Curier județean
Prin Caritas Alba Iulia și Organizația Trier din Ger­mania
Ghiozdane pentru copiii nevoiași
     Organizația Caritas Alba Iulia și Organizația Trier din Germania sunt parteneri de peste 10 ani, la început acest parteneriat fiind axat pe Casa de Copii din Sâncrai. În cursul lunii septembrie 2004, Caritas Trier a organizat o acțiune de proporții pentru a sprijini elevii săraci din România. La îndemnul membrilor acesteia, copiii din Germania au donat peste 5 mii de ghiozdane pentru ajutorarea copiilor nevoiași din România. În unele din aceste ghiozdane au fost puse de către copiii germani cu dare de mână și caiete și rechizite școlare.
    În urmă cu câteva luni, membri ai acestei organizații au fost prezenți în județul Alba, ocazie cu care au vizitat mai multe centre de plasament și școli. Au fost impresionați la vederea unor copii care mergeau la școală fără ghiozdane sau care în locul acestora aveau pungi de plastic și s-au gândit că o astfel de acțiune ar fi mai mult decât binevenită. Lipsa ghiozdanelor și a rechizitelor școlare poate însemna pentru unii copii chiar abandonul școlar. Marți, 26 octombrie, a sosit ultimul transport cu ghiozdane, costurile pentru aducerea acestora fiind suportate de către Caritas Alba Iulia. Ghiozdanele vor fi distribuite prin intermediul filialelor, a punctelor de lucru Caritas, a grupurilor Caritas parohiale pentru copiii săraci. În Alba Iulia și în împrejurimi, în Valea Jiului precum și în Deva vor fi donate în zilele următoare peste 1000 de ghiozdane pentru copiii nevoiași din diferite centre de plasament și școli. De asemenea, vor fi donate și pentru copii din diferite instituții, pentru copii din familii mari sau orfani de pe teritoriul Arhidiecezei de Alba Iulia. Directorul Caritas Alba Iulia, Szasz Janos, a precizat că această acțiune este benefică atât pentru copiii români cât și pentru cei din Germania, care au fost sensibilizați în urma donării făcute. Prezent la sediul Caritas Alba Iulia din partea Arhiepiscopiei Alba Iulia, părintele Nicolae Ignat a menționat că aceste cadouri au o încărcătură specială, fiind dăruite cu dragoste de copiii din Germania, dragoste ce va fi resimțită de cei care le vor primi. O parte dintre aceste ghiozdane urmau să fie distribuite în cursul zilei de ieri la Școala Ajutătoare Alba Iulia, Așezământul social "Sfântul Vasile cel Mare" Alba Iulia și Centrul de Plasament "Pro Familia" Teiuș.
Lavinia IONAȘ

CJ Alba a anulat o licitație pentru pietruirea unui drum comunal
     Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, ne-a informat că s-a luat decizia de anulare a procedurii de licitație publică deschisă în vederea atribuirii contractului de achiziție publi­că de lucrări "Pietruire drum comunal DC 133:DN 75 (Scă­rișoara) - Fața Lăzești" km 0+900, întrucât prin valoarea inclusă în propu­nerea financiară fiecare dintre cele două oferte a depășit valoarea fondurilor alocate pentru îndeplinirea contractului de achiziție publi­că. La ora și data stabilită pentru deschiderea licitației, au fost pre­zentate 3 oferte din care doar două au fost considerate eligibile, con­form procesului verbal de deschidere nr. 9021/12.10.2004. Fir­ma desemnată câștigătoare în urma licitației a fost SC Conselina SA Baia de Arieș, iar valoarea lucrărilor a fost stabilită la peste 7 miliarde de lei. Considerând suma prea mare, iar banii alocați prea puțini, vicepreședintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a spus că "nu se acceptă glume proaste", apreciind că prețul lucrărilor trebuie să fie mai mic. Contactat telefonic, administratorul firmei Conselina Baia de Arieș, Cezar Rusu, ne-a declarat: "Am participat la licitație și cred că ei pun problema prețului. Trebuie să se știe însă că este vor­ba de un drum de căruță în vârf de munte, care în urma lucrărilor trebuie să devină un drum pe care să se poate circula cu mașini. Vreau să vă spun că este nevoie, ca să mă refer numai la zidurile de sprijin, de lucrări de 530 de metri. Accesul în zonă se face foarte greu, iar acolo trebuie să ducem mii de tone de materiale. Îți rupi utilajele, de-aia nu s-a înghesuit nimeni. Nu se compară cu un drum de șes, unde poate cheltuielile erau de doar 30 la sută, iar con­curența constructorilor mai mare. Una peste alta, nici comu­nitățile de acolo nu pot rămâne izolate", a spus Cezar Rusu. În­trebat fiind dacă va participa la o nouă licitație pentru acest drum, Rusu a spus: "Depinde de condiții".
Florin ROMAN

Orașul Zlatna, în carantină din cauza unei vulpi turbate
     Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba (DSVSA) a instituit carantina de gradul III în Zlatna, pentru urmă­toarele 3 luni, după ce un pui de vulpe bolnav de rabie a fost ucis recent de un vânător din satul Valea Mare, aparținător orașului. Anunțul a fost făcut ieri, într-o conferință de presă, de purtătorul de cuvânt al instituției, dr. Ioan Tătucu, la scurt timp de la confirmarea diagnosticului de către specialiștii Laboratorului Sanitar-Veterinar de Stat al DSVSA Alba. De asemenea, s-a trecut la vaccinarea antirabică a câinilor nevaccinați în acest an, măsura fiind luată și în cazul pisicilor. Pe de altă parte, restricțiile impuse de starea de carantină instituită în localitățile Abrud-Ciuruleasa, Mihalț și Sân­timbru, din cauza rabiei, au fost ridicate, a mai spus dr. Ioan Tă­tucu.
Robert GHERGU

"Să ne hrănim sănătos"
     Aceasta a fost tema activității organizate de grupa pregătitoare de la Grădinița nr. 16 din municipiul Alba Iulia. Activitatea face parte din programul "Să citim pentru mileniul trei" și Proiectul de par­teneriat "În curând vom fi școlari", coordonatori educatoarea Maria Magdalena Ladea (Grădinița nr. 16) și învățătoarea Elvira Iancu (Școa­la gen. nr. 5). Și, pentru că este toamnă bogată în roade, copiii au purtat măști imitând principalele legume și fructe din pane­rul acestui anotimp iar la sfârșitul activității au pregătit o gustoasă salată de fructe spre deliciul lor și al invitaților. Pentru că lecția a fost o adevărată sărbătoare, preșcolarii de la Grădinița nr. 16 din Alba Iulia au avut-o ca invitată pe vedeta vârstei lor, Bianca Șușman de la Grădinița din Teleac care, acompaniată de tatăl său, a încân­tat asistența cu frumoasele melodii ardelenești. La activitatea gră­diniței albaiuliene au participat inspectorul școlar de specialitate d-na Eugenia Floare Ignat, directorul Grădiniței nr. 16, d-na Rodica A­dam și directorul Colegiului "Alexandru Domșa", d-l Ioan Corb. (F.R.)
Spitalul municipal Sebeș
Se fac din nou gărzi la secția "Pediatrie"
     În cursul dimineții de ieri, prefectul Mugurel Sârbu, însoțit de primarul Alexandru Dăncilă și șeful DSP Alba, Adrian Teodoru, a avut o întâlnire cu medicii din cadrul Spitalului municipal din Sebeș. Principala problemă abordată și care a și fost rezolvată a fost aceea a reînființării gărzilor la secția de "Pediatrie", care fuseseră desființate în luna septembrie a.c., ca urmare a unui ordin al Ministerului Sănătății. "Apăruseră numeroase probleme ca urmare a acestui fapt și am considerat absolut necesar remedierea acestui neajuns. Cu acordul ministerului de specialitate, copiii din Sebeș care necesită asistență medicală de specialitate vor putea să apeleze din noul la spitalul din Sebeș, fără a fi nevoiți să meargă la Alba Iulia sau în altă parte", a declarat prefectul de Alba.
    De asemenea, domnia-sa a mai precizat că lucrările de reabilitare la corpul principal al spitalului sebeșean vor fi finalizate până la începutul lunii decembrie a.c.(R.J.)
În județul Alba,
Carnea de porc, vită și oaie cederistă contra cărnii de pasăre pesediste
     În perioada 1997-2000, producția animalieră totală a județului Alba a fost de 166.969 tone de carne, rezultă dintr-o situație sta­tistică întocmită de Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Alba (DADR). Din anul 2001 până la data de 30 septembrie, can­titatea de carne obținută însumează 158.681 de tone, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere matematic, va atinge un prag de 169.082 tone, la o producție medie lunară de 3.467 tone. Pe cate­gorii de animale, în județul Alba au fost obținute în legislatura tre­cută 40.585 de tone de carne de bovine, iar la o producție medie de 804 tone, cu toată producția din acest an abia s-ar atinge un nivel de 38.223 de tone de carne de vită. Trebuie însă precizat că în perioada 1997-2000 numărul total al bovinelor a fost de 330.898 de capete, cu peste 15.000 mai mare comparativ cu cel existent din 2001 până la 30 septembrie 2004. Cea mai mare producție s-a în­registrat însă la porcine, unde în perioada 1997-2000 au fost obți­nute 70.040 tone de car­ne de porc, deși efectivele au fost cu mai bine de 16.000 mai mici decât în ultimii 4 ani. În acest an, pro­ducția totală ar fi de 54.621 de tone, dacă ar fi luate în calcul și cele 1.842 de tone care ar rezulta în ultimul trimestru, în actualul ritm mediu de producție. De asemenea, însumând producția de carne de oaie care ar rezulta până la finele anului s-ar atinge o cifră de 14.721 tone, cu 865 de tone mai mică decât în man­datul precedent, când și numărul ovinelor a fost mai mare cu peste 112.000 de capete. În condițiile creșterii numărului de păsări cu aproape 1,7 milioane de bucăți, guvernarea actuală ne-a dat spre consum o mai mare cantitate de carne de pasăre-55.204 tone, cu circa 15.000 de tone în plus față de vechea guvernare, în cifră nefiind incluse producțiile din ultimele 3 luni ale acestui an.
Robert GHERGU

Recital de chitară clasică
     Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români, filiala uni­versitară Alba Iulia, organizează azi, 28 octombrie 2004, un recital de chitară clasică, în Amfiteatrul "Avram Iancu" al Universității "1 De­cembrie 1918" Alba Iulia. La acest eveniment sunt invitați să participe toți tinerii care iubesc acest gen de muzică. (Consilier media, Tudor MAN)
"Balul bobocilor" de la Colegiul Tehnic "Al. Domșa"
     Astăzi, de la ora 18.00, fostul cinematograf Columna va găzdui "Balul bobocilor", organizat de Colegiul Tehnic "Al. Domșa" din Alba Iulia. Candidații la titlul de "Miss boboc" și "Mister boboc" vor fi supuși unor probe-surpriză, câștigătorii urmând să fie recom­pen­sați cu premii din partea unor sponsori. Seara se va încheia cu o discotecă, la care vor lua parte nu doar elevii claselor a IX-a, ci toți liceenii, alături de invitații lor.(R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.