Prima pagină Ediția din: 12.10.2004
Cod de conduită pentru elevii de la Școala ge­ne­rală "Liviu Rebreanu" din Alba Iulia
Fără cercei în urechi, nas și buric
     La Școala generală "Liviu Rebreanu" din Alba Iulia, portul cerceilor de către băieți în timpul frecventării cursurilor este interzis, în baza Regulamentului de ordine interioară, a declarat prof. Dorina Costea, directorul școlii. Ea a precizat că elevii care vor fi văzuți că poartă astfel de obiecte de podoabă în incinta școlii vor rămâne fără cercei. D-na Costea a menționat că anul trecut a colecționat doi cercei din argint, pe care i-a restituit școlarilor abia la sfârșitul anului de învățământ. În baza aceluiași document, a arătat ea, toți elevii, indiferent de sex, nu au voie să poarte brățări, lănțișoare sau alte bijuterii din aur, pentru a nu deveni victimele unor răufăcători. De asemenea, băieții nu își pot vopsi părul, deși au existat cazuri, nu pot consuma gumă de mestecat în incinta școlii și nu au voie să țină deschise telefoanele mobile pe perioada orelor, la concursuri și la examene.
    Totodată, scaunul profesorului este doar un obiect de decor pentru elevi, care nu au voie să-l utilizeze, pentru a nu-l distruge, așa cum au existat suficiente exemple. De altfel, bunurile școlii vor fi plătite de părinții elevilor care le-au distrus, prevederea fiind stipulată în regulament pentru ca școlarii să învețe să pună preț pe obiectele pe care le folosesc, a subliniat d-na Costea. "În cazul în care un elev este depistat că nu respectă prevederile regula­men­tului și nu se pot lua pe loc măsuri de remediere, vom anunța părinții. Dacă elevul nu se conformează, acesta riscă să-i fie scă­zută nota la purtare, conform regulamentelor școlare", a mai spus prof. Dorina Costea.
Robert GHERGU

La Abrud,
Preot jefuit în timpul slujbei
     Duminică, 10 octombrie, în jurul amiezii, poliția Abrud a fost sesizată de preotul de la Biserica Unită despre faptul că a fost prădat de autori necunoscuți. Potrivit celor relatate de preot, între orele 11.00 și 14.30 în timp ce se afla la slujbă în Biserică, din holul casei parohiale cineva i-a furat o geantă în care se afla suma de 1,2 milioane de lei și acte de identitate. În scurt timp a fost identificată și autoarea furtului: Didina Lingurar, din județul Cluj, sosită în Abrud cu o zi înainte pentru a cerși și, după cum s-a constatat, și pentru a fura. Banii au fost găsiți asupra acesteia iar actele au fost recuperate dintr-o grădină, unde aceasta le arun­case. Lingurar este cercetată pentru furt calificat. (N.I.T.)
Vizită academică la Roșia Montană
     ape poluateAșa arată apa Foieșului ce străbate Roșia Montană, în urma exploatării zăcământului de că­tre statul român, cu tehnologie învechită. Astfel de ape otrăvite au propus academicienii noștri să fie îmbuteliate și... comerci­alizate? Cert este că ceva tre­buie întreprins: ori închise mi­ne­le de stat, ori modernizate, retehnologizate și aliniate la stan­dardele UE, așa cum pre­vede Proiectul Roșia Montană.
Calendarul alegerilor generale
     * Până la 15 octombrie, desemnarea judecătorilor care vor face parte din BEC * până la 17 octombrie pot fi formulate contestațiile cu privire la modul de constituire și componența birourilor electorale de circumscripție * până la 19 octombrie pot fi formulate contes­tațiile cu privire la modul de constituire și componența BEC * nu mai târziu de 19 octombrie, partidele, alianțele și candidații inde­pendenți trebuie să comunice BEC semnele electorale * până în 21 octombrie pot fi depuse contestații cu privire la înregistrarea semnelor electorale * până cel târziu la 25 octombrie vot fi actua­lizate listele electorale permanente * 28 octombrie este ziua înce­perii campaniei electorale * până la 29 octombrie, ora 24:00, tre­buie depuse candidaturile atât pentru Parlament, cât și pentru Președinție * până la 8 noiembrie pot fi depuse contestații privind candidaturile * 13 noiembrie vor fi stabiliți președintele oficiului electoral și locțiitorul acestuia * cel târziu la 14 noiembrie birourile electorale vor preciza prin procese-verbale candidaturile definitive * cel târziu la 15 noiembrie se va stabili ordinea de înscriere pe buletinele de vot a listelor de candidați, prin tragere la sorți * până la 23 noiembrie inclusiv trebuie imprimate buletinele de vot pentru candidații la Parlament, iar cele pentru Președinție până în 24 noiembrie inclusiv * cel târziu în data de 27 noiembrie se va face distribuirea buletinelor de vot către președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare * la 27 noiembrie, ora 7:00, se încheie cam­pania electorală * 28 noiembrie este ziua în care au loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Alegerile generale din acest an vor costa circa 800 de miliarde de lei.
Florin ROMAN

Gaz metan la Dumbrava
     În cursul zilei de ieri, în satul Dumbrava (comuna Unirea) a avut loc recepția lucrărilor executate pentru introducerea gazului metan. De avantajele acestei lucrări vor beneficia 140 de familii, respectiv 300 de săteni. Lucrările au fost realizate cu susținerea financiară a Distrigaz Nord, Transgaz Mediaș, dar și a comunității locale, fiecare familie contribuind cu circa 20 de milioane de lei. La recepția de ieri au fost prezenți vicepreședintele CJ Alba Nicolae Popa, primarul Cristinel Metea, directorul Distrigaz Nord, sucursala Alba, Ioan Bogdan și localnici.(F.R.)
Prin ordin al prefectului Mugurel Sârbu
S-a constituit Comandamentul județean de organizare a alegerilor
     În cursul zilei de ieri, prefectul Mugurel Liviu Sârbu a emis un ordin în baza căruia s-a constituit Comandamentul Tehnic Județean de Coordonare și Îndeplinire a Sarcinilor ce revin autorităților județene în vederea organizării în cele mai bune condiții a alegerilor generale din această toamnă. Din componența comandamentului fac parte prefectul județului, secretarii generali ai Prefecturii și Consiliului județean, directorii Direcției de Statistică, Direcției de Finanțe, șefii IPJ, Jandarmeriei, Centrului Militar, Inspectoratului Școlar, Direcției de Sănătate Publică, Biroului de Evidență Infor­matizată a Persoanei și reprezentanta Rompres.(R.J.)
Cresc apele
     Ploile puternice de la sfârșitul săptămânii trecute au dus la creșterea debitelor, în special pe râurile mici, cantitățile variind între 30 și 40 de litri/metru pătrat. Creșteri mai importante s-au semnalat pe Arieș și pe Mureșul inferior. Hidrologii spun că debitele vor crește și în zilele următoare, dar până în prezent nu s-au atins cotele de atenție.(F.R.)
Întâlnire la Primăria Roșia Montană
     Joi, 14 octombrie 2004, ora 13.00, în sala de ședințe a Primăriei comunei Roșia Montană, va avea loc o întâlnire între Primarul localității Roșia Montană și locuitorii comunei pe probleme de prezent și viitor, precum și prezentarea cărții "Monografia comunei Roșia Montană". (Primar, Virgil NARIȚA)
Atenție, SENS UNIC!
     Îi informăm pe șoferii care n-au gustat încă din bucuria unei amenzi în acest sfârșit de săptămână că pe una din cele mai circulate străzi din Alba Iulia - "Vasile Goldiș" - a fost instituit sensul unic cu scopul de a fluidiza traficul rutier. Respectiv, dacă sunteți atenți, în capătul dinspre Colegiul "Horea, Cloșca și Crișan" veți sesiza prezența indicatorului SENS UNIC iar dinspre Fortuna veți observa prezența indicatorului ACCESUL INTERZIS. Coborârea din cartierul Cetate se va face pe o stradă paralelă - Macului - cu ieșire prin spatele Colegiului HCC unde, de asemenea, au fost montate următoarele indicatoare rutiere: ACCESUL INTERZIS la urcarea dinspre Gară în Cetate și SENS UNIC la coborâre, prin capătul Bulevardului Revoluției. Conjudețenilor noștri care n-au mai vizitat de multișor Alba Iulia le reamintim că între Liceul Militar și intersecția de la Stadion au fost montate o multitudine de sema­foare. Drum bun! (N.I.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.