Curier județean
Amenzi usturătoare pentru nerespectarea condițiilor de securitate în muncă
     Recent, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba au desfășurat o amplă campanie de controale inopinate la societățile comerciale din domeniile construcții și agricultură. Au fost supuse controlului 61 de unități cu acest profil de activitate, fiind descoperite în cadrul acestora două persoane care lucrau fără forme legale. Pentru abaterile găsite, au fost emise 8 avertismente și au fost aplicate amenzi în valoare de 105 milioane de lei, din care 75 de milioane de lei pentru nerespectarea condițiilor de securitate în muncă iar 30 de milioane de lei pentru deficiențele la relațiile de muncă. În timpul controalelor efectuate inspectorii au constatat, pe lângă neîntocmirea formelor legale de angajare, și alte deficiențe cum ar fi nerespectarea de către angajatori a termenului prevăzut de lege în ceea ce privește înregistrarea la inspectorat a contractelor individuale de muncă, dar și în ceea ce privește depunerea statelor de plată, însoțite de dovezile de plată a contribuțiilor datorate bugetului asigurărilor sociale de stat. De asemenea, au fost identificate deficiențe privitor la asigurarea condițiilor de sănătate și securitate în muncă. "În acest sens, am constatat lipsa fișei medicale la angajare, lipsa instructajului general introductiv privind protecția muncii precum și neutilizarea echipamentului de protecție a muncii" a precizat Dorel Fiț, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba.
Gabriel Albu

Transport gratuit pentru veteranii de război din județ
     Zilele trecute prefectul Mugurel Sârbu a avut o întâlnire cu majoritatea transportatorilor din județul nostru fiind abordate în vederea rezolvării mai multe probleme specifice acestui domeniu. În principal cea mai importantă realizare ar fi aceea că veteranii de război ar putea beneficia de gratuitate pe liniile de transport ale operatorilor respectivi cel mai probabil începând cu luna decembrie a.c. când ministrul Transporturilor Miron Mitrea va emite un ordin care va asigura cadrul legal în acest sens. De asemenea transportatorii au ridicat și problema obținerii de licențe pe unele destinații internaționale cum ar fi de exemplu Italia, prefectul Mugurel Sârbu promițând că va interveni pe lângă factorii de deciziei de la București.(R.J.)
La președinția CNMVR,
Veterinarii din Alba îl susțin pe Liviu Harbuz
     Colegiul Medicilor Veterinari Alba (CMV) a hotărât să susțină candidatura lui Liviu Harbuz, șeful Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, pentru funcția de președinte al Consiliului Național al Medicilor Veterinari din România (CNMVR). Ceilalți candidați pentru șefia CNMVR sunt actualul președinte, Marius Zeno Popa, și deputatul de Olt, Ioan Bozgă, dr. Liviu Harbuz fiind cel mai tânăr dintre pretendenții la funcția supremă în acest for profesional. De asemenea, veterinarii din județul Alba îl vor sprijini pe prof. dr. Ovidiu Rotaru, din cadrul Facultății de Medicină Veterinară Cluj-Napoca, să devină președintele Comisiei Naționale de Deontologie și Litigii, contracandidatul său fiind prof. Ioan Burtan, de la instituția de învățământ superior similară din Iași. Ședința CNMVR va avea loc în zilele de 15 și 16 octombrie, la Voineasa, județul Alba urmând să fie reprezentat de o delegație formată din 7 persoane, condusă de președintele CMV Alba, dr. Ioan Martin. (R.G.)
Reguli de funcționare a pieței mixte și a târgului de animale la Sebeș
     Târgul de animale și piața mixtă din municipiul Sebeș au propriile lor regulamente de funcționare, avizate de Consiliul local. Activitatea târgului este repartizată pe două diviziuni: comercializarea de furaje, semințe, cereale și lână, respectiv vânzarea de animale vii, fiind create compartimente pentru bovine, cabaline, ovine, porcine și păsări. Târgul are loc în fiecare zi de joi, precum și în zilele de 26 ianuarie, 4 martie, 6-21 aprilie, 30 mai, 21 august, 4 noiembrie și 8 decembrie. Potrivit regulamentului, comercianții trebuie să respecte prevederile legislației privind comercializarea animalelor, să afișeze prețurile exemplarelor expuse spre vânzare, să dețină certificat de sănătate pentru animale și să păstreze curățenia. Animalele nu pot fi vândute din mers sau în afara programului de funcționare a târgului, iar bovinele și cabalinele trebuie legate de vehiculele cu care au fost aduse sau ținute la mână, fiind interzisă lăsarea animalelor nesupravegheate, pentru a nu stânjeni circulația. De asemenea, negustorii trebuie să afișeze la loc vizibil denumirea persoanei juridice, asociației familiale sau persoanei fizice autorizate pe care o reprezintă și să dețină certificat de producător.
    Piața agroalimentară Dacia are o suprafață totală de 5.000 de metri pătrați, cât un teren de fotbal, din care 2.000 de metri pătrați acoperiți, funcționând zilnic, între orele 06.00 și 20.00. Aici pot fi vândute legume și fructe, lactate și brânzeturi, flori și obiecte de uz gospodăresc, precum și mărfuri nealimentare sau industriale. Pe lângă obligațiile amintite în cazul crescătorilor de animale, comercianții trebuie să folosească numai cântare verificate metrologic, să etaleze unitățile de măsură și să nu depășească spațiul alocat pentru expunerea mărfii.
Robert GHERGU

La Colegiul Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia,
Prima ediție a Festivalului de creație artistică pentru elevii militari
     Colegiul Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia va organiza, în perioada 22-26 octombrie, ediția inaugurală a Festivalului de creație artistică destinat elevilor din liceele militare. Purtătorul de cuvânt al instituției albaiuliene, Daniela Filimon, a declarat că evenimentul va fi inclus în cadrul programului activităților care vor avea loc la Alba Iulia, cu ocazia Zilei Armatei Române și a sărbătoririi a 85 de ani de la înființarea Colegiului Militar "Mihai Viteazul". Deschiderea oficială a festivalului va avea loc sâmbătă, 23 octombrie, la ora 9.00, fiind urmată de un spectacol susținut de elevii liceelor militare din Alba Iulia, Câmpulung Moldovenesc și Breaza. De asemenea, vor fi organizate activități pe ateliere de arte dramatice, vizuale și plastice precum și de creație literară și muzicală. Pe perioada desfășurării festivalului, elevii vor avea parte însă și de programe distractive, care vor conține spectacole artistice, vizite la obiectivele turistice din județul Alba și o excursie în județul Hunedoara. Ceremonialul de încheiere este programat în data de 26 octombrie, de la ora 9.00, când majoretele colegiului militar albaiulian vor susține un program artistic.(R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.