Circ electoral de 1 Decembrie
Urale, huiduieli, înjurături, petarde și pocnitori cu... fasole!
Manifestările oficiale dedicate Zilei Naționale a României au început ieri, în jurul orei 10.30, în fața Statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul din Alba Iulia. Pentru că la ceremonialul depunerii de coroane își anunțase prezența premierul Adrian Năstase, candidatul Uniunii Naționale PSD+ PUR în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, membrii acestei alianțe au fost aduși cu autocarele din județele învecinate pentru a-l susține. Dotați cu drapele tricolore, steaguri de partid, baloane albastre și pancarte prin care își exprimau sprijinul față de Adrian Năstase în cursa prezidențială, câteva mii de membri și simpatizanți PSD+PUR au dat tonul bâlciului electoral care a urmat. Ei au ocupat încă de dimineață platoul dintre Muzeul și Sala Unirii, având vedere frontală la Statuia lui Mihai Viteazul. În jurul orei 10.25 și-a făcut apariția suita premierului, din care au făcut parte, printre alții, Alexandru Farcaș, ministrul Integrării Europene, Eugen Bejenariu, ministru delegat pentru Administrația Publică Locală, Gabriel Oprea și Ioan Rus, foști miniștri ai cabinetului Năstase. Ei au fost primiți cu aplauze de subordonații politici ai premierului, care au început să scandeze lozinci pro-Năstase. Concomitent, au răsunat huiduielile și fluierăturile unui grup aflat într-unul din flancuri, format din reprezentanți ai Alianței D.A. PNL- PD. Abia după câteva minute după ce garda de onoare, acompaniată de fanfara reunită a Colegiului Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia, a început să intoneze Imnul de Stat, corul de huiduieli a încetat. Pe acordurile Imnului Eroilor au fost depuse coroane de flori din partea a aproximativ 40 de instituții publice centrale, județene și locale, simultan fiind depuse jerbe și la busturile corifeilor Marii Uniri, amplasate în jurul Sălii Unirii.
La Statuia lui Mihai Viteazul, primele coroane au fost depuse din partea Președinției României, Senatului, Camerei Deputaților și Ministerului Apărării Naționale. Premierul Adrian Năstase a ținut să depună coroana de flori din partea Guvernului, gestul său fiind însoțit de vocile unor grupuri ale opoziției, care au scandat "România, trezește-te!", "Hoții!", "Rușine să vă fie!" și "Lasă-ne că ne-ai plictisit, lasă-ne că ne-ai omorât!", cu referire la rezultatele alegerilor din 28 noiembrie. Manifestările gălăgioase împotriva lui Năstase au fost imediat acoperite de susținătorii acestuia. Situația s-a inversat atunci când a fost rândul reprezentanților Alianței D.A PNL-PD să depună coroane. Din delegația opoziției au făcut parte Călin Popescu Tăriceanu, Mona Muscă, Cozmin Gușă și Varujan Vosganian, care depuseseră coroane și la statuile lui I.I.C. Brătianu și Iuliu Maniu, din centrul municipiului.
Din mulțimea celor care au depus coroane nu a lipsit nici Florin Cioabă, regele rromilor, care a venit în fruntea unei delegații de partid. Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea Drapelului de Luptă al Brigăzii 5 Vânători de Munte "Avram Iancu" din Alba Iulia și a gărzii de onoare, formate din vânători de munte, transmisioniști din cadrul UM 01760 Sebeș și elevi ai Colegiului Militar. Mica galerie a opoziției nu a ratat ocazia de a-l mai huidui încă o dată copios pe Adrian Năstase.
La Sala Unirii, Adrian Năstase a jucat Hora Unirii alături de Opoziție

În drum spre Sala Unirii, Adrian Năstase a dat mâna cu simpatizanții săi, care l-au ovaționat pe tot traseul. Festivitatea primirii soliilor regiunilor istorice a început în duiosul sunet al tulnicelor, care au marcat debutul acestui punct din programul oficial al manifestărilor dedicate împlinirii a 86 de ani de la Marea Unire. Au fost prezenți reprezentanții celor două alianțe politice și primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava. Mesajele transmise de delegații din Basarabia și Bucovina, Muntenia și Ardeal, îmbrăcați în portul popular specific fiecărei zone, au fost întrerupte doar de frumosul cântec popular și de vitejie interpretat de un grup de seminariști, acompaniat de un taraf folcloric. După ce primarul Mircea Hava le-a urat oaspeților un "Bun venit la Alba Iulia!", premierul Adrian Năstase a ținut o scurtă alocuțiune, în care a făcut apel la unitate. La final, putere și opoziție, au lăsat patimile politice deoparte pentru câteva minute și au dansat împreună Hora Unirii. Apelul făcut de primul-ministru s-a regăsit și în mesajul înscris în Cartea de onoare a Sălii Unirii:"Fie ca Ziua Națională să ne găsească din nou uniți în gândul interesului național". Bineînțeles, la plecare, Adrian Năstase nu a scăpat nici de această dată de huiduielile opoziției, în timp ce se deplasa spre Catedrala Reîntregirii Neamului, pentru a asista la Te Deum.
Curtea lăcașului de cult s-a umplut de simpatizanți PSD+PUR
Aproximativ 3-4.000 de participanți, majoritatea membrii PSD + PUR, dar și oameni simpli, au ținut să asiste la slujba religioasă oficiată cu prilejul Zilei Naționale a României. Serviciul religios a fost susținut de IPS Andrei, arhiepiscop de Alba Iulia și arhiepiscopul Irineu, episcop-vicar al Episcopiei Românilor din America, sprijiniți de un sobor de preoți. La Te Deum au asistat suita premierului Adrian Năstase și delegația aliaților, condusă de Călin Popescu Tăriceanu, taberele postându-se în locații diametral opuse. Dacă membrii Uniunii Naționale au intrat cu steagurile de partid în curtea bisericii, nedesfăcute ce-i drept, vocile denigratorilor lui Năstase, aflați pe platoul din fața catedralei, puteau fi auzite, sporadic, în timpul slujbei.
Adevărata sărbătoare populară s-a desfășurat însă pe Platoul Romanilor și în Șanțurile Cetății, unde au fost distribuite participanților 7.000 de porții de cârnăciori cu fasole, dar și 5.000 de căni cu vin și bere, în timp ce muzica noastră populară a umplut de bucurie inimile românilor veniți la marea serbare.
Una peste alta, trist este faptul că cele două mari forțe politice actuale au transformat o zi care ar fi trebuit să fie a tuturor românilor, într-un circ electoral ieftin, criticat ulterior, într-o conferință de presă susținută la Hotel Cetate, și de Adrian Năstase.
Robert GHERGU
Contestații electorale
Președintele Biroului Electoral Județean Alba, judecătorul Aurelian Mocan, a declarat că două întâmpinări depuse la sediul BEJ Alba au fost soluționate prin respingere, după care s-au transmis la Biroul Electoral Central spre o nouă soluționare. O altă întâmpinare depusă de Alianța D.A. se referă la directoarea Direcției de Statistică Alba, aflată pe lista de candidați a Uniunii Naționale PSD+PUR, despre care adversarii politici spun că a influențat centralizarea voturilor. În celelalte două cazuri, se solicită renumărarea voturilor în secțiile de votare din Ciuruleasa și Vințu de Jos. Președintele BEJ Alba, judecătorul Aurelian Mocan, a declarat că, indiferent de modul în care vor fi soluționate întâmpinările, rezultatele finale oficiale nu vor suferi decât modificări infime.
(F.R.)
Aproape 40 de miliarde de lei pentru județul Alba
Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Nicolae Popa, a declarat că în ultima ședință de guvern a fost aprobată suma de 17,7 miliarde de lei pentru plata salariilor celor 7.000 de profesori din județul Alba. Deși s-au solicitat 15 miliarde de lei, au fost alocați cu 2,7 miliarde de lei mai mult. Popa a spus că banii vor fi repartizați în cel mai scurt timp pe unități administrativ teritoriale. În schimb, pentru ajutoare sociale s-au cerut 39 de miliarde de lei, iar în Alba au ajuns doar 20 de miliarde de lei. Ele au fost repartizate pe localități prin hotărâre de guvern și nu de către CJ Alba. Vicepreședintele Popa a declarat că și restul de bani va ajunge la timp la beneficiarii de ajutoare sociale. "Așa cum am promis când am venit la Consiliul Județean Alba, eu îmi respect cuvântul dat. Acum că voi pleca în Parlament, vreau să mai aduc până la sfârșitul anului în județ încă 10 miliarde de lei pentru drumuri și 19 miliarde de lei pentru ajutoare sociale", a spus Nicolae Popa.
(F.R.)