraslău 103.000; Noșlac 75.000; Ocoliș 177.112; Râmeț 49.000; Vidra 40.000; Vințu de Jos 312.000. *Litigii Alba Iulia; Aiud proces în curs; Blaj proces în curs; Sebeș nu s-a deschis proces; Câmpeni proces în curs; Cugir proces în curs; Almașu Mare proces în curs; Arieșeni proces în curs; Bistra proces în curs; Cergău proces în curs; Ciuruleasa proces în curs; Fărău nu s-a deschis proces; Lopadea Nouă proces în curs; Ponor nu s-a deschis proces; Sălciua nu s-a deschis proces; Săliștea proces în curs; Scărișoara nu s-a deschis proces; Șibot proces în curs; Unirea proces în curs.
Florin ROMAN

Universitatea "1 Decembrie 1918" și-a deschis porțile
     La Casa de Cultură a Studenților a avut loc ieri, 1 octombrie 2004, deschiderea oficială a anului universitar 2004-2005. Sala Ca­sei de Cultură a fost neîncăpătoare pentru studenți emoționați, majo­ritatea dintre ei fiind boboci și deci aflați pentru prima dată la o astfel de deschidere. După intonarea imnului Gaudeamus de către stu­denții de la Teologie, rectorul Universității, profesor dr. inginer Ioan Achim Moise le-a adresat câteva cuvinte de încurajare studenților, în special celor din anul I și spor la muncă dascălilor. Mesajul pre­șe­dintelui României Ion Iliescu pentru studenții Universității "1 De­cembrie 1918" a fost transmis de către prefectul județului Alba - Mu­gurel Liviu Sârbu, iar cel din partea primului ministru Adrian Năstase de către ministrul Integrării Europene - Alexandru Farcaș.
    Prezenți la această deschidere au fost și reprezentantul Minis­terului Educației și Cercetării - Ioan Ciucă, primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava, vicepreședintele Consiliului Județean - Nicolae Popa, profesor dr. Iuliu Paul - cel de al cărui nume se leagă în­ce­putul Universității "1 Decembrie 1918" (primul rector al univer­sității), președintele Ligii Studenților, precum și membri ai corpului profe­soral. În discursurile enunțate s-a regăsit dorința aplicării reformelor de învățământ necesare pentru intrarea în circuitul educațional eu­ropean, respectiv în Uniunea Europeană. Studenților li s-a urat spor la învățătură și obținerea cât mai multor succese în noul an uni­ver­sitar.
Lavinia IONAȘ

Trist dar adevărat, în școlile județului Alba
Zeci de elevi depistați cu păduchi sau cu râie
     Zeci de elevi din județul Alba au fost depistați cu păduchi sau cu râie, în urma triajului epidemiologic efectuat de personalul medical în primele două săptămâni de la începerea anului școlar. Surse oficiale din cadrul Direcției de Sănătate Publică Alba (DSP) au declarat că au fost controlați în total 49.328 de elevi din învățământul pre­uni­versitar, de la școlari la liceeni. În urma controlului, au fost iden­tificate 21 de cazuri de pediculoză (păduchi), iar 7 copii prezentau semnele îmbolnăvirii de scabie (râie), pe fondul nerespectării mini­melor reguli de igienă și al stării materiale precare a familiilor din care provin. Pentru a preveni răspândirea bolilor parazitare, elevii au fost izolați la domiciliu și au fost realizate operațiuni de dezinfectare în focar și la locuința copiilor. Deși nu au fost descoperite cazuri de hepatită virală de tip A, au spus sursele citate, există câțiva copii de vârstă școlară internați la secția de boli contagioase, care fie s-au îmbolnăvit înainte de începerea noului an de învățământ, fie boala s-a manifestat după încheierea triajului. Având în vedere că aceste afecțiuni au un grad ridicat de transmisibilitate, reprezentanții DSP Alba nu exclud posibilitatea ca în viitorul apropiat să fie depistate și alte cazuri de îmbolnăvire. Totodată, au mai fost descoperiți 142 de elevi afectați de răceli de sezon, alți doi copii prezentau infecții micotice (ciuperci), în timp ce 305 școlari au fost diagnosticați cu boli netransmisibile, cum sunt, de exemplu, întârzierea mentală sau deficiențe ale coloanei vertebrale.(R.G.)
Campanie de vaccinare a elevilor din clasa I
     Campania de vaccinare a elevilor din clasele întâi a început la toa­te unitățile de învățământ din județ unde funcționează ciclul pri­mar, au anunțat surse oficiale din cadrul Direcției de Sănătate Pu­blică Alba. Este vorba de vaccinarea împotriva rujeolei și anti­dif­terică, acțiunea urmând să se încheie la sfârșitul săptămânii viitoare, după ce vor fi imunizați și elevii cărora nu li s-a putut administra încă vaccinul, întrucât sufereau de alte boli. (R.G.)
Între Bruxelles și Cluj-Napoca
Ministrul Alexandru Farcaș animă integrarea la Alba Iulia
     Timp de câteva săptămâni, cetățenii județului Alba se vor obișnui cu prezența în rândurile lor a ministrului Integrării Europene, Ale­xandru Farcaș care, împreună cu Emilian Cutean - secretar de stat pe problemele revoluționarilor, Decebal Ilina - secretar de stat al MEC și Gheorghe Pleșa - secretar general pe linia revoluționarilor, au fost desemnați de către premierul Adrian Năstase să răspundă de această zonă. Turneul ministrului MIE a debutat practic ieri cu participarea la deschiderea anului universitar, după care au urmat întâlniri succesive cu cetățenii din Alba Iulia și Ocna Mureș. Între aceste acțiuni Alexandru Farcaș a participat și la conferința de presă a PSD + PUR Alba, unde și-a exprimat convingerea că județul nostru va fi capabil să obțină finanțări reale pe baza unor proiecte viabile, cu toate că a subliniat și faptul că din punctul de vedere al programului SAPARD alte județe ne-au luat-o cu mult înainte. "Im­plementarea acquis-ului comunitar nu reprezintă numai apanajului guvernului ci și al structurilor din teritoriu. În acest sens, în această dimineață (nr - ieri) am avut o întâlnire cu toți șefii serviciilor publice desconcentrate. Săptămâna viitoare va trebui să prezentăm la Bru­xelles raportul privind implementarea lui și am atras atenția asupra responsabilității tuturor factorilor implicați", a precizat Alexandru Farcaș.
    Ministrul Integrării Europene și-a manifestat optimismul și în ceea ce privește obținerea statutului de economie de piață funcțională. În final a trecut în revistă programele guvernamentale care privesc o serie de categorii sociale ale populației.
Răzvan JURCĂ

Populația a declarat război PSD-ului
     2004 este anul dispariției PSD de pe scena politică a României. Guvernarea fatidică Iliescu-Năstase se apropie de sfârșit. Bună­starea promisă în campania pesedistă din 2000 s-a transformat în calvarul sărăciei și neputinței de a supraviețui așa-zisei politici so­cial-democrate ce a călcat în picioare milioanele de români.
    Poporul a simțit că este nevoie să se ridice împotriva grofiei pese­diste. Oamenii din toate categoriile sociale s-au răsculat împotriva guvernului Năstase. Așezați confortabil la putere, considerând că și-au cucerit locurile pe viață, cei din partidul de guvernământ nu au vrut să dea crezare faptului că li se pregătește o replică dură, o mișcare populară ce ia amploare. Mugurel Sârbu m-a etichetat drept "gureș demagog, novice în ale politicii, care habar nu are de proble­mele din Baia de Arieș, pe care numai prefectul le știe".
    Am tras un semnal de alarmă serios asupra problemelor din Baia de Arieș, tocmai pentru că știam foarte bine că minerii sunt ne­mulțumiți, având motive întemeiate, și că vor ieși în stradă. În loc să le rezolve problemele, sau măcar să discute cu ei, Mugurel Sârbu a sărit ca ars, pretextând că domnia sa știe mai bine ce se întâmplă acolo. Ei bine, ați văzut cu toții că minerii de la Baia de Arieș au explodat ca o bombă împotriva autorităților pesediste. Sunt convins că acesta nu este decât începutul războiului pe care România l-a declarat PSD-ului. Sunt sigur că toate declarațiile furibunde ale PSD-ului împotriva noastră nu sunt decât dovada incontestabilă a faptului că partidul de guvernământ știe că populația a trecut de partea Alianței D.A. tocmai pentru că avea nevoie de acei oameni care să-i apere interesele și să facă publice durerile ei. PSD a pierdut deja războiul cu oamenii, iar aceasta se vede în izbucnirile tot mai dese și mai violente ale oamenilor. Suntem martorii unei adevărate revoluții populare împotriva puterii pesediste. (Tiberiu BĂRBULEȚIU, candidat al Alianței D.A. Alba la Camera De­putaților) (P)
Săptămâna viitoare Prefectura Alba declanșează cam­pania
"Luna pensionarului"
     Prefectul Mugurel Sârbu a precizat joi, într-o conferință de presă, că începând cu săptămâna viitoare Prefectura în colaborare cu Casa județeană de Pensii, Casa de Asigurări de Sănătate și filialele județene ale Sindicatului Pensionarilor și Asociației Veteranilor de Război va declanșa o campanie intitulată "Luna pensionarului". Acțiunea care se va derula pâna pe data de 28 octombrie a.c. va cuprinde întâlniri succesive în aproape fiecare localitate a județului cu pensionarii, cu care se vor discuta aspecte legate de legislație, pensii, bilete de tratament, medicamente compensate dar și despre noua hotărâre de guvern vizând reevaluarea pensiilor în vederea re­calculării lor. De asemenea vor fi organizate concerte de muzică populară, iar pensionarilor cu venituri mici li se vor împărți din partea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sume de bani variind între 4 și 500.000 de lei. Ca o informație de ultimă oră, vă putem spune că fiecare pensionar va primi prin poștă o copie după hotărârea de guvern care se referă la reevaluarea pensiilor.(R.J.)
La Alba Iulia,
Un oltean a căzut de pe o casă
     Ioan Popa, în vârstă de 37 de ani, originar din județul Vâlcea, a ajuns ieri dimineață la Spitalul județean de Urgență, după ce a căzut în gol de pe o casă din Alba Iulia, în timp ce efectua reparații la a­coperiș. Bărbatul a fost transportat la Serviciul de urgențe, fiind diag­nosticat de personalul medical cu politraumatism prin cădere de la 4 metri înălțime. Pacientul prezenta o rană de aproximativ 10 centi­metri la cap și acuza dureri la piept. Medicii nu au putut preciza dacă bărbatul a suferit fracturi, fiind așteptate rezultatele radio­gra­fiilor la care acesta fusese supus. Olteanul, care avea deja gâtul fixat într-un guler, ne-a povestit că a venit la Alba Iulia, împreună cu alți doi colegi, ei fiind angajați de un localnic pentru a-i repara aco­perișul casei. Ioan Popa nu a putut preciza însă în ce zonă a mu­nicipiului se afla imobilul, deoarece nu cunoștea topografia locului, el fiind originar din Vâlcea. În jurul orei 07.00, a spus bărbatul, grinda pe care se afla s-a rupt sub greutatea sa corporală și a căzut în gol, pe partea laterală stângă a corpului. În funcție de rezultatele radiografiilor, medicii vor lua o decizie cu privire la secția în care va fi internat pacientul, pentru a primi îngrijirile necesare.(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.