Actualitate
Păcălici și Popa prostu'
     Zilele acestea a fost dat publicității un sondaj conform căruia 70% dintre români nu vor să audă de politică! Eu unul nu-i pot ține de rău, chiar dacă nu este sănătos pentru viața nației. Dar îi înțeleg fiindcă și pe mine mă ia cu greață de câțiva ani atunci când aud de politică. De ce? Pentru că în loc ca politica să fie asanată, sea­mănă din ce în ce mai mult cu o cocină (le cer scuze porcilor ade­vărați, dar n-am găsit altă comparație). Dar să detaliem puțin.
    Cel mai recent caz care îmi vine în minte este al unui partid care se dă mare democrat și cu realizări mărețe (mai are un pic și depășește realizările PCR!). Și ce s-au gândit diriguitorii lui în goa­na după imagine? Să facă alegeri pentru locurile pe liste. Tăm­bălău, mișcare de forțe, campanie frenetică și pentru ce? Pentru un mare fâs fiindcă în final tot cine trebuia a ieșit. Cum era de aș­teptat, doar legea e pentru căței, nu pentru dulăi. Ce n-am înțeles eu este de ce junii care la un moment dat au fost desemnați de colegi pe funcții elegibile n-au făcut gât și n-au urmat exemplul lui Gușă? Sau or fi deja altoiți pe metehnele bătrânilor?
    Un alt fapt care mă dezgustă - și care mi-a adus aminte de cele două jocuri de cărți - este parașutarea prin județe a te miri cui de la centru. Și brusc respectivii sunt loviți de dragoste nebunească după respectivele locuri și-și aduc aminte ba că au trăit pe-acolo în copilărie, ba că mătușa lu' mam' mare a trecut pe-acolo o dată cu trenul, pe la omienouăsutetoamna. Dacă respectivul e ales, o peri­oadă se agită prin județ, dar nu prea mult că nu-i sănătos, după care-și vede de treburile lui. Dacă nu e ales, a doua zi după rezul­tate nici nu-l mai vezi. Să fiu bine înțeles: eu sunt de acord să candideze orice Păcălici, unde vrea, dacă întrunește condițiile le­gale, dar nu pricep de ce trebuie să fim noi Popa prostu' și să-l și alegem? Nu sunt de acord nici cu sintagma: e prost, dar e prostul nostru. Însă după Revoluție Alba a avut un singur parlamentar trimis de la centru care n-a fost "navetistul huilei" și care, la vremea res­pectivă, a fost cea mai bună soluție pentru partidul care l-a propus. Mai mult, era și mană cerească pentru presă fiindcă niciodată n-a spus: vezi, eu îți zic, dar nu zici că știi de la mine. Ba, din contră, și-a menținut întotdeauna declarațiile, nu s-a ascuns după clasica formulare: "presa a înțeles greșit". Însă chiar și acesta după ce n-a mai fost ales n-a mai dat prin județ!
    Aici o vină o au și organizațiile județene. Se vede cu ochiul liber că partidele care au șefi de organizație județeană cu coloană nu se trezesc cu parașutați și cu liste schimbate de la centru. Ba chiar știu un caz în care și când au avut unul, l-au lăsat să-și facă singur campania electorală. Iar omul a fost (re)ales! Ei, când se va ajunge ca la fiecare să se facă alegeri interne pentru locurile pe listele electorale, iar ceea ce rezultă de la votare să rămână bătut în cuie, abia atunci vor fi premisele ca politicienii de la noi să iasă din mocirla morală în care se scaldă. Nu toți, dar majoritatea. Abia atunci mulți dintre ei vor afla și ce e aceea coloană vertebrală și nu vor mai merge la tătuc cu "săru'mâna conașule, pune-mă și pe mine pe un loc eligibil". Numai să nu ne trezim că, până se petrece această revoluție morală, procentajul celor care nu vor să audă de politică a ajuns la 99%, restul fiind parlamentari și politruci.
Florin SILEA

Prima aniversare a Armatei Române sub stindard NATO
     Cea de-a 60-a aniversare a Armatei Române a fost sărbătorită ieri și la Alba Iulia, printr-un ceremonial militar și un serviciu reli­gios, desfășurate la Cimitirul Eroilor, fiind pentru prima dată când ziua de 25 Octombrie este sărbătorită sub stindard NATO. La eveniment au participat reprezentanții autorităților publice județene și locale, șefii instituțiilor publice și societăților comerciale de in­teres județean, elevii unor instituții de învățământ din municipiu, veterani de război, comandanți și foști comandanți ai unităților MApN, MAI și SRI din garnizoana Alba Iulia. Nu în ultimul rând, au ținut să participe o parte dintre candidații la alegerile parlamentare de luna viitoare, unul dintre aceștia fiind George Petru Maior, se­cretar de stat și șef al Departamentului pentru Integrare Europeană și Politică de Apărare din cadrul MApN. ÎPS Andrei, arhiepiscop de Alba Iulia, ajutat de un sobor de preoți, a oficiat o slujbă de po­me­nire a ostașilor români căzuți în bătăliile pentru apărarea patriei. "Din nefericire, colbul uitării se așterne peste memoria colectivă și prea puțini își aduc aminte că realizările prezente au fost făcute pe jertfele înaintașilor", a spus ÎPS Andrei în scurta sa predică. Apoi, pe acordurile Imnului Eroilor intonat de fanfara Colegiului Militar "Mihai Viteazul", la Monumentul Ostașilor Români, străjuit de elevi militari, au fost depuse peste 30 de coroane de flori din partea in­stituțiilor militare și civile, partidelor politice și societăților comer­ciale, Garnizoana Alba Iulia depunând o coroană și la Monumentul Ostașilor Sovietici.
    De asemenea, zeci de școlari și liceeni și-au adus omagiul lor ostașilor morți pe câmpurile de luptă, depunând flori la mormintele eroilor români. În alocuțiunea sa, comandantul garnizoanei, col. Vasile Bârea, a făcut o trecere în revistă a crâncenelor bătălii pen­tru eliberarea Ardealului de sub fascism din timpul celui de-al Doi­lea Război Mondial, soldate cu jertfa a peste 58.300 de ostași români. El a ținut să aducă un omagiu nu doar eroilor jertfiți pe front sau veteranilor de război care au murit în răstimpul celor 60 de ani sărbătoriți ieri, ci și veteranilor în viață, fără să-i uite însă nici pe ostașii sovietici, care din 7 septembrie 1944 au dus Armata Ro­mână spre izbânda de la Carei. La rândul său, prefectul Mugurel Sârbu a ținut să-i omagieze și pe cei care își satisfac în prezent stagiul militar, subliniind că meritul aderării României la NATO a­par­ține și Armatei Române. Președintele Consiliului Județean, Teo­dor Atanasiu, a arătat că actualii militari români sunt continuatorii faptelor de vitejie ale înaintașilor, participând la misiuni interna­ționale peste granițele țării, organizate de NATO, sau la acțiuni pen­tru combaterea terorismului. Secretarul de stat al MApN, George Maior, a subliniat că intrarea României în NATO este o puternică garanție a securității, iar ardelenii înțeleg cel mai bine acest lucru. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare, formate din vânători de munte și elevi militari, care au fost aplaudați de nume­roasa asistență.
    Festivități similare au fost organizate ieri și la Monumentul Ero­i­lor din incinta Bisericii Ortodoxe din Petrești și la Cimitirul Eroilor din Sebeș, precum și la alte troițe sau monumente din județ, în­chinate eroilor români.
Robert GHERGU

Jocul de-a căsătoria
     Pe bună dreptate se spune că decizia încheierii unei căsătorii este un act de mare responsabilitate individuală și socială a cuplu­rilor. Așa ar fi normal să se petreacă lucrurile numai că realitatea este alta. În opt luni din acest an au avut loc 1555 de căsătorii și 493 de divorțuri. În instanțele de judecată se află pe rol alte sute de acțiuni de divorț, ceea ce confirmă că foarte multe cupluri privesc căsătoria ca pe un joc al hazardului și nu ca pe un rezultat al afi­nităților și al dragostei. (S.T.)
"O șansă în plus pentru copii"
     Asociația pentru o societate prosperă "PROSPERCHARITY4U", împreună cu Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, își pro­pune, prin proiectul "O șansă în plus pentru copii" organizarea unor cursuri de limba engleză, gratuite, pentru copii ai claselor 1-8 ce provin din familii cu venituri modeste. Cursurile se vor desfășura într-un spațiu pus la dispoziție de Casa de Cultură a Studenților și vor fi susținute de voluntari ai asociației. Cei care doresc să își înscrie copiii în acest program au nevoie de: adeverință de venit, copie după cartea de identitate ( a părintelui sau a întreținătorului legal), copie după certificatul de naștere al copilului și de o cerere tip pusă la dispoziție de către asociație. Înscrierile se vor face la Casa de Cultură a Studenților în perioada 25 octombrie - 5 noiem­brie, după care se vor face anchete sociale în urma cărora vor fi selectați copiii ce vor beneficia de aceste meditații de limba en­gleză.
Lavinia IONAȘ

Alina Brad - "Regina de porțelan"
     Alina BradCasa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a găzduit vineri seara "Balul bobocilor" organizat de Gru­pul Școlar de Industrie Ușoară, uni­tate de învățământ care pregătește elevii în domeniile ceramică, încălțăminte și textile. Pe parcursul a 3 ore, distracția a fost la ea acasă, concursul pentru de­semnarea perechii câștigătoare fiind presărat și cu momente cultural-artis­tice. Elevii Grupului Școlar, împreună cu invitații lor de la Colegiul Militar "Mihai Viteazul", au susținut numere de break-dance, dans modern și de societate, montaje coregrafice hazlii, muzică folk și rock, momente umoristice, fiind organizată și o tombolă cu premii în produse cosmetice. Cele 7 perechi au fost testate la cultură generală, dans, o probă la alegere și una gastronomică, pentru departajare. În urma concursului, juriul a desemnat-o "Miss Boboc-2004" pe Alina Adriana Brad, din clasa a IX-a B, o mare iubitoare de animale, partenerul său fiind Ionuț Bișboacă, din cls. a IX-a A, pasionat de înot și sporturile cu motor. Cei doi au primit flori și cadouri din partea sponsorilor. Concurenții au pus atâta patimă în această întrecere, încât una dintre tinerele perdante a ținut să se fotografieze în postura de regină a balului și a izbucnit în lacrimi, doar pentru faptul că a ratat cununița de "Miss Boboc-2004". (R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.