Curier județean
Hotărârile referitoare la Centrul Cultural "L. Blaga", revocate de CL Sebeș
     Cele două hotărâri referitoare la Centrul Cultural "L. Blaga" au fost revocate de Consiliul Local Sebeș, în cadrul ultimei ședințe ordi­nare. Este vorba de HCL nr.329/2004 privind aprobarea Regula­mentului de funcționare și HCL 312/2004 vizând organizarea con­cursului pentru ocuparea funcției de director al instituției culturale. Totul a pornit de la faptul că Alianța D.A. reușise să-și impună majo­ritatea în comisia de examinare pentru desemnarea viitorului director al Centrului Cultural, ceea ce a stârnit reacții vehemente din partea conducerii PSD Alba. Prefectul Mugurel Sârbu, liderul organizației județene a PSD, susține că în prezent Centrul Cultural "L. Blaga" nu deține autorizația de funcționare necesară pentru a obține statutul de așezământ cultural, cum obligă un ordin al minsterului de resort, deci HCL Sebeș nr.329 este ilegală. Dacă hotărârea respectivă nu este valabilă, atunci HCL nr. 312 nu-și mai are rostul, rezulta din adresa pe care prefectul o înaintase CL Sebeș, înaintea ședinței. Li­beralul Gheorghe Suciu a declarat că, în aceste condiții, Centrul Cultural ar fi trebuit să funcționeze potrivit reglementărilor legate de casele de cultură. Totodată, el a întrebat retoric dacă instituția res­pectivă funcționează doar de 4-5 luni, lăsând să se înțeleagă că motivul prezentat de prefect pentru a cere revocarea acestei hotărâri nu ar fi tocmai cel invocat, ci mai degrabă unul politic. Și primarul Alexandru Dăncilă a recunoscut că ar fi lansat aceeași întrebare dacă s-ar fi aflat în locul consilierului PNL. Pentru a stabili totuși ca­re este statutul Centrului Cultural "L. Blaga", primarul Dăncilă va solicita Ministerului Culturii și Cultelor (MCC) să acorde autorizația respectivă, urmând să considere că MCC și-a dat acordul tacit pen­tru a funcționa ca așezământ cultural, dacă răspunsul oficial va în­târzia mai mult de 30 de zile.(R.G.)
La Colegiul Tehnic "Al. Domșa"
"Miss Boboc" vrea să devină polițistă
     missFostul cinematograf Columna din Alba Iulia, actualmente Clubul Elit, a găzduit joi seara "Balul bobocilor", organizat de Colegiul Tehnic "Al. Dom­șa" (fostul Liceu nr. 1). Atmosfera a fost una electrizantă, cele 6 perechi de pre­tendenți la titlul suprem având fiecare pro­priii susținători, care și-au încurajat favoriții pe tot parcusul probelor de con­curs. Între probe, elevii unei trupe de break-dance și-au arătat înaltul nivel de pregătire fizică și calitățile de acrobați, evo­luția lor fiind primită cu ovații și aplau­ze. De asemenea, au avut loc recitaluri de muzică internațională, momente vese­le și o tombolă cu produse cosmetice. "Bobocii" au fost testați la cunoștințele de cultură generală, majoritatea candidaților luând o serioasă opțiune pentru a deveni reginele sau regii balului. Cei care nu au reușit să răspundă la întrebări au dres busuiocul la proba de dans, demonstrând că știu să se miște în ritmul muzicii, indiferent de gen, îndeosebi fetele. La proba la alegere, unii dintre concurenți au interpretat un cântec, alții au dansat pe ritmuri hip-hop, iar fetele au jucat... hochei pe role. Departajarea s-a făcut în urma unei probe nostime. Fetele au fost nevoite să treacă un ou nefiert prin pantalonii partenerului, fără să-l spargă, în timp ce băieții, stând față în față câte doi, au trebuit să se lupte pentru a mușca dintr-un măr legat cu o ață, aflat într-o mișcare de pendul, fără să folosească însă mâinile. La final, Dana Sitar a fost răsplătită cu premiul de popularitate, după ce ea a fost recompensată și cu premiul special din partea ziarului "Unirea". Titlul de "Miss Boboc" a fost câștigat de Ioana Cristina Corodea, din clasa a IX-a B. Ea ne-a declarat că dorește să devină polițistă, deși fizicul firav la această vârstă o recomandă mai degra­bă pentru o carieră în televiziune, cea de-a doua ei opțiune. Juriul l-a desemnat "Mister Boboc" pe George Dura, un elev pasionat de spor­turile extreme din clasa a IX-a A, de la Școala de Arte și Me­serii, din cadrul Colegiului Tehnic "Al Domșa".
Robert GHERGU

De ieri,
Radio Atlas 21 Câmpeni a început să emită în eter
     De ieri, Radio Atlas 21 Câmpeni a început să emită în eter, pe unde ultrascurte, pe frecvența de 96,2 FM (MHz). Este primul post de radio privat din Munții Apuseni și este condus de Emil Pojar. Grila de programe include emisiuni pentru toate vârstele, iar de luni până vineri, între orele 16.30 și 18.00, pe frecvența Radio Atlas 21 Câmpeni puteți asculta emisiunea de dezbateri politice "Studio electoral".(R.G.)
Cum puteți depista dacă porcii suferă de pestă
     Proprietarii de animale pot depista singuri dacă porcii pe care îi cresc în gospodăriile proprii sau în ferme sunt sau nu bolnavi de pestă porcină, au declarat surse veterinare autorizate. Cel mai frec­vent, pesta debutează cu febră de peste 41 de grade Celsius care nu cedează la nici un tratament, porcul este mai retras decât de obicei și refuză hrana. Uneori, animalele pot prezenta scurgeri na­zale, conjunctivită sau diaree alternând cu constipație. Scroafele gestante avortează, iar dacă sunt la ges­tație avansată fată prematur purcei morți sau care mor după numai câteva zile. Chiar dacă au fost supuse unui tratament cu antibiotice și vitamine timp de 3 săp­tămâni, iar starea de sănătate se ameliorează, animalele continuă să slăbească în greutate. În 50 la sută din cazuri, animalele mor după două-trei luni, iar cele care supraviețuiesc pot răspândi boala, fiind purtătoare de virus. În cazul în care asupra unui animal pla­nează suspiciunea de pestă porcină, trebuie chemat medicul vete­rinar.
Robert GHERGU

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.