În comuna Cergău
Apa din fântâni este poluată cu dejecții și nitriți
Apa din fântânile populației din comuna Cergău este poluată cu materii fecale animaliere și menajere, nefiind bună pentru consum sau igiena personală, ci numai pentru uz casnic, au anunțat surse medicale autorizate. De asemenea, apa conține și nitriți, motiv pentru care eventuala ei fierbere va duce la creșterea concentrației acestor substanțe, mărind riscul apariției intoxicației cu nitriți. Dacă este băută în starea actuală, atenționează medicii, există pericolul îmbolnăvirii de hepatită sau boli diareice acute, singura soluție pentru depășirea acestei situații fiind găsirea altor surse de apă potabilă. Sursele citate au menționat că și celelalte localități rurale de pe Valea Târnavelor, cu excepția comunei Cetatea de Baltă, unde există două apeducte, se confruntă cu aceleași greutăți în aprovizionarea cu apă potabilă. Acest lucru este cauzat și de indiferența autorităților locale din mediul rural, susțin sursele citate. Primarii respectivi nici măcar nu au solicitat Direcției de Sănătate Publică Alba efectuarea analizelor pentru determinarea potabilității apei, invocând lipsa banilor. Totuși, analizele menționate au fost efectuate printr-un program național, deși responsabilitatea aparținea autorităților locale, în baza unui act normativ adoptat acum doi ani, au spus sursele amintite. Să vedem cum își vor onora eventualele promisiuni candidații la alegerile parlamentare...
(R.G.)
În școlile din Apuseni
Elevii vor îngheța de frig
Deși iarna ne tot dă târcoale, problema încălzirii unităților de învățământ din Zlatna și Câmpeni este una dramatică. La Zlatna, furnizorul de gaz metan a întrerupt furnizarea gazului, iar la Câmpeni, două școli sunt în imposibilitatea de a mai fi încălzite cu combustibil lichid. Cauza o constituie datoriile de iarna trecută, când vechile consilii locale și primarii nu au alocat sumele necesare. Așa s-a ajuns la actuala situație prăpăstioasă. Președintele CJ Alba, Teodor Atanasiu, a venit în ședința de ieri cu propunerea de a se aloca 400 de milioane de lei pentru stingerea datoriei la Zlatna și măcar într-unul din cele două orașe problema să fie rezolvată, urmând ca la Câmpeni, Consiliul Local să contracteze un credit bancar, sau să se găsească o altă sursă de finanțare pentru luna decembrie. O altă propunere a venit din partea consilierului PSD Ioan Florea, care a cerut ca suma să fie împărțită în părți egale pentru cele două orașe, iar apoi să aibă loc o negociere cu furnizorii de gaz. Propunerea sa a trecut la vot, cu 14 voturi pentru și 10 împotrivă. Președintele Teodor Atanasiu a declarat că această variantă nu ajută de fapt nici un oraș întrucât furnizorii de gaz nu vor realimenta școlile până când nu vor primi sumele restante.
(F.R.)
Spărgători de mașini prinși
Polițiștii albaiulieni au stabilit că Radu Dudaș (19 ani), Traian Bălsan (23 de ani), Florin B. (17 ani), toți trei din Cricău și Sabin Truța (20 de ani) din Alba Iulia, în noaptea de 16/17 noiembrie, au jefuit 5 mașini. Au sustras din autovehicule 2 cricuri auto, 1 radio-casetofon marca Daewoo, 1 trusă scule, 1 electromotor. Prejudiciul în valoare de 10 milioane de lei a fost recuperat în totalitate, lucrurile furate fiind găsite asupra făptașilor. Sus numiții au fost prinși de agenții de Siguranță Publică din Alba Iulia. Cei patru sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de furt calificat, iar Traian Bălsan este cercetat și pentru conducerea pe drumurile publice fără permis auto.
(L.I.)
Găsit mort în ușa casei
Tiberiu Voinea (34 de ani) din Blaj în ziua de 17 noiembrie i-a făcut o vizită fratelui său Gheorghe Voinea (52 de ani) din aceeași localitate. Din nefericire l-a găsit mort lângă ușa de acces în casă. I-a anunțat pe polițiștii din Blaj care s-au deplasat la fața locului împreună cu medicul de familie. Cadavrul nu prezenta urme de violență. Medicul de familie a stabilit că decesul a survenit în urma unui stop cardio-respirator.
(L.I.)