Cu economiile făcute la vizite în străinătate
CJ Alba a asigurat fondurile pentru deszăpeziri și pentru Ziua Națională a României
Președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, ne-a informat că la ultima rectificare, județul Alba a primit doar 400 de milioane de lei, adică mai puțin decât a primit un oraș. Întrucât necesitățile stringente ale județului nostru sunt numeroase și mari, CJ Alba a făcut economii la alte capitole. Astfel au fost diminuate prevederile bugetare ale CJ Alba pentru deplasări în străinătate cu 1,9 miliarde de lei și pentru alte cheltuieli prevăzute de lege, în sumă de 1 miliard de lei. Cu banii economisiți, Consiliul Județean Alba acoperă mai multe "găuri". Este vorba în primul rând de alocarea sumei de 1,4 miliarde de lei pentru acțiunile de deszăpeziri de pe drumurile publice din această iarnă. În plus, CJ Alba a alocat 1 miliard de lei pentru organizarea manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României, în condițiile în care guvernul ne-a lăsat în acest an cu ochii în soare. Din ce a mai rămas au fost plătite salariile de la Muzeul Național al Unirii, Biblioteca "Lucian Blaga", Centrul județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Alba și de la Teatrul "Prichindel". Pentru salariații acestor instituții nu erau asigurate salariile la nivelul lunii decembrie.
Florin ROMAN
Arestarea preventivă a "lotului Deva" - analizată de Înalta Curte de Casație și Justiție
Curtea de Apel Alba Iulia a soluționat propunerea de arestare preventivă a inculpaților Ioan David (fostul șef al Poliției Deva), Cristian Nițu și Cristian Lechințan, formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia și prin încheierea nr.138/17.11.2004 pronunțată în dosar penal nr.8558/2004 și a dispus arestarea preventivă a inculpaților pe o perioadă de 29 zile, fiecare. Instanța a avut în vedere faptul că există date și indicii temeinice cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: aderare la un grup infracțional organizat, prev. de art. 7 aliniat 1 raportat la art 2 litera b punctul 4 din Legea nr. 39/2003, șantaj, prevăzut de art.194 Cod Penal față de toți trei inculpații și infracțiunea de favorizare a infractorului, prevăzută de art. 264 Cod Penal, de către inculpatul David Ioan, toate infracțiunile fiind reținute în formă continuată.
Inculpații au formulat recurs împotriva măsurii dispuse de Curtea de Apel Alba Iulia care se va judeca de către Înalta Curte de Casație și Justiție, ne-a informat președintele Curții de Apel Alba Iulia, judecătorul Iulian Gâlcă.
(N.I.T.)
Protocol de colaborare între poliție și școală
Miercuri, 17 noiembrie, a fost aprobat protocolul de colaborare între Inspectoratul de Poliție al Județului Alba, Inspectoratul Școlar Județean Alba și Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Alba în domeniul educației antiinfracționale a elevilor, cu scopul de a reduce numărul de infracțiuni în care sunt implicați minorii, în calitate de autori sau victime. Protocolul prevede derularea unor programe educativ-preventive, de către ofițerul coordonator al activității de prevenire și polițiștii de proximitate, în cadrul orelor de dirigenție; formarea de echipe comune pentru participarea la controale periodice în barurile din imediata apropiere a instituțiilor școlare; crearea unei baze de date din care să rezulte unitățile de învățământ cu absenteism ridicat, minorii problemă care au abandonat școala; pregătirea unor elevi capabili să ducă muncă de prevenire în rândul colegilor. Se mizează în special pe cooptarea și obținerea sprijinului familiei în desfășurarea activităților preventive.
(N.I.T.)
Lemne fără acte de proveniență
În urma unor controale, lucrătorii Ocolului Silvic Baia de Arieș au confiscat în ziua de 17 noiembrie mai mulți metri cubi de material lemnos. Silvicultorii l-au depistat pe Dumitru Raba din comuna Ocoliș în timp ce transporta cu o autoplatformă 13,4 metri cubi bușteni de esență rășinoasă. Buștenii îi aparțineau lui Ioan Macarie (60 de ani) care nu deținea acte de proveniență. Lemnul a fost ridicat în vederea confiscării și lăsat în custodia Ocolului Silvic Baia de Arieș. Silvicultorii au controlat de asemenea o instalație de debitat lemn, tip gater, ce aparținea aceluiași Ioan Macarie.
Au fost găsiți 64 de bușteni pentru care susnumitul nu avea acte de proveniență. Lemnul a fost confiscat și lăsat în custodia lui Macarie până la clarificarea situației. Învinovățitul a declarat că atât cei 13,4 metri cubi cât și cei 64 de bușteni provin din pădurea proprie din composesoratul Lupșa. Lucrătorii Ocolului Silvic Baia de Arieș urmează să stabilească dacă lemnul provine din pădurea lui Macarie și dacă a fost tăiat legal.
Lavinia IONAȘ
Școala generală "Vasile Goldiș" din Alba Iulia - 8 decenii de existență
Deschiderea oficială a manifestărilor dedicate celei de-a 80-a aniversări a Școlii generale "Vasile Goldiș" din Alba Iulia va avea loc astăzi, de la ora 14.00, în sala de sport a instituției, a declarat directorul unității, prof. Aurelia Florea. Vor participa, pe lângă elevii și cadrele didactice, reprezentanții autorităților județene și locale, precum și invitați din partea unor instituții publice. Tot astăzi, vor avea loc lansarea revistei "Aspirații" și a unei cărți, un moment artistic și vernisajul unei expoziții de desene.
(R.G.)
La Cugir
5000 de contractanți pentru Salprest
Dintr-o regretabilă eroare, în ziarul "Unirea" de ieri, 18 noiembrie 2004, s-a strecurat o greșeală în cadrul articolului "Scandalul gunoaielor din Cugir se lasă cu amenințări". Facem precizarea că societatea Salprest are susținerea a peste 5000 de locuitori ai orașului Cugir și nu a peste 500, așa cum greșit a apărut în ziar.