Prima pagină Ediția din: 5.10.2004
Dosarul etichetelor de la Jidvei pe rolul Tribunalului Alba
     Ieri, 4 octombrie, pe rolul Tribunalului Alba s-au aflat dosarele "motorinei" și "etichetelor" de la SC Jidvei SRL. În primul dintre dosare, fostul șef al Complexului de Vinificație al SC Jidvei SRL, Toader Ignat, arestat preventiv în alt dosar, este acuzat că ar fi vândut unor clienți prin intermediul benzinăriei sale din Căpâlna de Jos combustibil pentru încălzire la preț de motorină, iar prejudiciul creat statului prin neplata impozitelor s-ar fi ridicat la aproximativ 8 miliarde de lei. Judecătorii au amânat să se pronunțe cu privire la recursul formulat de avocații lui Ignat, din cauza numărului mare de dosare aflate ieri pe rol. În dosarul "etichetelor" a început judecata pe fond, fiind audiați primii martori. În acest proces, Ignat este acuzat că ar fi înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, prin intermediul firmei SC Stoian-Ignat, două dintre mărcile de vinuri produse și în prezent de SC Jidvei. Au fost audiați 3 dintre actualii sau foștii angajați ai Stațiunii de Cercetare Viticolă Blaj, unitate implicată la rândul ei în producerea vinului care a făcut obiectul dosarului. Martorii susțin că producerea vinului sub marca Gewurst Traminer a început în anii 1992-1994, la solicitarea unei firme engleze, după ce Traminer roz nu s-a vândut în cantitățile scontate. Pentru că vinul exportat în Anglia nu a fost suficient, partenerul englez a cerut și SC Perla Târnavei să producă vin sub aceeași etichetă, preluată după privatizare de SC Jidvei. De asemenea, martorii au spus că vinul obținut din struguri Traminer roz este sinonim cu Gewurst Traminer, din punct de vedere botanic, reprezentând același soi. Toader Ignat a încercat să spună că Gewurst Traminer ar fi de fapt o clonă a Traminer roz, lucru infirmat de un doctor în științe, martor în proces. Mai mult, specialistul a arătat că, potrivit Legii viei și vinului, soiul Traminer putea primi două denumiri, indiferent dacă vinul era folosit la export sau doar pe plan intern, prima fiind Rose Traminer iar cea de-a doua, Gewurst Traminer. Din depozițiile martorilor a reieșit, totodată, că niciodată nu ar fi existat discuții între cele două unități de producere a acestui tip de vin, pe tema dreptului de folosire a etichetei. Nici după ce Toader Ignat a înscris soiul Gewurst la OSIM, Stațiunea de Cercetare Viticolă Blaj nu a fost somată să stopeze producția acestui soi sub eticheta respectivă. Interzicerea obținerii unui produs bine vândut pe piață poate duce la prejudicii materiale pentru societatea căreia i s-ar impune o astfel de restricție. Nu în ultimul rând, un martor a declarat că în opinia lui nu ar fi legal și etic, ca în calitate de director al unei unități de producție a vinului, să înregistreze în nume propriu mărcile de vinuri utilizate timp îndelungat de respectiva unitate, faptă de care Ignat este acuzat că ar fi comis-o. La încheierea ediției, audierile martorilor în acest dosar erau în plină desfășurare.
Robert GHERGU

N-aduce anul ce aduce Popa!
     În cursul zilei de ieri, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Nicolae Popa, s-a întâlnit la București cu ministrul Miron Mitrea în vederea obținerii de noi fonduri pentru drumurile județului. Insistent cum îl știm, vicele Popa nu a plecat de la Mitrea până când nu a obținut din partea acestuia un document care atestă că județul Alba a primit suma de 5 miliarde de lei pentru drumurile județene. Cu toate acestea restanțele la acest capitol se cifrează încă la 15 miliarde de lei. Totodată, vicepreședintele Consiliului Județean Alba a mai primit promisiuni ferme din partea ministrului Mitrea că județul Alba va mai beneficia în acest an de o sumă de 100.000 de dolari pentru programul de pietruire a drumurilor comunale din județul Alba pentru care s-au alocat până acum 250.000 de dolari. (F.R.)
Edilii albaiulieni cer convocarea CA al FC Unirea
     Sătui de situația neclară existentă la FC Unirea, dar și datorită calității de puternic sprijinitor al sportului rege din municipiul Alba Iulia, pe care o au Primăria și Consiliul local, primarul Mircea Hava și viceprimarul Călin Potor cer convocarea urgentă, în cursul acestei săptămâni, a Consiliului de Administrație al clubului. "Vrem să facem o analiză serioasă și amplă a tuturor aspectelor care impietează asupra funcționării corecte a clubului. Numai în acest an noi am sprijinit fotbalul cu 14,5 miliarde de lei, în acești bani incluzând și reparațiile de la Stadionul Cetate. Avem tot dreptul să cerem clarificarea situației de la club. Vrem să vedem cine este de fapt președintele CA, poate vom alege altul, câți bani s-au cheltuit până acum, din ce surse și pe ce anume. Așa nu se mai poate!, a declarat Călin Potor. (A.D.)
Mircea Hava nu este cercetat pentru corupție
     Referitor la unele informații apărute în mass-media, potrivit cărora primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, ar fi implicat într-un scandal de corupție, Ministerul Public, Parchetul Național Anticorupție, Serviciul anticorupție Alba Iulia a remis și redacției ziarului "Unirea" următorul fax adresat primarului Mircea Hava, pe care îl reproducem mai jos: "Urmare a cererii dumneavoastră (a primarului n.n.) înregistrată sub numărul de mai sus (2222X/1/2004), vă comunicăm faptul că la această dată nu sunteți cercetat pentru comiterea vreunei fapte de corupție de către Parchetul Național Anticorupție, Serviciul Teritorial Anticorupție Alba Iulia. Semnează Procuror șef serviciu, Mugurel PAMFIL". Alte amănunte în pagina a VIII-a. (A.C.)
Azi la Cugir
Prefectul se întâlnește cu pensionarii
     Prefectul județului Alba, Liviu Mugurel Sârbu, se întâlnește astăzi, la ora 16.00, la Casa de Cultură a sindicatelor din Cugir cu pensionarii din Cugir. La reuniune vor lua parte reprezentanți ai Casei de asigurări de sănătate Alba, Casei de Pensii și Direcției de sănătate publică. La finalul întâlnirii va avea loc un spectacol. (R.J.)
Drumul Lunca Mureș - Unirea va fi asfaltat
     Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a declarat că începând de mâine vor începe lucrările de asfaltare pe unul din cele mai proaste drumuri județene, din punct de vedere al calității. Este vorba de drumul care face legătura între Unirea și Lunca Mureș. Lucrările de asfaltare, cifrate la aproximativ 5 miliarde de lei, vor fi executate de COMINCO.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.