Editorial
Pe Argeș în sus, pe Tamisa-n jos!
     Adrian Mutu s-a prăbușit! Fotbalistul de care erau atârnate toate speranțele noastre de revenire în lumea bună se zbate acum în propria-i neputință. Înainte de a fi eșecul lui, e al nostru al tuturor. Marele filozof Constatin Noica se străduia să ne învețe că lumea în care ne ducem veacul nu este vinovată de nereușita cuiva. Deși nu l-a cunoscut, parcă aceste cuvinte îi sunt adresate Briliantului: "dacă există mizeria există în primul rând în noi, în limitele noastre interioare". Prăbușirea lui nu-i decât o scadență așteptată ce sancționează o serie draconică de înfumurări, deraieri, compromisuri și cocoloșeli. Sportul rege ca orice sport are nevoie de energie, performanțele sunt forțate până dincolo de limitele pe care le poate suporta corpul uman. Iar atunci cei mânați în luptă de mirajul gloriei și banilor au nevoie de combustie artificială, de cravașa substanețelor chimice sub formă de bombonele multicolore botezate vitamine. Dar mai există și cele îngurgitate pe cont propriu, după ureche. Deși conștienți, cei din anturajul sportivilor se complac în acest noroi, marile performanțe atrăgând mereu spon­sori, mărinimoși dar de cele mai multe ori cinici. Din când în când, în virtutea unor moralități inexistente sunt oferiți spre sacrificare câte un miel gras ce sfârâie pe rotisorul presei.
    Multă vreme toată lumea a știut câte ceva, însă totul a fost ferit de ochii lumii fiindcă era nevoie de o reprezentare onorabilă a României, sportul fiind considerat cel mai viabil ambasador în lu­me. Acum, când totul a fost dat în vileag de presa londoneză ies la rampă cei care și-au clădit prosperitatea pe nefericirea lui Mutu. Ei sunt primii care au ridicat piatra și o aruncă asupra celui con­damnat, lipsit de apărare.
    Ne punem întrebarea firească: s-a făcut ce trebuia pentru ca Mutu să fie pus la adăpost de această tragedie? Poate că da, poate că nu! S-a încercat să fie privit prin acea oglindă strâmbă, care deformează și la care încercăm să ne raportăm. Marile pro­bleme cu care s-a confruntat au făcut deliciul presei, dar mereu a fost mângâiat pe creștet, însă nimeni n-a încercat să-l cunoască. A trecut ca un nonconformist, talentat, frumușel, care jongla cu banii, sfidând uneori pe cei din jur. A sacrificat însă normele aspre ale vieții sportive și până la urmă de aici i se trag toate! Abia acum realizăm ridicolul în care am căzut cu toții acreditând ideea complotului: "Mourinho nu-l mai vrea la Chelsea și i-a convins pe conducători să se scape cu orice preț de Mutu!" Era oare acest antrenor inteligent, cinstit și curat un sinucigaș dornic să se des­partă de un fotbalist de clasă? Ce prostie...
    Adrian Mutu s-a prăbușit! Conducătorii fotbalului românesc au început deja să se spele pe mâini. "Naționala merge înainte și fără Mutu!" spunea Mircea Sandu. Pe el nu-l interesează decât per­for­manța. Atât și nimic mai mult! Omul Mutu n-are decât să-și ducă crucea pe Golgota vieții. El plătește singur pentru culpa multora care s-au aflat în jurul său. Și le era așa de bine. Cazul Mutu nu este decât proba finală ce ne indică faptul că în fotbalul românesc nu se mai aplică de mult regulile jocului ci ar fi nevoie de folo­sirea... Codului Penal!
Dumitru HENEGAR