Curier județean
Duminica a XXI-a după Rusalii
Pilda semănătorului
     Prea frumoasa parabolă a semănătorului este o lucrare divino-umană realizată în condiții de parteneriat între Dumnezeu și om. Dumnezeu oferă sămânța selectată, tratată, garantată, numai bună spre a fi aruncată pe ogor, iar omul oferă pământul în care să fie aruncată sămânța. Dacă Dumnezeu, fiind sfânt, ia lucrurile foarte în serios, prezentând sămânța bună, în schimb omul, fiul răzvrătit al lui Dumnezeu și-a zis că e bine oricum, chiar dacă trei părți din pământ este de cea mai proastă calitate și doar o parte este culti­vabil.
    Foarte pe scurt pilda are următorul conținut: A ieșit Semănătorul să semene sămânța Sa, adică a ieșit Mântuitorul să propovă­duiască învățătura Sa și semănând, o sămânță a căzut lângă drum, una pe loc pietros, alta între spini, iar ultima a căzut pe pământ bun și crescând a făcut rod însutit. Tâlcul Evangheliei nu presupune nici un fel de probleme deoarece la cererea ucenicilor, Însuși Iisus Hristos tâlcuiește sensurile pildei. Semințele căzute în primele trei loturi, adică lângă drum, pe piatră și între spini sunt Cuvintele lui Iisus care au avut neșansa să ajungă în patrimoniul spiritual al unor oameni fără suflet, detașați sau total străini de valorile spirituale ale creștinismului. Numai o parte din sămânță s-a bucurat de părtășia unui pământ sănătos, bine pregătit pentru primirea bunelor învă­țături, iar din fericita conlucrare realizată între sămânță și pământul bun a rezultat mult așteptatul rod însutit.
    Este limpede pentru oricine că nu grâul din hambar sau pă­mântul din hotar erau grijile ce frământau mintea lui Iisus în această perioadă de efervescentă activitate învățătorească. Ogorul sufletului omenesc părăginit, pietros și spinos era ținta în care dorea Mântuitorul să-și înfigă plugul Cuvântului, să tragă brazdă adâncă sub care apoi să așeze sămânța mântuirii spre rodire. Dacă Mântuitorul este dispus să investească valori veșnice într-un ogor aflat în paragină, în culmea degradării așa cum este sufletul omenesc în stare de păcătoșenie, ar trebui să ne dăm con­simțământul neîntârziat.
    Regele Solomon, care s-a găsit cu Dumnezeu atât în stare de conflict cât și în relații de iubire ne sfătuiește cum să tratăm o relație cu Dumnezeu: "Cinstește pe Domnul din averea ta și din pârga tuturor roadelor tale. Atunci jitnițele tale se vor umple de grâu și mustul va da afară din teascurile tale" (Pilde III, 9-10). Știut fiind faptul că zilele omului sunt scurte, ritmul de refacere al imaginii noastre deformate trebuie accelerat. Este de neiertat să privim indolenți cum se scurg pe lângă noi zile, ani și zeci de ani, fără să mișcăm un deget pentru refacerea demnității personale. Nu punem mâinile pe plug, nu arăm, nu semănăm, nu recoltăm, vine toamna (bătrânețea) și prin hambare bate vântul. Ne oblojim rănile, în­cercăm să ne punem la adăpost de asprimile iernii (moartea) care se apropie și ne hrănim mai departe cu urzici, cu roșcove, cu ciuperci otrăvite și cu alte delicii de lux (păcate) selectate din meniul de bucate aflător prin cămara celor ce guiță.
    Din acest stufos labirint, greu de străbătut prin mijloace per­so­nale, ne poate scoate la lumină Isaia proorocul care zice: "Domnul te va călăuzi continuu și în pustie va sătura sufletul tău. El va da tărie oaselor tale și vei fi ca o grădină adăpată, ca un izvor de apă vie, care nu seacă niciodată" (Isaia LIX, 11).
Pr. Petru PINCA, Blaj

Cu ocazia Zilei Armatei Române,
Cântecele de cătănie au mare trecere
     Ansamblul "Ardealul" al Cercului Militar Alba Iulia va participa săptămâna viitoare la trei manifestări cultural-artistice dedicate Zilei Armatei Române, sărbătorită pe data de 25 octombrie, a declarat Daniel Iancu, directorul Cercului Militar care este și liderul an­samblului. El a precizat că sala de festivități a instituției pe care o conduce va găzdui marți, 19 octombrie, prima ediție a Galei cân­tecului de cătănie, organizată în colaborare cu realizatorii emisiunii radiofonice "Ora Armatei". An­samblul "Ardealul" este format din Marinela Baba, Floricica Moga, Mircea Târziu, Paștiu Scrobote, Ghiță Groza, Crisitan Fodor și Ovidiu Bibolar, trupa fiind întregită de prezentatoarea Angela Chelaru. Pe lângă membrii acestui ansamblu, vor susține recitaluri Grupul "Obârșia" din Blaj, întors recent de la un festival din Germania, precum și grupurile folclorice ale Colegiului Militar "Mihai Viteazul" și Liceului de Muzică și Arte Plastice, din Alba Iulia.
    Cea de-a doua manifestare dedicată Zilei Armatei la care va lua parte Ansamblul "Ardealul" va avea loc în perioada 20-22 octom­brie, la Cluj Napoca, unde va fi organizată o nouă ediție a tradi­ționalului Festival al cântecului de cătănie. În 24 octombrie, tot în municipiul de pe Someș, este programat un amplu spectacol cul­tural-artistic care se va desfășura în aer liber într-unul din parcurile clujene, unde va fi prezent și ansamblul Cercului Militar din Alba Iulia, a mai spus Daniel Iancu.(R. G.)
Prime pentru montă la ovinele de rasă
     Conducerea Unității de Ameliorare și Reproducție în Zootehnie Alba a dat publicității lista deținătorilor de ovine aflate în control oficial al producției la nivelul întregului județ, care vor beneficia de prime din partea statului, potrivit legii. Directorul UARZ Alba, Dumi­tru Muntiu, a declarat că valoarea primei este de de 300.000 de lei pentru miori, la montă, 150.000 de lei pentru un berbec adult și 50.000 de lei pentru mioare, la prima fătare. Acestea se acordă doar pentru animalele care au fost supuse montei dirijate, cunos­cându-se descendenții. În total, au fost identificate aproape 13.000 de ovine, majoritatea din rasa Țurcană, dar și aproximativ 560 de oi din rasa Țigaie, aflate în proprietatea a 22 de ciobani. Dintre acestea, 7.090 sunt oi, 2.282 mioare, 346 berbeci și 116 miori.
    La vaci, au fost luate în evidență în controlul oficial al producției un număr de 2.127 de vite, deținute de 4 gospodării private (366 bovine) și 17 societăți agricole (1.761 de vaci).
Robert GHERGU

Alimente de aproape 1 miliard - retrase direct de la procesatori
     În primele 9 luni ale anului, inspectorii Direcției Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba au verificat calitatea a peste 48.000 de tone de alimente aflate pe liniile unităților de procesare. În urma controalelor, veterinarii au retras de la preparare cantitatea totală de peste 9 tone de produse de origine animală. Este vorba de aproape 6 tone de carne și mai bine de 3 tone preparate din carne, dar și 0,2 tone de ouă, a câte 50 de grame fiecare, în valoare totală de aproximativ 870 de milioane de lei. Purtătorul de cuvânt al DVSA Alba, dr. Ioan Tătucu, a spus că alimentele res­pective prezentau deficiențe igienico-sanitare: proveneau de la ani­male cu picioare rupte, mezelurile aveau membrana crăpată sau termenul de valabilitate era expirat.(R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.