Prima pagină Ediția din: 25.10.2004
Regele Mihai - cel mai bogat domnitor al neamului?
     Respectăm proprietatea și înțelegem drama exilului regelui Mihai, dar credem că Maiestatea Sa a devenit prea lacom, acum la bătrânețe, dacă dorește să se lăfăie în cinci castele sau palate: Peleș, Pelișor, Foișor, Elisabeta și Săvârșin. Dacă i se restituie contravaloarea castelelor, dacă este despăgubit pentru ele, atunci corect și cinstit ar fi ca dreptul de folosință și întreținere a familiei regelui și a urmașilor săi cât vor trăi la Palatul Elisabeta să fie suportate din propriul buzunar și nu din bugetul statului, adică al nostru, al fiecărui român contribuabil. Un rege bogat, poate cel mai bogat domnitor român, nu trebuie subvenționat mai ales de un popor așa de sărac ca românii de azi. Avem noi destui compatrioți ce stau cu mâna întinsă la buget și mila publică, ca să mai vină încă unul, tot în Mercedes, să-și ridice indemnizația de sărăcie sau mai concret a dreptului de folosință! Deci regele ar trebui să fie, vorba aceea, domn cu propriul popor. În această ordine de idei, credem că s-ar impune un regim juridic mai clar și mai precis vizavi de palatele țării. Nu de alta, dar mâine-poimâine ne vom trezi că vor veni urmașii lui Ceaușescu, copiii lui, să revendice Palatul Par­lamentului (Casa Poporului) pe care a construit-o tatăl lor așa cum a ctitorit, ca să fim în ton cu problema, și multe dintre firmele și companiile de stat vândute azi (sau mă rog, privatizate) la preț de fier vechi, sursă de creștere economică și mai nou de despăgubire regească! Salariile, pensiile, indemnizațiile, investițiile în infra­struc­tură pot să mai aștepte! Ce să mai vorbim de cei care își revendică casele naționalizate în care stau cu chirie. Bineînțeles, plătită de ei, nu subvenționată! (A.C.)
Ziua Armatei Române
     În urmă cu 60 de ani Armata Română s-a umplut de glorie în bătăliile pentru eliberarea Ardealului de Nord de sub ocupația fascisto-hortystă. Astăzi ostașii țării onorează gloria străbună prin misiunile de menținere a păcii în cele mai fierbinți zone ale lumii.
Viorel Bumbu nu mai candidează la Președinția României
     Liderul Uniunii Democrate a Rromilor Alba, Viorel Bumbu, nu va mai candida pentru funcția de președinte al României, ci vizează acum un post de parlamentar pe listele pentru Camera Deputaților ale Alianței pentru Unitatea Rromilor. Viorel Bumbu a invocat faptul că Legea nr. 37/20.09. 2004 pentru alegerea președintelui Româ­niei prevede că nu poate candida decât din partea unui partid politic sau a unei alianțe politice, ori ca independent, el fiind lansat în luna februarie în cursa prezidențială de către o organizație neguver­na­mentală - Centrul Creștin al Rromilor. De asemenea, Viorel Bumbu pretinde că postura de candidat independent nu îi convine, întrucât intenția sa era de a reprezenta comunitatea etniei rromilor. Din aceste motive, Bumbu a etichetat legea ca fiind "absolut nede­mocratică, un atentat la democrație", afirmând că odată cu anu­larea candidaturii sale, visul de a muta capitala administrativă a României la Alba Iulia, nu va mai deveni, în curând, realitate. Totodată, el consideră că prevederile actului normativ ridică anu­mite semne de întrebare cu privire la faptul că UDMR, o organziație etnică despre care nu știe cu exactitate dacă s-a transformat în partid politic, își poate prezenta propriul candidat la președinție. Cu toate acestea, Viorel Bumbu a spus că nu va contesta candidatura lui Marko Bela la cea mai înaltă funcție în stat, lăsând instituțiile abilitate să se autosesizeze. (R.G.)
Viol în familie la Cugir?
O tânără de 13 ani susține că a fost violată de un băiat cu care este rudă
     Cine a urmărit la sfârșitul săptămânii trecute jurnalele de știri a avut parte de o întâmplare șocantă: un frate și-a violat sora în ca­tacombele Iașiului. Mai mult decât atât, la o oră după ce și-a ucis cu sânge rece sora, după terminarea actului sexual, criminalul s-a dus și s-a întâlnit cu prietena lui. Mai mult decât atât a plâns la înmormântarea propriei victime, și-a consolat mama și a promis "răzbunare". La opt luni de la consumarea abominabilei fapte, cri­minalul a fost prins și a mărturisit întreaga faptă pe care a comis-o cu o cruzime greu de închipuit. Știrea a șocat o țară întreagă. Se pare că ceva asemănător s-a consumat și în județul Alba, la Cugir, dar spre deosebire de Iași, din fericire, dacă se poate spune așa, aici nu mai este vorba de omor. În discuție este un caz de viol, victima fiind o fată de 13 ani, iar presupusul violator, un băiat de 26 de ani, rudă cu fata. Din informațiile pe care le avem, minora L.A. a povestit părinților că a fost violată de băiat în zona stadionului. Pă­rinții au anunțat poliția care a demarat cercetări în acest caz com­plex. Legiștii au investigat victima, dar nu s-au pronunțat încă și așteaptă rezultatele finale ale analizelor medico-legale. Din sursele noastre, la examinare a rezultat că nu sunt leziuni vaginale evi­dente, dar sunt urme ale unor leziuni anale. Deocamdată ne măr­ginim în a oferi doar aceste informații întrucât ancheta este în curs, iar victima este minoră. Mai multe despre cazul de la Cugir vom ști cu certitudine doar după ce polițiștii și legiștii vor stabili cu e­xac­titate despre ce a fost vorba.
Florin ROMAN

CJ Alba în secolul tehnologiilor moderne
     Președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, a de­clarat că la 1 noiembrie a.c., va fi dat în folosință noul site al in­stituției, care va putea fi vizualizat pe Internet. Pe noul site vor fi pu­blicate de acum înainte comunicatele de presă, dar și proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi a ședințelor de consiliu și punctele su­plimentare. În plus va exista un dialog permanent cu cetățenii jude­țului, care vor putea să-și spună ofurile și pe cale electronică.(F.R.)
Concernul austriac "Leier" la Dumbrava
     Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Nicolae Popa s-a întâlnit vineri la Unirea, în prezența primarului Cristinel Metea cu in­vestitorii austrieci ai concernului "Leier", unul din cei mai importanți din industria materialelor de construcții din Europa. Austriecii au convenit ca în cel mai scurt timp să înceapă construcția unei fabrici în zona Mănăstirii Dumbrava (între lăcașul de cult și drumul națio­nal) pe o suprafață de circa 8 ha de teren. La noua fabrică de materiale de construcții vor fi create circa 100 de noi locuri de mun­că, a declarat vicepreședintele CJ Alba, Nicolae Popa, iar investiția este cifrată la 5 milioane de Euro.(F.R.)
În ultima ședință de guvern
Județul Alba a primit 20 de miliarde de lei
     Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Nicolae Popa, ne-a declarat că în ședința de joi guvernul a repartizat pe județe suma de 1049 miliarde de lei pentru toate județele țării, din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția executivului. Județului Alba i-a fost re­partizată suma de 20 de miliarde de lei. "Banii au fost alocați pen­tru asigurarea cheltuielilor curente ale administrației publice locale. Mai precis, aceste fonduri se vor utiliza pentru plata ajutoarelor sociale, a ajutoarelor de încălzire, pentru susținerea sitemului de pro­tecție a persoanelor cu handicap și pentru cheltuieli curente", a spus Popa. Suma a fost deja distribuită pe localități în județul Alba, pe baza unor discuții între prefectul Mugurel Sârbu și președintele CJ Alba, Teodor Atanasiu.(F.R.)
Lovit mortal de tren
     Poliția TF Vințu de Jos a identificat cadavrul unui bărbat lovit mortal de un tren marfar la sfârșitul săptămânii trecute. Victima este Viorel Remus, de 71 de ani, din Șibot. Omul era cunoscut ca amator de băuturi alcoolice și pleca des de acasă.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.