Horea, Cloșca și Crișan comemorați la Tibru
De ani și ani ne-am obișnuit ca "greul" manifestărilor dedicate marcării evenimentelor istorice care au avt loc în timpul Răscoalei condusă de Horea, Cloșca și Crișan să fie în luna februarie, la Alba Iulia și în comuna Horea atunci când comemorăm frângerea pe roată în Dealul Furcilor. Horea, Cloșca, Crișan au fost și la Cîmpeni, la Lupșa, la Mesteacăn în toate localitățile Apusenilor, Horea și armata iobagilor au fost și la Tibru, acolo unde la 12 noiembrie 1784 a fost acceptat un armistițiu între răsculați și armata imperială. De câțiva ani la Tibru (comuna Cricău) are loc în organizarea Societății culturale "Avram Iancu" Alba Iulia, a Consiliului local și Primăriei Cricău comemorarea armistițiului. Este o manifestare simplă dar tocmai de aceea importantă pentru că ea nu lasă în uitare un eveniment istoric de o mare importanță. În acest an comemorarea s-a ținut duminică 14 noiembrie.
La Biserica ortodoxă din Tibru a avut loc sfințirea unui drapel Tricolor care apoi a fost ridicat lângă monumentul construit în anul 1998 pe chiar locul unde Cloșca și ceilalți reprezentanți ai răsculaților au acceptat armistițiul. Monumentul a fost construit de unul dintre fii satului Tibru - Traian Șandru. Aici a fost oficiată o slujbă de pomenire și au fost depuse coroane de flori. Elevii Școlii generale din Cricău și cei ai Școlii cu clasele I-IV din Tibru au prezentat un scurt dar emoționant moment artistic. Importanța acestei manifestări stă în participarea localnicilor, dar și în prezența a numeroși oaspeți ca o garanție a faptului că acest eveniment nu va rămâne doar rânduri într-o carte de istorie.
Anca DINICĂ
O pâclișană în greva foamei
Maria Olar, din Pâclișa, s-a hotărât ca din prima zi de post să intre în greva foamei, protest derulat în fața sediului Prefecturii Alba. Motivele care au îndemnat-o să apeleze la această manifestare se pare că se găsesc în alcătuirea titlului de proprietate, emis pe numele unor rude, ea nemairegăsindu-și proprietatea de 3,26 hectare de teren, pe care de 12 ani o revendică în instanțe. Rămâne de văzut cât o va ajuta forma extremă de protest pe care și-a ales-o ca ultimă speranță.
(M.I.)
Mort pe câmp
Duminică, 14 noiembrie, la orele 20,00 lucrătorii Poliției Șibot au fost sesizați telefonic de către Ioan Mihalcea din Șibot că un cioban de-al său este decedat în locul numit Țelini de pe raza comunei. Ciobanul decedat a fost identificat în persoana lui Alexandru Dandea (66 ani) din orașul Cugir. Cadavrul nu prezenta urme de violență. A fost dus la morgă pentru efectuarea autopsiei și stabilirea cauzei decesului.
(L.I.)