Prima pagină Ediția din: 21.10.2004
29 de angajate din Cugir intoxicate cu un gaz neidentificat
     Inspectori din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba au efectuat marți, 19 octombrie, un control la SC Finotex din Cugir. Ei au dat curs unor sesizări că mai multe angajate de la această firmă au fost internate la spitalul din localitate, două zile la rând, în stare de leșin. Mai exact, vineri, 15 octombrie, au fost spitalizate 5 an­gajate, iar sâmbătă, 16 octombrie, au fost internate alte 15 anga­jate. La spital, femeile prezentau stări de amețeală și leșin. În urma controlului efectuat de inspectorii ITM Alba, aceștia au emis o ipoteză potrivit căreia, din cauza etanșeității ferestrelor termopan, secția în care lucrau femeile nu a fost suficient de ventilată. In­spectorii ITM au stabilit ca măsuri imediate de remediere a situației verificarea cazanului de încălzire a apei, de către o unitate auto­rizată ISCIR, care să măsoare și emanațiile de monoxid de carbon provenite de la această instalație. S-a presupus că, din cauza pre­siunii atmosferice, monoxidul de carbon ar fi putut ajunge în hala în care lucrau femeile, provocându-le stări de amețeală și leșin. De asemenea, inspectorii ITM au dispus administratorilor societății montarea unor instalații de climatizare și ventilație pentru a asigura angajatelor condiții de muncă adecvate. Deși cazanul învinuit că ar fi produs monoxidul de carbon care a intoxicat angajatele a fost scos din funcțiune, până la asigurarea ventilației corespunzătoare, în noaptea de 19/20 octombrie, până spre dimineață, au mai fost internate încă 9 femei, ne-a declarat directorul spitalului din Cugir, dr. Marin Modoeanu. În consecință, reprezentanții Medicinei Muncii au fost din nou ieri dimineață la Cugir, solicitând întreruperea ac­tivității în firma cu pricina din cauză că încă nu a fost stabilit cu exactitate cu ce fel de gaz s-au intoxicat femeile. Unele dintre ele vor fi trimise la Cluj Napoca pentru analize medicale complexe în vederea stabilirii agentului toxic cu care au fost contaminate prin inhalare.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Credincioșii îi pomenesc pe eroii ortodoxiei
Sfinții Visarion, Sofronie și Oprea
     sfințiSecolul al XVIII-lea a început sub cele mai sumbre auspicii pentru poporul român și Biserica Orto­doxă română din Transilvania. Falsa u­nire de la 1698-1701, pe care catolicii o numesc "sfânta unire", iar ortodocșii o nu­mesc "uniație" sau "dezbinare reli­gioasă", nu este altceva decât un foarte mare rău în plus, ce se adaugă celor deja existente, dintre care se remarcă în mod special iobăgia. Inechitățile so­ciale, economice, politice și religioase au determinat declanșarea unor mișcări de mare răsunet, în care nu o dată rolul de primă vioară l-au jucat oamenii bi­sericii. Vom pomeni în prezentul ma­terial îndeosebi două nume, cel al lui Visarion Sarai și a lui Sofronie de la Cioara, care au ridicat masele populare la luptă deschisă pentru câștigarea de drepturi echivalente cu celelalte naționalități și religii privilegiate. Iată cum descrie academicianul David Prodan starea bisericii și a satului românesc din sec. al XVIII-lea: "Biserici și sate românești întregi sunt deposedate de pământuri, dealuri, munți, fânețe, păduri, vii, moșii, crâșme și alte avuții pe care le-au posedat în trecutul istoric... Plugarul român e silit să lucreze și șase sau mai multe săptămâni în șir cu boii sau cu caii săi, e silit la muncă necontenită fără să i se dea mâncare".
    Urmarea unor astfel de stări au fost mișcarea lui Visarion Sarai (1744) și mai ales răscoala călugărului Sofronie de la Cioara (1759-1761), care văzând că toate încercările și memoriile românilor transilvăneni au fost tratate cu refuz, s-au văzut siliți să apeleze la soluția extremă: declanșarea marii răscoale împotriva uniației și a iobăgiei. La Crăciunul anului 1759, Sofronie a fost arestat și închis la Bobâlna, lângă Orăștie, dar a fost eliberat de vreo 600 de țărani, conduși de preotul Ioan din Săliște, unul dintre colaboratorii săi. În 1760, țăranii răsculați au năvălit asupra Blajului "încât odiosul episcop Aron a fost nevoit să se refugieze la Sibiu, pentru a scăpa de furia poporului". Răscoala s-a extins în toată Transilvania și Maramureș, pretutindeni convocându-se sinoade, adică adunări de preoți și credincioși, care erau îndemnați să păstreze legea strămo­șească și să părăsească uniația. Cel mai important moment al răscoalei l-a constituit sinodul de la Alba Iulia (14-18 februarie 1761). Lucrările sinodului au fost redactate în 19 puncte și înaintate guvernului Transilvaniei. Prin acest act se cerea eliberarea celor închiși: (Oprea Miclăuș, Moise Măcinic, Ioaneș din Galeș, Ioan din Sadu, Ioan din Aciliu), încetarea prigoanelor împotriva credincioșilor ortodocși și libertate deplină Ortodoxiei. Răscoala lui Sofronie a fost socotită o mare biruință a ortodoxiei asupra uniației, întrucât, în urma acestei mișcări zeci de sate au părăsit catolicismul și toate strădaniile de 60 de ani depuse în slujba dezbinării religioase și a înstrăinării poporului român față de legea stră­mo­șească s-au năruit. Văzând că le fuge pământul de sub picioare și "sfânta uniație" face pași repezi înapoi, susținătorii acestei cauze au scos la bătaie argumentul lor forte - tunul - mânuit cu multă măiestrie de către Nicolae Adolf Bukow, care a prefăcut în ruine sute de biserici, mănăstiri și schituri ortodoxe din toată Transilvania - desigur în numele dragostei creștine - pe care însă ortodocșii întârzie să le revendice. Poate-i vine cuiva vreo idee!
    Prin amploarea pe care a luat-o, răscoala lui Sofronie, se înscrie printre cele mai redutabile fapte istorice din Transilvania sec. al XVIII-lea și poate fi socotită preambulul marii răscoale țărănești condusă de Horea, Cloșca și Crișan (1784), care a avut ca bază de pornire cam aceleași cauze.
Preot Petru PINCA, Blaj

Sindicatele din domeniul energetic - pe loc repaus
     În cursul zilei de ieri am primit la redacție un comunicat de presă al Sindicatului Liber FRE Alba, semnat de liderul sindical Mihai Precup, în care suntem informați că mișcările de protest ale membrilor de sindicat programate în această perioadă au fost supendate timp de 2 săptămâni. Motivul acestei decizii îl constituie negocierile de la București dintre sindicate, conducerea SC E­lectrica și ministrul Dan Ioan Popescu.(F.R.)
Trei aiudeni au prădat 9 mașini la Alba Iulia
     Trei tineri din Aiud au spart 9 autoturisme de pe raza municipiului Alba Iulia, fapte rămase inițial cu autori necunoscuți. Cei trei au furat 9 radiocasetofoane auto, în valoare totală de 54 milioane de lei. Ofițerii din cadrul Biroului de Investigații Criminale i-au identificat pe cei trei hoți: Aurelian Mihancea, de 23 de ani, recidivist; Arthur Somogy, de 23 de ani, fără ocupație și Andrei Lupean, de 25 de ani, fără ocupație. Radiocasetofoanele au fost recuperate de polițiști urmând să fie predate păgubiților. Aurelian Mihancea a fost arestat 30 de zile pe baza unui mandat emis de Judecătoria Alba Iulia. (N.I.T.)
Decebal Ilina: "Șansa Cugirului este industria de apărare"
     Secretarul de Stat în Ministerul Economiei și Comerțului, Decebal Ilina, aflat într-o scurtă vizită în județul Alba, a precizat ieri într-o conferință de presă că viitorul orașului Cugir nu este nici pe departe unul sumbru, așa cum încearcă unii să-l prezinte. "Cred că șansa Cugirului este industria de apărare dar și sectorul civil al uzinei, care va fi privatizat până la sfârșitul anului. Astăzi situația din Cugir nu e chiar atât de rea pe cât pare. La sectorul de apărare sunt deocamdată suficiente comenzi. Problema e că încă nu suntem destul de performanți, adică se livrează marfă la limita costului de producție, fără a avea un profit. Cred că în perspectivă uzina se va adapta cerințelor economiei de piață, pentru că dispune de mijloacele necesare, inclusiv de forță de muncă calificată. Trebuie doar ca și oamenii de acolo să creadă că se pot face lucruri bune" a declarat Decebal Ilina.(R.J.)
În mediul rural
Polițiștii aleargă după hoți cu autoturismele proprii
     Șeful IPJ Alba, chestorul Marin Aron, a precizat că instituția pe care o conduce deține 144 de autoturisme, din care 127 în stare de funcționare. Acesta a precizat că șefii posturilor de poliție din me­diul rural se folosesc în general de autoturismele proprii în interes de serviciu. Singura mașină de serviciu, în mediul rural, se află în posesia Centrului Zonal de Poliție din comuna Unirea. Urmând linia MAI de îmbunătățire a logisticii poliției române, la IPJ Alba au fost primite în ultima perioadă 7 autoturisme marca Dacia Solenza. (N.I.T.)
În 2004, în județul Alba
Accidentele mai ucigătoare decât SIDA și TBC-ul
     Potrivit unui bilanț al Poliției Rutiere, până în prezent, în județul Alba, 35 de oameni și-au pierdut viața în accidente rutiere. Un alt bilanț, de această dată al poliției Transporturi Feroviare Alba, arată că până în luna octombrie, 24 de oameni și-au pierdut viața după ce au fost loviți de tren. Cei 69 de oameni care și-au pierdut viața în acest mod depășesc, pe departe, numărul celor care au murit - anul trecut și anul acesta - din cauza SIDA și a TBC-ului (nu mai mult de 9 persoane). (N.I.T.)
A fost redeschis abatorul din Sebeș
     Singurul abator din municipiul Sebeș a fost redeschis în această săptămână, după ce în ultimele două luni veterinarii au interzis sacrificarea animalelor în această unitate pentru a preveni răspândirea pestei porcine, au anunțat surse oficiale sanitar-ve­terinare. Focarul de pestă a apărut în a doua jumătate a lunii august, în gospodăria unui locuitor din municipiu, fiind instituită atunci și starea de carantină. Pentru că nu au fost semnalate noi cazuri, restricțiile au fost ridicate după 60 de zile, astfel că târgul de animale a fost redeschis, iar comerțul cu animale poate fi reluat, dacă proprietarii dețin acte de proprietate și certificat sanitar-ve­terinar.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.