Editorial
Raportul de țară
     În ședința de astăzi a Comisiei Europene urmează să fie pre­zentat Raportul anual de țară pentru România. Acesta va da ver­dictul în cele din urmă dacă avem sau nu avem o economie de piață funcțională. Dacă este să ne întoarcem în urmă cu un an, ne amin­tim că am ratat de puțin această apreciere din partea CE. Pentru a nu ne descuraja totuși în acțiunile noastre de integrare, atunci Comisia a găsit o formulă de genul "Din momentul în care pro­gresele deosebite înregistrate până acum vor fi continuate în mod susținut, se poate considera că România are o economie de piață funcțională". Unii analiști au considerat că, plecând de la această formulare, România a obținut pe jumătate statutul în 2003. Astfel că, de această dată, problema principală ar fi de a dovedi oficialilor de la Bruxelles că reformele au fost continuate în 2004. Potrivit unor importanți analiști economici, există câteva "bile albe" demne de luat în seamă în acest sens. Economia țării noastre înregistrează al cincilea an de creștere economică, au continuat progresele în ceea ce privește stabilitatea macroeconomică, rata inflației a cunoscut o tendință de scădere, poziția externă a rămas relativ constantă, iar politica fiscală a fost destul de prudentă. Mai mult, începerea pri­vatizărilor în sectorul energetic, continuarea demersurilor pentru re­strângerea sectorului de stat în domeniul bancar (privatizarea BCR), toate acestea ar fi indicii că ne aflăm pe drumul cel bun.
    Sunt însă și destule "bile negre" pe care se pare că cei din Co­misia Europeană le vor consemna în raport. Astfel, am putea fi în continuare depunctați la capitolul corupție - "problemă serioasă și larg răspândită", unde s-au înregistrat ceva pași dar, în opinia ofi­cialilor UE, nesemnificativi - deoarece "nu s-a judecat încă nici un caz la nivel înalt", precum și la cel privind "capacitatea admi­nis­trativă și juridică", care anul trecut a fost catalogată drept "limitată", iar acum atât administrația publică cât și justiția vor fi probabil con­siderate "insuficient reformate".
    Apoi, potrivit corespondentului BBC la Bruxelles, Ana Maria Bo­ta, care a reușit să obțină deja "o formulă de raport", după recentele scandaluri și presiuni făcute de cele două trusturi de presă străine asupra jurnaliștilor de la "România Liberă" și "Evenimentul Zilei", "Comisia Europeană va avertiza România că anumite probleme structurale ar putea afecta libertatea de exprimare, unul dintre crite­riile politice cheie pentru aderarea la Uniunea Europeană. Raportul a­nual al Comisiei menționează în acest sens și presiunile eco­no­mice, precum și atacurile fizice asupra ziariștilor".
    Corespondenta BBC a menționat ieri că "dintre cele 142 de pa­gini ale raportului, unele sunt încă albe. Acolo vor fi inserate în ulti­ma clipă și în mare secret concluziile politice".
    Dincolo de aceste aspecte și de faptul că, în cele din urmă, este foarte probabil ca România să obțină calificativul de "economie de piață funcțională", mai rămân câteva lucruri importante. Există în prezent o serioasă îngrijorare în multe cancelarii europene, în sen­sul că au făcut prea mari concesii atunci când au admis ca cele 10 țări să intre în UE la 1 mai a.c. - Ungaria, Polonia și Cehia trecând acum prin crize fiscale, spre exemplu. România este și ea considerată "o nucă tare" ce va fi destul de greu de absorbit. Apoi, potrivit documentelor adoptate în iunie 1993 la Copenhaga, aderarea la Uniunea Europeană se face cu respectarea a două condiții de bază: 1. Existența unei economii de piață funcționale; 2. Capa­ci­tatea de a face față concurenței și forțelor pieței din UE. Or în ce pri­vește cel de-al doilea criteriu, este foarte clar că mai avem multe de făcut. După 2007, dacă nu vom reuși să facem față concurenței din UE, ne-ar putea paște pericole destul de mari.
Tinu MATEȘ