Listele de candidați rămân definitive
Președintele Biroului Electoral Județean Alba, judecătorul Aurelian Mocan, ne-a informat că listele de candidați pentru alegerile parlamentare și prezidențiale vor rămâne definitive din 14 noiembrie. Nici una din contestațiile depuse la Tribunal nu a avut sorți de izbândă, iar ultima contestație depusă de Partida Rromilor Social Democrată împotriva Uniunii Democratice a Rromilor a fost respinsă și ea de Curtea de Apel Alba Iulia. Președintele BEJ Alba ne-a mai declarat că nu au fost depuse contestații privind eventuale nereguli ale campaniei electorale, ale afișajului, ale organizării mitingurilor și manifestărilor publice etc. Din acest punct de vedere putem aprecia că aproape de mijlocul campaniei electorale nu avem incidente majore, ceea ce este un lucru bun. Precum știți, în cursa electorală din județul Alba s-au înscris 44 de formațiuni politice și uniuni culturale pentru Camera Deputaților și 22 de formațiuni politice la Senat. În cursa pentru președinție avem 12 candidați. Se pare că în cabina de vot pot apărea dificultăți de "orientare" din cauza puzderiei de candidați și formațiuni politice. După rămânerea definitivă a listelor și comunicarea acestora la BEJ va urma tragerea la sorți pentru completarea biroului și a secțiilor de votare cu reprezentanți ai partidelor politice, iar apoi va fi organizată o nouă tragere la sorți (în două părți) pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot.
Florin ROMAN
Ca la noi la nimeni
Zeci de familii din Stremț riscă să înghețe la iarnă din cauza birocrației
Ocolul Silvic Teiuș pune bețe în... pădurile localnicilor
Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, ne-a adus la cunoștință problemele a zeci de locuitori din comuna Stremț, care riscă să înghețe la iarnă din cauza unor bețe puse în roate de Ocolul Silvic Teiuș. Situația de la Stremț este cu atât mai ciudată cu cât oamenii nu au cerut altceva decât să primescă lemne de foc din... propriile păduri, pentru care au drept de proprietate. Conform legii, 71 de persoane fizice s-au adresat Ocolului Silvic Teiuș (de exemplu, Iuliu Lazăr și-a depus cererea de marcare de lemn pentru foc din pădurea proprietate încă din 12 iulie) pentru obținerea masei lemnoase care li se cuvenea pe anul 2004. "OS Teiuș a trimis mai departe cererile la DRSTV Cluj în 27 septembrie. Din cauza lipsei de interes a celor de la ocol, am intervenit telefonic iar de la Cluj am primit prin fax aprobarea nr.1526/26.20.2004. Am insistat la ocolul din Teiuș să ne execute marcarea și ne-au promis că în 9 noiembrie se va da curs solicitării noastre. Din păcate, de la domnul primar am aflat că tehnicianul care trebuia să facă lucrarea este pentru o săptămână la Tg. Mureș.", ne spune cu amărăciune Nicolae Lazăr din Stremț. Oamenii sunt nemulțumiți pentru că deși pădurea este a lor nu pot să-și ia lemnele care li se cuvin pentru încălzire. Ei se întreabă de ce sunt amânați mereu, în condițiile în care iarna bate la ușă. Este o întrebare firească la care așteptăm și noi răspuns, mai ales că situații de genul celei de la Stremț sunt și în alte locuri din județ.
Florin ROMAN
Vom avea și la Cluj-Napoca laborator de analiză a drogurilor
Azi, la ora 10.00, la Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Cluj-Napoca va fi inaugurat un Laborator de analize fizico -chimice. În cadrul programului International Narcotics Law Enforcemen", Ambasada Statelor Unite ale Americii a donat aparatură tehnică de specialitate, în valoare de 38.000 USD, iar prin Programul Phare, până în anul 2005, se va continua dotarea acestui laborator cu aparatură modernă de analiză a drogurilor. Prin laboratorul de la Cluj-Napoca se vor putea analiza probe suspecte a fi sau a conține droguri și substanțe cu conținut psihotrop, supuse controlului național și internațional, primite de la instituțiile și serviciile operative din zona de nord-vest a țării, competente să constate infracțiunile prevăzute de legea 143/2000. Astfel, probele suspecte ridicate și de CZCCOA Alba Iulia vor putea fi analizate în timp record, anulându-se deplasările lungi la București, unde funcționa până acum singurul laborator de acest tip din țară.
(N.I.T.)
Doar la Alba Iulia se mai furnizează căldură în sistem centralizat
La solicitarea Ministerului Administrației și Internelor, Prefectura Alba a întocmit notă cu privire la situația furnizării energiei termice în sistem centralizat către populație. Astfel, singurul oraș din județ unde se mai furnizează căldură în sistem centralizat este Alba Iulia. În celelalte municipii și orașe respectiv Aiud, Blaj, Sebeș, Abrud, Baia de Arieș, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș, Teiuș și Zlatna a fost sistată furnizarea agentului termic către populație datorită renunțării de către cetățeni la acest tip de servciu din diferite motive cum ar fi debranșările sau montarea centralelor de apartament.
(R.J.)
Un hoț a pătruns într-un magazin ca la el acasă
Autori necunoscuți au pătruns cu chei potrivite duminică, 7 noiembrie, la orele 20 într-un magazin de piese auto din Alba Iulia situat pe Calea Moților. Au fost sustrase 9 anvelope auto noi și subansamble pentru Raba. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 57 milioane lei. În urma cercetărilor efectuate de către polițiști a fost găsit vinovat de furt Daniel Onea (25 ani) din Alba Iulia. Acesta a locuit în chirie pentru o perioadă în imobilul respectiv, transformat ulterior în magazin. A avut două rânduri de chei: pe unul l-a predat, iar pe celălalt l-a păstrat astfel că a pătruns ușor în incinta magazinului. Lui Daniel Onea i-a fost întocmit dosar penal și a fost reținut de polițiști. Judecătoria Alba Iulia a emis pe numele său un mandat de arestare pe 29 de zile. Prejudiciul de 57 milioane lei a fost recuperat în întregime.
Lavinia IONAȘ
Intoxicat cu monoxid de carbon
Nicolae Beldean, în vârstă de 33 de ani, din Alba Iulia, a ajuns luni noaptea, la Spitalul județean de Urgență, după ce s-a intoxicat cu monoxid de carbon, în împrejurări neprecizate. Surse medicale de la "Urgențe" au declarat că pacientul acuza dureri de cap, fiind vorba de o formă ușoară de intoxicare, fapt relevat și de rezultatele analizelor de sânge efectuate. După ce a primit îngrijirile medicale necesare, tânărul a fost lăsat să plece acasă. Medicii atenționează cetățenii asupra riscului de intoxicare cu gaze nearse la care se supun, dacă nu supraveghează sursele folosite pentru încălzirea locuințelor sau dacă acestea nu corespund din punct de vedere tehnic.
(R.G.)
La Săsciori
27 km de văi și torenți așteaptă lucrări de regularizare
Este un lucru binecunoscut acela că în ultimul deceniu lucrările de regularizare a albiilor râurilor au fost din ce în ce mai rare. Consecința este înmulțirea inundațiilor și creșterea valorii pagubelor pe care acestea le produc. În județul Alba este celebră pentru inundații zona Văii Arieșului dar există și alte zona "sensibile". Una dintre ele este Valea Sebeșului, cu precădere zona comunei Săsciori, unde trebuie realizate lucrări de regularizare a patru văi: Valea Dumbrăvii, Valea Răchiții, Valea Beiului și Valea Remetea-Laz, pe o lungime totală de peste 27 de km. Prin aceste lucrări va fi îndepărtat pericolul indundațiilor pentru aproximativ 300 de gospodării, dar se va putea pune în siguranță drumul județean ce pornește din DN 67 C spre Răchita-Strungari-Pian și linia electrică de medie tensiune pe același traseu. Atât drumul județean cât și linia electrică au fost deja serios afectate de inundațiile de până acum și fără intervenții serioase nu mai pot rezista mult. Dar intervențiile serioase presupun lucrări de valoare mare, iar bugetul unei comune ca Săsciori nu le poate susține. De acea primarul Nicolae Morar a apelat la sprijinul financiar și tehnic al specialiștilor de la Apele Române RA. În cel mai scurt timp va fi realizat un studiu de fezabilitate și vor putea începe demersurile pentru găsirea sursei de finanțare.
Anca DINICĂ
2 Logan și 10 Solenza pentru IPJ Alba
Parcul auto al IPJ Alba numără până în prezent 144 de mașini, din care 127 în stare de funcționare. Pe baza protocolului încheiat între M.A.I. și Dacia Automobile Pitești, polițiștii din IPJ Alba au primit anul acesta 10 autoturisme Dacia Solenza plus 2 Dacia Logan, noi. Șeful IPJ Alba, chestorul de poliție Marin Aron, ne-a declarat că polițiștii din Alba urmează să mai primească încă autoturisme Logan, în număr nespecificat, contractul fiind în derulare. De precizat că mașinile s-au "oprit" la nivelul serviciilor din cadrul IPJ Alba, polițiștii din teritoriu urmând să se descurce ca și până acum (cu mașinile vechi ale poliției sau cu proprile autoturisme).
(N.I.T.)
Lucrările de la Roșia Montană nu bat pasul pe loc
Primarul comunei Roșia Montană, Virgil Narița, ne-a informat că în această perioadă pe drumurile comunale se vor "așterne" aproximativ 500 de tone de piatră. Dacă timpul o va permite, pe aceste drumuri vor fi turnați și primii metri de covor asfaltic. Dacă vremea se va răci, lucrările vor continua în primăvara anului viitor. Virgil Narița a mai precizat că la școala din Gura Roșiei se montează uși și geamuri termopan, pentru a asigura la iarnă un confort termic mai bun pentru elevi. La aceeași școală se montează pe un platou dale din beton prefabricat pe o suprafață de 700 de metri pătrați. Lucrările sunt realizate din contribuția primăriei.
(F.R.)
La Alba Iulia
Atelierul de lucru al arhitecților șefi din România
În perioada 11-12 noiembrie a.c., la Alba Iulia se va desfășura "Atelierul de lucru al arhitecților șefi din România" ne-a informat arhitectul șef al CJ Alba, Eugenia Mărginean. La atelierul de lucru vor participa arhitecți șefi din 34 de județe și vor fi discutate probleme de legislație privind amenajarea teritoriului și urbanism. Discuțiile se vor axa asupra studiului pilot privind strategia de dezvoltare teritorială a județului Alba. La întrunire va fi prezentă și doamna Ileana Tureanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transportului, Lucrărilor Publice și Turismului.
(N.I.T.)
La Sântimbru,
Un oltean "se accidentă" de ziua lui
Un accident de circulație soldat cu rănirea a două persoane, tată și fiu, din Craiova, s-a produs luni dimineața, pe raza comunei Sântimbru, în împrejurări neprecizate. Victimele accidentului sunt Ioan Roșu, de 44 de ani și fiul acestuia, Mihai, de 21 de ani, tânărul având ghinionul să fie implicat într-un eveniment rutier chiar de Sf. Apostoli Mihail și Gavril, ziua lui onomastică. Cei doi olteni au fost transportați la Spitalul județean de Urgență, cu o ambulanță, fiind supuși imediat unor investigații medicale pentru stabilirea diagnosticului. Surse medicale de la "Urgențe" au declarat că pacienții au suferit leziuni ușoare la cap și gât, mai grav fiind rănit tânărul, care dormea în timpul producerii accidentului, dar nici unul dintre ei nu a fost internat.
(R.G.)