Mitingul sărăciei și disperării la Zlatna
Circa 250 de disponibilizați au ieșit în stradă pentru a-și cere drepturile
După închiderea minei și a uzinei Ampelum Zlatna viața moților din acest oraș a devenit aproape dramatică. Disperarea locuitorilor este atenuată încă de plata ajutoarelor sociale și a ajutoarelor de șomaj, dar oamenii se întreabă ce vor face după ce aceste forme de protecție socială se vor termina. Pentru a trage un semnal de alarmă, în cursul zilei de ieri, circa 250 de foști salariați de la Ampelum, în prezent șomeri, au participat la un marș de protest pe drumul de la SC Ampelum la primăria orașului Zlatna. Deși autoritățile județene au fost invitate să participe la o întâlnire cu oamenii, pentru ca aceștia să-și spună of-urile, nimeni nu a catadicsit să se deplaseze la Zlatna. Probabil erau prea ocupați cu campania electorală. Disponibilizații au cerut să li se plătească salariile aferente lunii ianuarie, pentru că în februarie banii pe care i-au primit de la primărie reprezentau ajutoare sociale.
În plus, conform Contractului Colectiv de Muncă, ex-salariații de la Ampelum ar fi trebuit să primească contravaloarea a 60 la sută dintr-un salariu lunar, înmulțit cu un coeficient calculat în funcție de anii de vechime. În total este vorba de peste 6 miliarde de lei. Pentru a recupera acești bani, muncitorii dați afară au intentat proces lichidatorului, iar procesul este pe rol. Singurul care a stat de vorbă cu disponibilizații a fost primarul Silviu Ponoran. Primarul crede că soluția pentru Zlatna o reprezintă atragerea de investitori, crearea de noi locuri de muncă și înființarea Parcului industrial Zlatna.
Florin ROMAN
În județul Alba
Primul candidat scos din cursa electorală
Președintele Biroului Electoral Județean Alba, judecătorul Aurelian Mocan, a anunțat ieri că, potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central, un candidat a fost eliminat din cursa electorală. Este vorba despre Dumitru Curiban, care s-a înscris pe listele de candidați ale Partidulului Mileniului III la Camera Deputaților din județul Alba. În același timp, dl. Curiban s-a înscris și pe lista de Senat de la București a aceluiași partid. Legea electorală nu permite acest lucru și prin urmare, în cazul lui Dumitru Curiban, BEC a stabilit nulitatea candidaturii. Legea pentru alegerea Camerei Deputaților și Senatului permite depunerea aceleiași liste de candidați în mai multe circumscripții doar în cazul asociațiilor și uniunilor culturale aparținând minorităților naționale.
(F.R.)
În meciul din administrația județeană
CJ Alba - Prefectura Alba 2-0
Prefectura județului Alba a mai pierdut un proces în fața Consiliului Județean Alba. Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit prin sentința civilă nr. 601/2004 că respinge acțiunea în contencios administrativ a Prefecturii Alba referitoare la desemnarea Consiliului de Administrație și a comisiei de cenzori de la SC Apa CTTA SA Alba. Prefectura a atacat în contencios hotărârea CJ Alba considerând-o ilegală. Instanța a dat anterior dreptate CJ Alba într-o cauză similară, de această dată referitoare la Consiliul de Administrație și la comisia de cenzori de la SC "Drumuri și Poduri Locale" Alba, respingând acțiunea înaintată în contencios administrativ de Prefectura Alba. În prezent, scorul este de 2 la 0 în favoarea Consiliului Județean Alba.
(F.R.)
Gardienii publici din Alba protestează împotriva Legii Poliției Comunitare
Sindicatul Independent al Gardienilor Publici Alba și Uniunea Județeană CNSLR "Frăția" Alba amenință cu proteste și chiar cu acțiuni în justiție împotriva unei legi recente care prevede organizarea Poliției comunitare. Legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2005 și se referă la transformarea Corpurilor Gardienilor Publici (CGP) în instituții ale Poliției comunitare. Sindicaliștii din cadrul CGP spun că o serie de posturi vor dispărea fără ca legea să prevadă măsuri compensatorii pentru disponibilizați și nici una dintre propunerile și amendamentele inițiate de CGP și de sindicatele reprezentative ale acestora nu au fost luate în considerare. Măsurile de protecție socială propuse de sindicaliști constau în acordarea a minim 24 de salarii compensatorii pentru personalul care nu se va mai regăsi în noua structură a Poliției comunitare, stabilirea și clarificarea patrimoniului juridic al Corpului Gardienilor Publici (patrimoniul fiind proprietate comună a salariaților) și recunoașterea cursurilor de pregătire profesională specifice și de eliberarea, în baza adeverințelor și a cărții de muncă, a atestatelor profesionale. Liderii sindicatului gardienilor publici din Alba și ai CNSLR "Frăția" au declarat că vor iniția "toate formele legale de protest, inclusiv acțiuni în justiție" pentru soluționarea nemulțumirilor salariaților CGP.
(N.I.T.)
A fost stabilit programul manifestărilor de la 1 Decembrie
Chiar dacă nu i se va mai acorda importanța din ultimii ani, Ziua Națională a României de la 1 Decembrie trebuie onorată și, în acest sens, autoritățile județene și municipale au gândit un program al manifestărilor care se vor desfășura în Alba Iulia. Astfel, în cursul dimineții între orele 9.30 - 10.00 vor fi depuse jerbe și coroane din partea oficialităților la Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul. Apoi, la Sala Unirii între orele 10.00 - 10.30 vor fi primite soliile din cetățile de scaun ale Unirii. De la orele 10.30 va fi oficiat un Te Deum la Catedrala Reîntregirii Neamului. Pe Platoul Romanilor începând cu orele 13.30 se va desfășura un spectacol de muzică populară dedicat Zilei Naționale urmând ca de la orele 19.00 să aibă loc de acum tradiționalul foc de artificii. De la orele 20.00 în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor va avea loc un spectacol festiv - Tudor Gheorghe și copiii "Diligența cu păpuși", iar serbările se vor încheia cu spectacolul tinereții de pe Platoul Cetății organizat de Primăria municipiului Alba Iulia. De menționat că o serie de manifestări dedicate Zilei Naționale se vor desfășura și în zilele premergătoare. De fapt una dintre ele a și demarat începând cu data de 1 noiembrie a.c. și anume Cupa Unirii pe ramuri sportive.
Nu există încă informații concrete cu privire la prezența la Alba Iulia a unor înalți demnitari, însă nu este exclusă posibilitatea ca participanții în turul secund la alegerile prezidențiale să ajungă pentru câteva ore în Cetatea Marii Uniri.
Răzvan JURCĂ
În județul Alba,
Taberele școlare asaltate de turiști pentru petrecerea Revelionului
Aproximativ 200 de turiști au solicitat până la această dată locuri de cazare în cabanele administrate de Agenția Teritorială a Taberelor și Turismului Școlar Alba, în vederea petrecerii Revelionului, a declarat directorul ATTTS Alba, Marius Cetină. El a precizat că cei mai mulți turiști doresc să-și petreacă noaptea dintre ani în tabăra școlară de la Arieșeni, unde au fost făcute modernizări în valoare de peste 600 de milioane de lei, existând deja aproximativ 100 de solicitări din partea unor turiști din județele Arad, Alba și Timiș. Marius Cetină a arătat că un sejur de 4 zile, în perioada 30 decembrie 2004-2 ianuarie 2005, costă 1.800.000 de lei, în sumă fiind incluse cazarea, 6 mese, inclusiv meniul festiv din noaptea de Revelion. În alte 3 tabere, cabanele școlare vor fi închiriate doar pentru cazare, turiștii urmând să se descurce pe cont propriu cu asigurarea hranei. Cu toate acestea, capacitatea de cazare a taberei școlare de la Gârda a fost ocupată de 60 de turiști din județ, dar și din Arad, iar pentru cabana școlară de la Roica există deja solicitări de la persoane din Cluj și Alba pentru jumătate din numărul total de 75 de locuri.
În schimb, toate cele 100 de locuri de cazare din tabăra școlară de la Poiana Vadului sunt disponibile, dar directorul ATTTS Alba nu exclude posibilitatea ca și acestea să se ocupe cu câteva zile înainte de sărbătorile de iarnă de turiști "întârziați". Totodată, în perioada 3-7 ianuarie 2005, un grup de elevi din Arad a plătit deja 1.800.000 de lei fiecare pentru a petrece un sejur de 6 zile în vacanța de iarnă în tabăra de la Arieșeni.
Robert GHERGU
Plouă cu găleata
În cursul zilei de ieri a plouat în majoritatea localităților din județ, pe alocuri torențial, iar vremea s-a răcit simțitor, în zona de munte înregistrându-se temperaturi negative. Cele mai mari cantități de precipitații s-au înregistrat la Arieșeni-32 de litri/metru pătrat, Poșaga-30 l/mp și Vadu Moților la 28 l/mp. Pentru astăzi meteorologii prognozează 30-40 de l/mp și vreme rece.
(F.R.)
Gafele ministrului Integrării
Ministrul Integrării Alexandru Farcaș a participat la Alba Iulia la lansarea Programului Phare 2003 Coeziune economică și socială, care presupune finanțarea din fonduri europene a proiectelor pentru colectarea deșeurilor menajere în localități care au sub 50.000 de locuitori. Întrebat fiind dacă programul poate fi accesat și de municipiul Alba Iulia, Alexandru Farcaș a spus că nu, deoarece nu respectă criteriul de eligibilitate privind numărul populației. Dacă s-ar fi oprit aici, dl. ministru ar fi dat un răspuns corect. Domnia sa a "plusat" însă, afirmând că Alba Iulia poate accesa programul ISPA. Greșit, pentru că ISPA se adresează localităților cu peste 100.000 de locuitori.
(F.R.)
Decedat în gară
Duminică, 14 noiembrie, la orele 13,00 lucrătorii Poliției Transporturi Războieni au găsit în holul casei de bilete a CFR Războieni o persoană decedată. În urma verificărilor s-a stabilit că cel decedat este Tiberiu Koncz (57 ani) din localitatea Luduș. Cadavrul nu prezenta urme de violență. Koncz a fost transportat la morga Spitalului orășenesc Ocna Mureș pentru efectuarea autopsiei. Medicul legist urmează să stabilească cauza morții.
(L.I.)
Un "centru civic" pentru orașul Cugir
Adrian Teban, primarul orașului Cugir ne-a declarat că a fost încheiată licitația publică pentru amenajarea zonei urbanistice din fața Clubului Sindicatelor. Primarul Teban spune că se are în vedere preluarea acestui club de către primărie și tranformarea lui în casă de cultură. Mai mult, în zona cu pricina, situată în imediata apropiere a primăriei, se intenționează amenajarea unui "centru civic": un parc cu arbori și bănci, care să schimbe radical peisajul actual, ponosit și cu acute accente de sărăcie. Locuitorii orașului, interesați de acest proiect, îl pot consulta la sediul Primăriei Cugir. Primarul Cugirului ne-a spus că se va întocmi studiul de prefezabilitate iar anul viitor vor fi demarate deja lucrările de amenajare a zonei.
(N.I.T.)
Aspirante la titulatura de stațiune
Directorul Direcției Tehnice a CJ Alba, Dan Popescu, ne-a informat că CJ Alba depune eforuri pentru obținerea de către cinci comune din județul Alba a statutului de stațiune turistică. Este vorba de Arieșeni, Albac, Gârda, Șugag și Rimetea. Obținerea acestui statut presupune prioritate la repartizarea fondurilor pentru infrastructură și o serie de alte facilități care să pună în valoare potențialul turistic al acestor zone. Pentru obținerea acestui statut, CJ Alba va trebui să depună la Ministerul Transporturilor, Lucrărilor Publice și Locuinței studiile referitoare la potențialul turistic al comunelor menționate.
(F.R.)
Castelul din Obreja retrocedat
Dan Popescu, directorul Direcției Tehnice a CJ Alba, ne-a informat că în urma unei decizii a instanței, castelul de la Obreja, în care a funcționat până nu demult un centru de plasament (ce între timp a fost desființat), va fi retrocedat Bisericii greco-catolice. În prezent, CJ Alba lucrează la identificarea bunurilor care-i mai rămân după retrocedare, fiind vorba de mobilier și o cantină construită cu banii contribuabililor.
(F.R.)