Editorial
Câștiguri interzise
     De unsprezece duminici încoace magia jocurilor loto face parte dintr-un mare spectacol național, superb și terifiant. Superb, prin oferta mirifică a sumei care încununează laurii învingătorului și, deopotrivă, prin numărul masiv al participanților care-și adună, une­ori, ultimele resurse financiare într-un efort disperat pus pe miza unui câștig fabulos. Terifiant, pentru că admite experiența unei ediții similare, derulată, întâmplător sau nu, tot în preajma unei campanii de alegeri la scară ceva mai joasă. Caruselul pare să marginalizeze timpul într-o metaforă a sfidării. Potul cel mare îi ademenește pe tot mai mulți conaționali ca o Fata Morgana, care se îndepărtează proporțional cu încercarea de a te apropia de iluzoria sa imagine. Epuizați și frânți jucătorii se vor abandona într-un final previzibil în fața împlinirii, a fericitului, greu identificabil, care-și va încărca zecile de miliarde pe samarele multor cai putere ale vreunei alianțe de partide. Că, doar banii la bani trag.
    În masa amorfă a milioanelor de viețuitori neștiuți regulile sunt mai stricte, nu mai e "loc de joacă"; aici câștigurile peste minimum sau medie sunt interzise de legea paneuropeană, de cea a băncilor creditoare. Aici, trebuie să dai seamă pentru fiecare leuț câștigat, să plătești la fix dările și obligațiile. Orice încercare de supralicitare se lasă cu tratative la masa verde, cu reprezentanți de-o parte și de alta, cu documente voluminoase ștampilate, semnate și înmulțite în tehnica xerocopierii spre știința celor care au mărșăluit în stradă. Peste multele acumulări de privațiuni și nădejdi înfrânte se așează doar praful aruncat în ochii visătorilor care au îndrăznit să-i țină deschiși. Pentru iluzioniștii autohtoni nu mai are mare importanță nici dacă cei trei sute de nemuritori dețin însemnele puterii financiare, socotită la peste 13 miliarde de euro. Nume vechi și noi, de sportivi sau neveste le duc faima vremelnică fără să-i mai deranjeze oarecum pe muritorii de rând. Efortul tenace al sutelor de mii de angajați, intrați în proprietatea boșilor îi vor înscrie în istoria capitalismului glorios pe cei dintâi. S-a năruit opinia că suntem o națiune umilă. Dincolo de suspectele tăceri ale viitorilor aleși, care nu au mai nimic să spună și, mai ales, să dea, pe ici-colo, câte un homo sapiens din mulțime își mai expune opiniile, solicitat sau nu, din care cel mai adesea se revarsă un dor nebun după o schimbare radicală, nici el nu știe care, dar să fie ceva acolo, să nu mai semene cu ce-a fost. El știe că nu are nimic de câștigat din toată această zbatere lăuntrică, dar poate, totuși, ceva-ceva, nu se știe ce se va întâmpla și aici la noi, de parcă am fi la marginea Pământului. E imperios necesar să-ți fugă țărâna de sub picioare, să se întâmple vreo minune a naturii, ca să fii recompensat cu câștiguri reparatorii, altfel nici o speranță de a ieși din platitudine, din puținul existenței zilnice. Într-un dialog purtat în preajma unor postere lipite partinic de gardurile fanilor îndrăzneți am surprins amărăciunea unui om "calamitat", care și-a pus firesc nădejdea în câștigurile muncii sale de țăran vrednic. Nu i-au folosit defel asigurările pe cultura îngrijită cu trudă și pe recolta prognozată, atâta vreme cât dezastrul nu a fost recunoscut oficial în proporție de sută la sută, ci doar cu câteva sutimi mai puțin. A lipsit numărul norocos care să completeze seria, a fost vina Naturii că și-a oprit urgiile cu câteva clipe mai devreme. Aidoma jocului de noroc, el, omul de pe brazdă își pune speranța într-un nou ciclu, într-o nouă rundă a confruntării cu soarta.
    Și tot el va ști, nu peste multe zile, cui să-i dedice marele câștig de cauză, ieșind de sub dilematica și clasica întrebare: "Eu cu cine votez?".
Mariana IONAȘ