Actualitate
La Alba Iulia
Congresul Spiritualității Românești și-a deschis lucrările
     Ieri seara la Casa de cultură a sindicatelor din Alba Iulia în prezența prefectului de Alba Mugurel Sârbu, a subprefectului Ioan Maier și a ÎPS Andrei - arhiepiscop de Alba Iulia s-au deschis lucrările Congresului Spiritualității Românești, reuniune de prestigiu care, în fiecare an își propune să dezbată și să găsească soluții pentru problemele importante cu care românii dinlăuntrul țării, dar mai ales cei din afara ei se confruntă. Cea de-a treia ediție alba­iuliană a congresului este prezidată de senatorul Adrian Păunescu. Acesta și-a manifestat regretul față de decizia de a organiza Con­gresul Spiritualității Românești cu aproape două luni înaintea datei sale tradiționale - 1 Decembrie. Iar acest fapt se simte inclusiv în participare, la deschidere fiind prezenți circa 100 dintre cei 400 de invitați. Explicații pentru devansarea datei congresului există, dar poate cea mai plauzibilă este că la 28 noiembrie sunt alegeri ge­nerale și evenimentul electoral ar fi făcut concurență prea mare congresului. Din păcate decizia devansării datei congresului nu a fost luată din timp, pentru că altfel suntem siguri că invitații ar fi venit la Alba Iulia la fel de numeroși ca în anii precedenți. Suntem la fel de siguri că în cele câteva zile cât durează această manifestare numărul participanților va crește.
Robert GHERGU

Premierul Adrian Năstase a testat la Oiejdea economia de piață funcțională
     Ieri, primul ministru al României, domnul Adrian Năstase, sosit special pentru acest eveniment în județul Alba, a inaugurat la Oiejedea unul dintre cele mai mari abatoare de păsări din Europa Centrală și de Est, o investiție cifrată la peste 12 milioane de euro, aparținând firmei Transavia, condusă de managerul dr. ing. Ioan Popa. La această manifestare, cea mai importantă pentru viața eco­nomică a județului nostru, au participat circa 1000 de persoane, reprezentanți ai vieții politice și economice din Alba. Abatorul a fost proiectat și construit între 2003-2004, respectând toate normele și cerințele Uniunii Europene. Acesta reprezintă sectorul principal de industrializare, cu o capacitate de sacrificare de până la 50.000 tone carne/an. "O investiție care face cinste agriculturii românești, care se ridică la nivelul pretențiilor Uniunii Europene, ba chiar ri­valizează cu întreprinderile de acest gen din Uniune" a spus ma­nagerul Transavia, dr. ing. Ioan Popa, care a ținut să mulțumească în mod deosebit Băncii Transilvania pentru sprijinul acordat. "În luna mai, acum un an, băteam primul țăruș în terenul arabil unde urma să se ridice această investiție. De atunci am muncit pe brânci, împreună cu colaboratorii mei, pentru a finaliza investiția în termen cât mai scurt. Vreau să vă spun că atât eu cât și colaboratorii mei nu dorim să ne oprim aici. Dorim să le spunem și celorlalți com­petitori că în 2007 vrem să fim cel mai mare producător de carne de pasăre din România" a subliniat managerul Transavia, dr. ing. Ioan Popa.
    În discursul său, premierul Adrian Năstase a spus: "Dragi colegi, dragi invitați, mă bucur că într-o zi cu soare, atât de bună pentru agricultură - sperăm că toată luna octombrie va fi așa - inaugurăm la doar două zile după Raportul de țară al UE, primul obiectiv prevăzut în planul nostru de măsuri de care vorbeam joi la ședința de Guvern. Deci, iată că lucrurile chiar se realizează. În definitiv, această investiție reprezintă un semnal foarte clar al trecerii de la o agricultură de tip patriarhal la o agricultură modernă, bazată pe standardele UE. Nu este suficient faptul că am negociat bine capitolul de agricultură cu UE, trebuie să fim conștienți că intrăm într-o zonă a unei competiții foarte dure unde doar calitatea, randamentul, productivitatea pot să fie argumentele noastre, nu numai inteligența în negociere. De aceea, faptul că aici vor fi produse 30.000 de tone carne pasăre/an, ceea ce înseamnă cam 10 la sută din cantitatea totală de carne de pasăre necesară Ro­mâniei, arată în primul rând înțelegerea unei necesități determinată de apropierea noastră de standardele europene. Înseamnă că înțelegem să nu mai funcționăm în agricultura românească în mod izolat și în același timp putem să avem siguranța de acum înainte că nu va mai fi nevoie să facem importuri de carne de pasăre. Dacă mai avem încă probleme la importul de carne de porc sau, mai bine spus, la necesarul de carne de porc, poate că, urmând aceste exemple, vom reuși prin dublarea subvenției pentru carnea de porc, prin unele dintre proiectele pe care le-am realizat - și sunt mai bine de 2000 de ferme care erau părăginite, care au fost date gratuit unor tineri agronomi pentru a le prelua și spre a le duce spre această zonă a economiei de piață. Economia de piață funcțională înseamnă că în toate zonele economiei noastre trebuie să vorbim de astfel de rezultate.
    Mă bucur foarte mult să fiu astăzi aici. N-a fost foarte simplu să ajung azi de la București la Alba Iulia - este foarte multă ceață - în general în viața politică românească, în momentul de față, dar și din punct de vedere atmosferic au fost unele dificultăți. Eu cred, și sunt convins că, așa cum a apărut soarele aici, lucrurile se vor clarifica și vom ști de fiecare dată să luăm decizia corectă. Dar, deo­camdată, lucrurile importante sunt legate de ceea ce facem, de faptele pe care le consemnăm, de harta economică a României. Și vreau să-l felicit pe domnul inginer Popa pentru această realizare absolut excepțională care dă semnalul unui nou tip de competiție în agricultura noastră. Și ceilalți producători de carne de pasăre vor trebui să intre în această cursă a investițiilor, de competitivitate în primul rând, pentru a nu pierde piața internă. Iar bătălia noastră constă în a folosi potențialul nostru agricol pentru exporturi în viitor. Pentru aceasta avem nevoie de condiții de abatorizare care să fie recunoscute la nivel european.
    Mergând prin țară și vorbind cu specialiști în agricultură, în acești ani dificili, am învățat și eu, ați învățat și dumneavoastră și lucrând împreună, iată, putem să realizăm aceste proiecte extraordinare. Felicitări încă o dată și să fie într-un ceas bun!"
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Inaugurarea noului sediu al Sucursalei CEC din Alba Iulia
     CECIeri, la Alba Iulia, în prezența președintelui CEC din România, ec. Enache Jiru, a fost inau­gurat noul sediu al Casei de Eco­nomii și Consemnațiuni, situat în centrul municipiului reședință de județ. La ina­ugurare au fost prezenți di­rectorul CEC Alba, ec. Petru Stan, prefectul de Alba, Mu­gurel Sârbu, președintele CJ Alba, Teodor Atanasiu, pri­ma­rul muncipiului Alba Iulia, Mircea Hava, parlamentari de Alba, oameni de afaceri, reprezentanți ai vieții politice și economice din județ. Unitatea bancară a fost sfințită de ÎPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, însoțit de un sobor de preoți.
    Președintele CEC, Enache Jiru, a apreciat investiția finalizată, subliniind că Alba Iulia merită un sediu modern, pe măsura încre­derii acordate și de albaiulieni celei mai vechi bănci a românilor. Pri­marul muncipiului Alba Iulia, Mircea Hava, și-a exprimat sa­tisfacția pentru că Alba Iulia și-a îmbogățit zestrea edilitară cu un nou edificiu bancar. Astfel, după cum spunea și primarul Hava, la Alba Iulia, numărul agențiilor și sucursalelor bancare concurează pe cel al benzinăriilor, semn de prosperitate pentru un oraș care a deschis larg porțile unei economii de piață europene. Modernul sediu al CEC Alba a fost realizat de SC Albacons, director Iustin Furdui, după un proiect semnat B.P. Străjan.
    Ne alăturăm și noi urărilor adresate la ceas inaugural, cu me­sajul "La mulți ani și la cât mai mulți bani!".(N.I.T.)
Sâmbătă, la Galeriile de artă din Alba Iulia
Expoziție de suflet și materie: Eugen și Cătălin Cioancă
     Am căutat adesea, în "rătăcirile" mele poetice (împinse până la transă) o comparație pentru OM. Pentru ființa însuflețită și gân­ditoare. Și cred că cea mai potrivită a fost ulcica. Adică materia (ceramică) și vidul interior ce se poate umple cu apă, cu vin... Nu același lucru suntem noi? Simplă materie, lut mai mult sau mai puțin banal (poate îmbunătățit câteodată, genetic), transformat prin ardere în recipiente gata să fie umplute cu "apă", cu "vin", cu suflet, cu har... Dar ceramica nu înseamnă doar ulcele, ci și opere de artă. (Ce bine ar fi dacă printre noi s-ar afla cât mai multe opere de artă divină, modelate de Creator în lutul cărnii.)
    Poate că tocmai comparația aceasta OM-ulcică, sau OM-operă de artă ceramică, m-a determinat întotdeauna să-i admir pe artiștii ceramiști. Pentru că ei se apropie de Marele Creator nu numai prin talentul lor, ci și prin truda și știința arderii, grație cărora (printr-un fel de "alchimie") transformă niște bulgări de pământ în frumuseți care nu-și așteaptă, parcă, decât însuflețirea. Doi dintre "al­chimiștii" ceramiști își vor expune, la sfârșitul acestei săptămâni, o parte dintre frumusețile pe care le-au creat. Este vorba despre Eugen și Cătălin Cioancă, ce vă invită sâmbătă, 9 octombrie 2004, la Galeriile de artă din Alba Iulia, pentru a fi alături de ei la acest prilej de bucurie și meditație. Expoziția, găzduită de Galeriile de artă, este organizată de Clubul Rotary International- România, Alba Iulia. (I.H.)
Astăzi la București
Lansarea oficială a candidaților Uniunii PSD + PUR pentru alegerile parlamentare
     Sala Palatului din București va fi astăzi locul unde Uniunea Națională PSD + PUR își va lansa oficial candidații pentru alegerile parlamentare ce se vor desfășura pe data de 28 noiembrie a.c. Județul Alba va fi reprezentat de nu mai puțin de 80 de delegați - 55 de la PSD și 25 de la PUR conduși de către președinții Mugurel Liviu Sârbu și respectiv Nicolae Popa. Evenimentul care va începe de la ora 12.00 ar putea aduce unele surprize de ultimă oră în sensul ca unii candidați, care au fost dați la o parte pentru a face loc celor de la PUR sau celor impuși de centru, să revină pe pozițiile eligibile ocupate la alegerile preliminare din interiorul PSD. Este și cazul lui Nicolae Mera - președintele TSD Alba care a fost coborât pe poziția a cincea a listei pentru Camera Deputaților după ce în prealabil se situase pe poziția secundă. "Din punctul meu de vedere, nimic nu este încă pierdut o să vedem mâine (nr - astăzi) ce se va întâmpla" ne-a declarat acesta în exclusivitate. De pre­cizat că Nicolae Mera ar avea două atuuri majore în intenția de a mai schimba ceva pe ultimii metri și anume susținerea preșe­dintelui TSD Victor Ponta, iar pe de altă parte faptul că Uniunea PSD + PUR Alba ar rămâne fără un reprezentant al Apusenilor pe locurile eligibile. Toatea aceste aspecte se vor lămuri astăzi când vom afla decizia finală și candidații cu care Uniunea va încerca să câștige simpatia electoratului.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.