Editorial
Strigături prezidențiale
     Goarna alegerilor generale a început să sune tot mai strident. BEC-ul recent constituit este asaltat de tot felul de candidați independenți la Parlament. Bebe sexologul, al cărui semn electoral este cuvântul "sex" într-un cerc (bine totuși că nu i-a trecut prin gând să-și pună altceva...), vrea să devină senator, convins fiind că va fi votat de toți românii și româncele care fac sex. Șeful abonaților telefonici din România, care și-a adoptat ca semn electoral un telefon, vrea și el să fie senator, argumentând că este susținut de toți abonații telefonici. Evanghelistul Fănel Zainea vrea să intre în Parlament pentru că îl interesează situația celor 11 copii ai săi, în condițiile în care în România "protecția socială nu se realizează". Și lista poate continua cu tot felul de ciudați.
    Dar și pe lista prezidențiabililor este mare înghesuială. Și-au de­pus deja candidatura Adrian Năstase (PSD+ PUR), Traian Bă­ses­cu (Alianța D.A.-PNL+PD), Corneliu Vadim Tudor (PRM), Petre Roman (Forța Democrată), Gheorghe Ciuhandu (PNȚCD), Marko Bela (UDMR), Gigi Becali (PNG), Marian Petre Miluț (AP). Pe lângă aceștia și-au mai anunțat intenția de a candida un colonel în rezervă (fost șef al SIE), actualmente avocat, preotul Rădulescu din SUA, lista rămânând deschisă. Toți spun că ei sunt cei mai deș­tepți, că sunt singurii care pot salva România, că vor să eradicheze sărăcia din țară. Vorba înțeleptului Socrate: "Dacă cineva ar striga la teatru să se ridice cismarii, numai aceia s-ar scula; la fel și fierarii, țesătorii și ceilalți, după felul îndeletnicirilor; dacă însă ar striga pe cei deștepți sau pe cei drepți, s-ar ridica toți!"... Numai că, dacă în Parlament pot pătrunde încă destui neaveniți, la cate­goria "prezi­dențiabili" doar unul singur va fi ales. Cine va fi acela rămâne de văzut. Deocamdată noi constatăm pur și simplu că nu s-a schimbat aproape nimic față de alegerile din anul 2000. Puz­derie de candidați, chiar dacă principalele forțe politice care au actualmente un cuvânt de spus pe scena politică românească, așa după cum o relevă și sondajele, sunt doar două (Uniunea PSD + PUR și Alianța D.A. - PNL- PD). Însă totul pare a fi în cele din ur­mă tactică și strategie. Analiștii spun că fiecare din cele două forțe folosește, precum la cursele atletice, 2-3-4 "iepuri" care să-i țină trena candidatului ei, să mai pună câte o "piedică" adversarului în dezbaterile televizate și chiar să ciupească ceva procente în favoarea propriului concurent.
    Așadar, totul seamănă cu un meci de box între doi "super-grei" (Adrian Năstase și Traian Băsescu), cu susținători pe mar­ginea ringului pentru fiecare. Bătălia dură care se anunță între cei doi pur și simplu dictează spectacolul, în detrimentul dezbaterilor sau discuțiilor pe doctrine politice sau programe de guvernare.
    Votul va fi bazat în principal pe "impresia artistică" în funcție de performanțele de scenă ale candidaților Adrian Năstase și Traian Băsescu. Poate doar Vadim Tudor să mai încurce socotelile unuia sau altuia. În acest sens, în culise, se face din greu antrenament cu privire la recuzita și la "arsenalul" ce vor fi aruncate în luptă. "Încălzirea" a început deja, tot în stilul unui meci de box, prin arun­carea de strigături cu rol de fumigene în direcția adversarului. Cel mai grăbit s-a dovedit Traian Băsescu, care a lansat o serie scurtă: "Adriane, nici nu știi, cât de mic tu o să fii!"; "Adriane-mi pare rău, a venit și rândul rău!". Deocamdată Adrian Năstase l-a lăsat în pace să-și savureze fumigenele, dând impresia că nu dorește un asemenea tip de confruntare. Însă, în cele din urmă, probabil va fi nevoit să aleagă aceleași "arme". Vadim, care adoră și deține "pa­tentul" acestui tip de confruntare, a înaintat repede pe culoarul trei și i-a aruncat și el una lui Băsescu: "Iarna nu-i ca vara, nici Bucu­reștiul ca țara". "Grenadele", "bombele", loviturile la cap sau sub centură, croșeele de stânga sau de dreapta, toate acestea vor putea fi vizionate în reprizele programate în direct pe posturile TV în perioada 28 octombrie - 28 noiembrie.
Tinu MATEȘ