Editorial
Viața simplă
     Chiar dacă actuala campanie electorală (nedeclarată oficial începută) scoate la suprafață tot felul de mizerii din viața și activitatea politicienilor noștri, aceasta pare a avea și o parte bună. Mânați în "luptă" de necesitatea de a aduna cât mai multe voturi de la amărășteni pentru a putea fi propulsați în Parlamentul României, pe jilțul de la Cotroceni sau pentru ca partidul din care fac parte să câștige alegerile generale și să conducă țara în viitorii patru ani, liderii politici (și nu numai ei), sunt nevoiți să coboare din sferele înalte cu picioarele pe pământ, să ia contact direct cu realitățile vieții destul de dure și de grele a românilor. Și mulți dintre ei par a descoperi abia acum România reală, cea în care unii muncesc din greu dar cu prea puțin folos, iar alții, chiar mai numeroși, ar vrea să muncească dar nu au unde.
    O asemenea experiență a trăit-o în ultima perioadă de timp și premierul Adrian Năstase, care de ceva vreme s-a hotărât să părăsească fotoliul confortabil din sediul Guvernului și să coboare în rândul oamenilor simpli din satele și orașele țării. Contactul direct cu țăranii de la coarnele plugului, cu pensionarii, cu numeroși muncitori din orașe rămași șomeri, cu diverși specialiști, l-au făcut pe premier să-și schimbe multe dintre părerile pe care le avea până acum. Cel puțin așa a lăsat să se înțeleagă în seara zilei de miercuri, 6 octombrie a.c., imediat după ce Comisia Europeană anunțase la Bruxelles că România a obținut în cele din urmă statutul de "economie de piață funcțională", prezent fiind într-o emisiune în direct pe postul național de televiziune (TVR 1) când a declarat între altele: "Abia acum am priceput cu adevărat ce este viața simplă (n.r. după numeroasele vizite neanunțate efectuate fără girofar și fără oficialități prin țară). Am fost ani la rând profesor universitar, parlamentar, ministru, prim ministru, dar numai acum, după ce am reușit să stau de vorbă pe îndelete cu oamenii simpli, am înțeles cu adevărat viața și lucrurile simple. Toate acestea nu le-am putut învăța și pricepe cu adevărat nici din cărți și nici din informările sau rapoartele care mi-au fost puse la dispoziție de autorități, oricât de bine ar fi fost întocmite sau detaliate". Așadar, viața ne arată, ne demonstrează că oricât ai fi de învățat, oricât ai fi de bine informat, nu poți să cunoști cu adevărat realitatea, decât dacă iei contact direct cu ea. Rapoartele sau informările din partea administrațiilor locale sau din partea ministerelor de resort țin poate mai mult de o sarcină de serviciu, au o notă mai mult "protocolară" și mai puțin reală. Din acestea "nu se vede" nici că țăranul stă să moară lângă pământul său pentru că nu are resurse financiare și putere ca să-l lucreze, nici că pensionarii rabdă de foame, nici că majoritatea hotărârilor și legilor n-au aproape nici un efect benefic în viața oamenilor simpli, din cauza birocrației sau a imposibilității de a fi puse în aplicare.
    După ce a stat de vorbă cu numeroși oameni simpli, după ce le-a ascultat of-urile și părerile, în multe cazuri premierul n-a mai avut nevoie de sfaturile nimănui, nici chiar de o ședință de guvern, rezolvând pe loc sau în doar 1-2 zile problemele acestora. Este și cazul conjudețenilor noștri, a sătenilor din Galda de Jos, care după vizita premierului în localitatea lor, la doar câteva zile au primit suma de 2 miliarde de lei din fondul de rezervă al Guvernului pentru a fi finalizate lucrările de introducere a gazului metan în localitate și în casele lor, lucrări începute cu câțiva ani buni în urmă, dar nefinalizate din lipsă de fonduri. Iar acesta nu este un caz singular. Așadar este de dorit ca politicienii noștri să ia mai des contact cu realitatea, cu alegătorii. Numai așa vor ști cu adevărat care le sunt nevoile și necazurile. Numai așa legile și hotărârile adoptate de ei vor fi bune și în sprijinul celor mulți.
Tinu MATEȘ