Actualitate
Avem de unde alege
35 de formațiuni politice candidează pentru Camera Deputaților iar 16 pentru Senat
•În județul Alba sunt doar 6 locuri de deputat și 2 de senator
     Până ieri după-amiază, cu câteva ore înaintea expirării terme­nului limită de depunere a candidaturilor, adică ora 24.00, la Biroul Electoral Județean Alba și-au depus liste de candidați numeroase formațiuni politice, care speră să obțină unul din cele 6 mandate de deputat și 2 de senator. Locțiitorul președintelui BEJ Alba, judecător Cristina Nicoară, ne-a comunicat formațiunile politice înscrise în lupta electorală pentru alegerile generale din 28 noiembrie. Acestea sunt: la Camera Deputaților: Uniunea Croaților din România, Aso­ciația Etnicilor Turci, UDMR, Partida Romilor Social-Democrată, Uni­unea Bulgarilor din Banat din România, Uniunea Elenă din România, Uniunea Ucrainienilor din Ro­mânia, Uniunea Polonezilor din Româ­nia, PNG, Partidul Național Creștin, Forumul Democrat al Ger­ma­nilor din România, Asociația Liga Albanezilor din România, Comu­nitatea Presvo a Bulgarilor din România, Asociația Culturală Bulgară din România, Asociația Culturală a Macedonenilor Slavi din Româ­nia, Uniunea Turcă Musulmană din România, Alianța D.A. PNL-PD, Partidul Socialist Unit, Uniunea pentru Reconstrucția României, PRM, PSD Constantin Titel Petrescu, PNȚCD, Partidul Acțiunea Populară, Partidul Ecologist Român, Partidul pentru Patrie, PUNR, Uniunea Națională PSD+PUR, Olar Corneliu - independent, Uniunea Democrată Turcă din România, Uniunea Culturală a Rutenilor din România, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, Partidul Tine­retului Democrat, Uniunea Croaților din România, Alianța pentru Uni­tatea Rromilor, Comunitatea Italiană din România; la Senat: UDMR, PNG, PNDC, Alianța D.A. PNL-PD, Partidul Socialist Unit, Uniunea pentru Reconstrucția României, PRM, PSD Constantin Titel Petres­cu, PNȚCD, Acțiunea Populară, PER, Partidul pentru Patrie, PUNR, Uniunea Națională PSD+PUR, Partidul Tineretului Democrat și A­lianța pentru Unitatea romilor. (F.R.)
Bolile mizeriei fac ravagii
Deși medicii susțin că nu se poate vorbi de epidemie, număr-record de cazuri de hepatită
     Numărul cazurilor de hepatită virală A înregistrate în județul Alba cunoaște o curbă ascendentă, numai de la începutul lunii fiind in­ternați la secțiile de boli infecțioase alți 80 de pacienți, au anunțat surse medicale autorizate. Bolnavii acuzau dureri musculare, stări de greață, vărsături, dureri abdominale urmate de emisii de u­rină în­chisă la culoare, iar unii aveau pielea îngălbenită (icter)- principalele manifestări clinice ale hepatitei. Modul cel mai frecvent de trans­mitere a bolii este contactul direct cu persoana infectată. O parte dintre pacienți s-au îmbolnăvit însă din cauza nerespectării mini­melor reguli de igienă personală, hepatita fiind cunoscută și sub denumirea de "boala mâinilor murdare". Aceleași surse au declarat că în perioada iulie-septembrie a.c. au fost confirmate alte 137 de cazuri de hepatită virală A, la nivelul județului Alba fiind cel mai mare număr de persoane care suferă de această afecțiune contagioasă din ultimii 5 ani. Pe zone de spital, cei mai mulți bolnavi s-au semnalat la Blaj (56 de pacienți), Alba Iulia (45) și Sebeș (24), dar câteva cazuri izolate au fost înregistrate și la Baia de Arieș, Zlatna sau Aiud. Cei mai mulți dintre suferinzii de hepatită sunt copii cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani, 37 din cei 92 de copii bolnavi fiind elevi. Din acest motiv, medicii nu exclud posibilitatea ca numărul cazurilor de hepatită să mai crească atât în rândul colectivităților din care provin elevii, cât și în familiile acestora, deși bolnavii au fost izolați și se află sub tratament. Totuși, au spus sursele citate, nu se poate vorbi de o epidemie de hepatită, pentru aceasta fiind necesar ca o treime din membrii unei colectivități să se îmbolnăvească.
Robert GHERGU

Încă 5 cazuri de trichineloză
     Numărul bolnavilor de trichineloză înregistrați în județul Alba a ajuns la 21 de pacienți, după ce, recent, diagnosticul a fost confir­mat clinic în cazul altor 5 persoane, au declarat surse medicale autorizate. Pe de altă parte, surse veterinare au declarat că ancheta pentru depistarea cauzei infestării cu Trichinella Spiralis se des­fășoară anevoios, deoarece oamenii nu-și mai amintesc cu exac­titate ce produse din carne au consumat și magazinul din care le-au cumpărat, simptomele apărându-le abia după câteva săptămâni de la contractarea bolii.(R.G.)
Incubator de afaceri la Vințu de Jos
     Agenția Națională a IMM împreună cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare vor finanța un așa - numit incubator de afaceri care urmează să se înființeze la Vințu de Jos. Valoarea proiectului este de 300.000 USD și se va derula printr-un parteneriat între Prefectură și CL Vințu de Jos. Incubatorul de afaceri va funcționa în sediul unei foste școli din localitate.(R.J.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.