Editorial
Administrația anticulturală
     Campania electorală e în toi și în lupta pentru atragerea sim­patiei electoratului toate partidele se arată foarte, foarte interesate de creșterea nivelului de trai. O preocupare pe care nu trebuie doar s-o trâmbițeze, ci și să o realizeze. Dar vorbind despre nivelul de trai, ei se gândesc numai la nivelul coșului zilnic, la hrană, la îm­brăcăminte, la acoperișul de deasupra capului și la facturile pentru întreținere. Mai există însă o componentă a nivelului de trai, deter­minantă chiar, de care nimeni nu spune nimic și pentru care ni­meni nu face nimic de ani și ani: cultura. Sigur că în deceniul trecut pauperizarea i-a făcut pe români să acorde mai puțină im­portanță culturii, iar acest dezinteres s-a transmis de jos în sus, adică de la omul de rând, cel care trebuie să beneficieze de actul cultural, la cei care trebuie să asigure condițiile necesare pentru ca acest act cultural să se petreacă și nu oricum, ci în condiții bune, care să contribuie la asigurarea calității sale.
    În anul 2003 apărea Legea nr. 292 privind organizarea și acre­di­tarea așezămintelor culturale, completată în acest an prin Ordinul Ministrului Culturii nr. 2193. Conform acestor acte normative toate instituțiile de cultură, de la căminele culturale, la marile centre cul­turale trebuie să obțină statutul de așezământ cultural. Pentru obținerea acestui statut trebuie întocmit, de către instituțiile în cauză și administrațiile publice locale cărora li se subordonează, un dosar de acreditare. În județul Alba, până la această dată au fost întocmite 12 asemenea dosare, 10 pentru cămine culturale și 2 pentru case de cultură ( Aiud și Zlatna). Dezinteresul primăriilor pentru reglementarea situației așezămintelor culturale este clar! Și în fond de ce să obții statut de cămin cultural sau de casă de cultură pentru instituții care sunt așa ceva doar cu numele, pentru că de fapt activitatea lor de bază este organizarea de discoteci și găzduirea contra cost a unor cârciumi mai mult sau mai puțin "spălate"? De ce să se streseze primarii să organizeze concursuri pentru angajarea pe post de șef al căminului cultural sau al casei de cultură a unor oameni care înțeleg ce e aceea munca în cultură și vor să o facă, de vreme ce ei au mai degrabă nevoie de tipi musculoși, care să poată răcori spiritele înfierbântate de dans și alcool? Dar ce ne mirăm de cele ce se petrec la sat, când cel mai cu pretenții centru cultural din județul Alba, am numit Centrul cultural "Lucian Blaga" Sebeș, nu îndeplinește criteriile necesare pentru a putea purta o asemenea titulatură. Aici nu există Consiliu științific, deci nici activitatea pe care acesta o presupune. Cât des­pre numirea unui director general... S-au amânat până acum trei concursuri, invocându-se varii motive, dar se pare toate cu sub­strat politic.
    Iar ceea ce se petrece în județul Alba este desigur valabil pentru toată țara. Poate că nu ar fi lipsit de interes ca, referindu-se la nivelul de trai cei care ne cer acum votul, dar și cei cărora li l-am dat deja la alegerile locale, să înceapă să gândească cultural, nu anticultural ca până acum. Spun asta pentru că, de exemplu, când vine vorba de cheltuieli din bugetele locale sau din bugetul de stat, culturii i se acordă cei mai puțini bani. Vrem să vedem creșterea economică a ultimilor ani reflectată și în susținerea mai substan­țială a actului de cultură, fără să înțelegem prin asta că mecenatul nu trebuie și el să crească.
Anca DINICĂ