Actualitate
La rectificare
Bugetul județului - împărțit la București, nu la Alba Iulia
•Guvernul PSD calcă în picioare autonomia locală și interesele cetățenilor din județul Alba
     În timp ce predică frumos despre democrație și interesul uman, Prim-ministrul, împreună cu Mugurel Sârbu, au pus la cale un plan ab­solut machiavelic prin care încearcă să lovească Alianța D.A. și să-și consolideze electoratul. Ordonanța 45/2003 prevede foarte clar ca banii prevăzuți pentru județe să fie trimiși Consiliilor Județene, prin­cipalii ordonatori de credite, care îi împart, conform atribuțiilor pe care le au, pe localități, în funcție de necesitățile specifice acestora.
    Rectificarea bugetară pentru județul Alba a fost făcută de către Mi­nisterul Administrației și Internelor care i-a cerut prefectului Mu­gurel Sârbu propunerea de alocare a sumelor necesare. Domnul Sâr­bu, fără știrea Consiliului Județean, a trimis propunerea sa per­sonală cu sumele defalcate pe localități, propunere care a fost apro­bată, iar banii au fost alocați conform listei prefectului.
    Guvernul și Prefectura, prin încălcarea autonomiei locale, dove­desc că în România nu se poate vorbi, din punct de vedere pesedist, de democrație, respectarea legii ori a drepturilor cetățenești.
    Guvernul Năstase a acordat 290 de miliarde de lei din fon­dul de rezervă bugetară pentru că astfel, alocarea sumelor se poate face pe criterii politice, cu destinație exactă. Deși legea prevede clar că fondul de rezervă este prevăzut pentru calamități, dezastre, cazuri sociale excepționale, Guvernul a trecut peste lege și peste nevoile reale ale oamenilor, delegându-i pe prefecți cu împărțirea sumelor.
    În fapt, Guvernul Năstase nu a încălcat Ordonanța 45/2003, dar nici nu a mai luat-o în considerare din moment ce banii din fondul de rezervă bugetară au fost folosiți cu scop de manipulare politică per­versă, la dispoziția prim-ministrului Adrian Năstase.
    Discriminările pesediste sunt scrise pe hârtie negru pe alb. Loca­litățile județului Alba care au primari pesediști au primit fonduri ex­trem de mari, care desigur sunt menite să spargă gura târgului și să arate ce bun e partidul de guvernământ. Pe de altă parte, cetățenii care, la locale, au dat votul lor candidaților Alianței D.A., sunt sur­ghiuniți și batjocoriți. De pildă, municipiul Aiud, cu primar liberal și cu o populație de aproape 30.000 de locuitori a primit 100 de mi­lioane, în timp ce comuna Ceru Băcăinți, care are 350-400 locuitori, a primit 200 de milioane. Municipiul Cugir, cu primar liberal, a primit aceeași sumă ca Aiudul, în timp ce Baia de Arieș, condusă de primar PSD, a primit 490 de milioane. Exemplele acestea subliniază politica unui partid care nu vrea să înțeleagă că i-a sosit sfârșitul. Aceasta este politica inumană, ilegală și nedreaptă a unui PSD care pârjolește totul în calea lui, calcă oamenii în picioare. Ei bine, eu cred că în alegerile generale PSD își va primi pedeapsa binemeritată din partea oamenilor care s-au săturat de o guvernare canceroasă, lipsită de orice urmă de omenie.
Teodor ATANASIU
Președintele Consiliului județean Alba

Două noi proiecte pentru infrastructură la Alba Iulia:
Pod nou peste Mureș și reabilitarea șoselei de centură
     șoseaua de centurăDupă ce a prins gustul fondurilor europene pentru dezvoltarea in­frastructurii prin câștigarea unui grant de aproape 1 milion de Eu­ro, destinat reabilitării rețelei de canalizare din zona Cetății Vauban, Primăria municipiului Al­ba Iulia are acum în lucru do­uă noi proiecte. Primul se referă tot la Cetatea Vauban, mai e­xact la obținerea fon­durilor ne­ce­sare pentru reabilitarea unor obiective istorice din zonele străbătute de Traseul Celor Trei For­tificații. După cum se știe, în cursul acestui an, Ministerul Culturii și Cultelor și UNPD (Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare) au finanțat prin programul "O Românie frumoasă" o parte din lucrările pentru realizarea acestui traseu turistic ce oferă posibilitatea vizitării vestigiilor celor trei fortificații albaiuliene de la Castrul Legiunii a XIII-a Gemina la Cetatea Medievală și la actuala Cetate Vauban. vestigiiDin pă­cate această bună idee nu poa­te fi "întreagă" fără lucrări de pu­ne­re în valoare chiar a obi­ec­ti­ve­lor pe care turistul de pe traseu trebuie să le vadă: Poarta de Sud a Castrului, Poarta a III-a a Cetății Vauban, porțiunile din zidul Cetății Medievale care încă se mai văd în apropierea Porții de Sud a Castrului etc. Primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava, ne-a declarat că, având în vedere că proiectul finanțat de MCC și UNPD privind Traseul Celor Trei Fortificații și noul proiect pe care primăria îl va promova se corelează, speră să obțină și realizarea unui parteneriat cu MCC, un parteneriat absolut necesar având în vedere că întreținerea Cetății și punerea ei în valoare presupune sume foarte mari pe care doar bugetul local nu le poate susține. Iar unde-s doi puterea crește, chiar și puterea de convingere!
    Cel de-al doilea proiect pe care administrația albaiuliană îl pre­gătește are ca scop obținerea banilor necesari pentru reabilitarea șoselei de centură a municipiului Alba Iulia. Pe lângă reabilitare se dorește și lărgirea șoselei prin crearea unui spațiu de refugiu mai mare. În plus se dorește construirea unui nou pod peste râul Mureș, având în vedere că cel existent în zona Partoș este vechi, îngust, greu de întreținut sub traficul tot mai intens și ar trebui de fapt reabilitat. Pentru podul dorit se caută locația cea mai potrivită. În acest ultim proiect Primăria Alba Iulia dorește să aibă partener și Consiliul județean Alba. Ambele proiecte vor fi depuse la Agenția de Dezvoltare Regională 7 Centru, care are în derulare un program interregional de infrastructură mare. Valoarea proiectelor va fi cu­prinsă între 4 și 5 milioane de Euro. Din fiecare regiune vor fi alese spre finanțare câte 4 proiecte. "Dar chiar dacă noi depunem două și unul nu-l câștigăm, în sensul că nu vom obține finanțarea, dar el va fi evaluat și acceptat ca punctaj, avem astfel posibilitatea rămânerii în portofoliu. Asta înseamnă că, la apariția unui nou program de fi­nanțare similar, noi nu mai trebuie decât să ne anunțăm intenția de a accesa programul, de vreme ce proiectul deja există și este evaluat, fapt ce ne sporește șansele de succes", a precizat Mircea Hava.
Anca DINICĂ

Congresul Spiritualității Românești la cea de-a treia ediție în Cetatea Marii Uniri
•La deschiderea oficială de vineri, 8 octombrie, vor participa președintele Ion Iliescu și premierul Adrian Năstase *Și-au anunțat prezența 400 de participanți din 30 de țări
     Vineri, 8 octombrie a.c., debutează la Alba Iulia cea de-a treia ediție a Congresului Spiritualității Românești la care și-au anunțat prezența peste 400 de participanți din 30 de țări. Sosirea și în­registrarea delegațiilor de români din diaspora se va face înainte cu o zi, iar vineri dimineața se va participa la manifestările de pe Câmpia Libertății de la Blaj. Ulterior, de la ora 17.00 la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia va avea loc deschiderea oficială a lu­crărilor Congresului când se va ține o slujbă religioasă și vor rosti mesaje de bun venit președintele României - Ion Iliescu, primul - ministru Adrian Năstase, ministrul Afacerilor Externe - Mircea Geoa­nă, președintele Academiei Române - Eugen Simion și prefectul ju­dețului Alba - Mugurel Liviu Sârbu. De asemenea, se va intona Imnul de Stat al României iar delegațiile țărilor participante printre care se regăsesc Ungaria, Slovacia, Croația, Franța, Olanda, Canada, SUA, Finlanda și Siria vor face scurte prezentări. A doua zi, sâmbătă, 9 octombrie, vor avea loc lucrările pe secțiuni ale Congresului fiind abordate diverse teme cum ar fi "Istoria și civilizația tuturor ro­mânilor", "Limba română - temei de identitate națională" și "Româ­nitatea în lume la început de mileniu III". În seara aceleiași zile vor fi organizate expoziții de carte românească și de artă plastică. Duminică, 10 octombrie, se vor organiza călătorii de documentare, la alegere, la Cetatea de Baltă, Mănăstirea Râmeț și Roșia Mon­tană, iar de la ora 18.00 participanții se vor delecta cu spectacolul muzical - poetic "Festivalul Dorului" cu participarea unor soliști și formații din Basarabia, Bucovina sau Banatul Sârbesc. Ultima zi a Congresului, luni, 11 octombrie, va fi dedicată concluziilor, votării unei rezoluții, declarației, apelului și alegerii Comitetului Director.
Răzvan JURCĂ

Congresul Spiritualității Românești costă circa 3 miliarde de lei
     Guvernul a acordat, din fondul de rezervă aflat la dispoziția sa, 2,94 de miliarde de lei pentru organizarea Congresului Spiritualității Românești, ce are loc la sfârșitul acestei săptămâni la Alba Iulia. Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, Guvernul va cheltui 800 de milioane de lei doar pentru mesele celor 400 de participanți. Aceeași sumă este destinată pentru cazarea participanților timp de cinci zile la Alba Iulia. (F.R.)
PSD Alba acționează în instanță vicepreședinții PD Alba, Ion Dumitrel și Călin Potor, pentru calomnie și insultă
     Am luat act cu surprindere de informația difuzată de mass-media locală și centrală, potrivit căreia, primarul municipiului Alba Iulia, Mir­cea Hava și directorul Societății de Transport Public Alba, Dan Dârja sunt cercetați de PNA pentru luare de mită.
    România este la ora actuală un stat democratic, iar într-o demo­crație autentică funcționează prezumția de nevinovăție. De aceea, până la confirmarea de către organele abilitate de control a celor sesizate de mass-media, nu ne putem pronunța în legătură cu acest aspect.
    Putem însă să ne exprimăm stupefacția și indignarea vizavi de re­acția paranoică a unor lideri locali ai Alianței, care acuză că cer­cetările efectuate de justiție sunt urmarea unor demersuri ale PSD-ului.
    Pentru declarațiile aberante ale domnilor Călin Potor și Ion Dumi­trel, vicepreședinți ai organizației PD Alba, ne rezervăm dreptul de a-i acționa în judecată, pentru comiterea infracțiunilor de calomnie și insultă.
(Biroul de presă al PSD Alba)

Amenzi pentru ilegaliștii din trafic
     În cadrul unei acțiuni de prevenire și combatere a accidentelor rutiere desfășurată pe raza județului Alba, cadrele Serviciului Poliției Rutiere au aplicat 593 de sancțiuni contravenționale în valoare de 370,85 milioane de lei. Au fost controlați 86 de bicicliști, dintre care 36 au fost doar avertizați și au fost opriți pentru verificări 80 de că­ruțași, 33 fiind doar avertizați. (N.I.T.)
La Spitalul județean de Urgență Alba
Portari agresați de rudele pacienților
     Portarii Spitalului județean de Urgență Alba au fost "înjurați, mal­tratați și scuipați" de rudele pacienților internați, pentru că nu li s-a permis accesul în afara orelor de vizită. Declarația a fost făcută ieri, într-o conferință de presă, de directorul unității sanitare, dr. Cristian Barbonța, după ce programul de vizită a fost stabilit prin Regu­lamentul de ordine interioară recent aprobat. Potrivit documentului intern, bolnavii pot fi vizitați doar marțea și joia, între orele 14.00 și 16.00, sau sâmbăta și duminica, în intervalul orar 13.00-17.00. Dr. Barbonța a ținut să sublinieze importanța respectării orelor de vizită de către rudele pacienților, în special pentru bolnavi. În primul rând, a spus el, pacienții nu sunt supuși riscului îmbolnăvirii, mai ales în timpul unor epidemii. De asemenea, pacientul beneficiază de trata­ment la orele stabilite, nefiind deranjat de vizita unui aparținător, ca­re se prezintă în afara programului aprobat. (R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.