Prima pagină Ediția din: 2.12.2004
Circ electoral de 1 Decembrie
Urale, huiduieli, înjurături, petarde și pocnitori cu... fasole!
     Manifestările oficiale dedicate Zilei Naționale a României au în­ceput ieri, în jurul orei 10.30, în fața Statuii ecvestre a lui Mihai Vi­teazul din Alba Iulia. Pentru că la ceremonialul depunerii de coroane își anunțase prezența premierul Adrian Năstase, candidatul Uniunii Naționale PSD+ PUR în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, mem­brii acestei alianțe au fost aduși cu autocarele din județele în­vecinate pentru a-l susține. Dotați cu drapele tricolore, steaguri de par­tid, baloane albastre și pancarte prin care își exprimau sprijinul față de Adrian Năstase în cursa prezidențială, câteva mii de membri și simpatizanți PSD+PUR au dat tonul bâlciului electoral care a ur­mat. Ei au ocupat încă de dimineață platoul dintre Muzeul și Sala Unirii, având vedere frontală la Statuia lui Mihai Viteazul. În jurul orei 10.25 și-a făcut apariția suita premierului, din care au făcut parte, printre alții, Alexandru Farcaș, ministrul Integrării Europene, Eugen Bejenariu, ministru delegat pentru Administrația Publică Locală, Ga­briel Oprea și Ioan Rus, foști miniștri ai cabinetului Năstase. Ei au fost primiți cu aplauze de subordonații politici ai premierului, care au început să scandeze lozinci pro-Năstase. Concomitent, au răsunat hui­duielile și fluierăturile unui grup aflat într-unul din flancuri, format din reprezentanți ai Alianței D.A. PNL- PD. Abia după câteva minute după ce garda de onoare, acompaniată de fanfara reunită a Cole­giului Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia, a început să intoneze Imnul de Stat, corul de huiduieli a încetat. Pe acordurile Imnului E­roilor au fost depuse coroane de flori din partea a aproximativ 40 de instituții publice centrale, județene și locale, simultan fiind depuse jerbe și la busturile corifeilor Marii Uniri, amplasate în jurul Sălii U­nirii.
    La Statuia lui Mihai Viteazul, primele coroane au fost depuse din partea Președinției României, Senatului, Camerei Deputaților și Mi­nis­terului Apărării Naționale. Premierul Adrian Năstase a ținut să de­pună coroana de flori din partea Guvernului, gestul său fiind însoțit de vocile unor grupuri ale opoziției, care au scandat "România, tre­zeș­te-te!", "Hoții!", "Rușine să vă fie!" și "Lasă-ne că ne-ai plictisit, la­să-ne că ne-ai omorât!", cu referire la rezultatele alegerilor din 28 noiembrie. Manifestările gălăgioase împotriva lui Năstase au fost i­me­diat acoperite de susținătorii acestuia. Situația s-a inversat atunci când a fost rândul reprezentanților Alianței D.A PNL-PD să depună coroane. Din delegația opoziției au făcut parte Călin Popescu Tă­riceanu, Mona Muscă, Cozmin Gușă și Varujan Vosganian, care de­puseseră coroane și la statuile lui I.I.C. Brătianu și Iuliu Maniu, din cen­trul municipiului.
    Din mulțimea celor care au depus coroane nu a lipsit nici Florin Cioabă, regele rromilor, care a venit în fruntea unei delegații de par­tid. Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea Drapelului de Luptă al Brigăzii 5 Vânători de Munte "Avram Iancu" din Alba Iulia și a gărzii de onoare, formate din vânători de munte, transmisioniști din cadrul UM 01760 Sebeș și elevi ai Colegiului Militar. Mica galerie a opo­ziției nu a ratat ocazia de a-l mai huidui încă o dată copios pe Adri­an Năstase.
•La Sala Unirii, Adrian Năstase a jucat Hora Unirii alături de Opoziție
     Hava și soliÎn drum spre Sala Unirii, Adrian Năstase a dat mâna cu simpa­tizanții săi, care l-au ovaționat pe tot traseul. Festivitatea pri­mirii soliilor regiunilor istorice a început în duiosul sunet al tulni­celor, care au marcat debutul a­cestui punct din programul ofi­cial al manifestărilor dedicate îm­plinirii a 86 de ani de la Ma­rea Unire. Au fost prezenți re­pre­zentanții celor două alianțe politice și primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava. Mesajele transmise de delegații din Basarabia și Bucovina, Muntenia și Ar­deal, îmbrăcați în portul popular specific fiecărei zone, au fost întrerupte doar de frumosul cântec popular și de vitejie interpretat de un grup de seminariști, acompaniat de un taraf folcloric. După ce primarul Mircea Hava le-a urat oaspeților un "Bun venit la Alba Iulia!", premierul Adrian Năstase a ținut o scurtă alocuțiune, în care a făcut apel la unitate. La final, putere și opoziție, au lăsat patimile politice deoparte pentru câteva minute și au dansat împreună Hora Unirii. Apelul făcut de primul-ministru s-a regăsit și în mesajul înscris în Cartea de onoare a Sălii Unirii:"Fie ca Ziua Națională să ne gă­sească din nou uniți în gândul interesului național". Bineînțeles, la plecare, Adrian Năstase nu a scăpat nici de această dată de hui­duielile opoziției, în timp ce se deplasa spre Catedrala Reîntregirii Neamului, pentru a asista la Te Deum.
•Curtea lăcașului de cult s-a umplut de simpa­ti­zan­ți PSD+PUR
     Aproximativ 3-4.000 de participanți, majoritatea membrii PSD + PUR, dar și oameni simpli, au ținut să asiste la slujba religioasă oficiată cu prilejul Zilei Naționale a României. Serviciul religios a fost susținut de IPS Andrei, arhiepiscop de Alba Iulia și arhiepiscopul Irineu, episcop-vicar al Episcopiei Românilor din America, sprijiniți de un sobor de preoți. La Te Deum au asistat suita premierului A­drian Năstase și delegația aliaților, condusă de Călin Popescu Tări­ceanu, taberele postându-se în locații diametral opuse. Dacă mem­brii Uniunii Naționale au intrat cu steagurile de partid în curtea bi­sericii, nedesfăcute ce-i drept, vocile denigratorilor lui Năstase, aflați pe platoul din fața catedralei, puteau fi auzite, sporadic, în timpul sluj­bei.
    Adevărata sărbătoare populară s-a desfășurat însă pe Platoul Romanilor și în Șanțurile Cetății, unde au fost distribuite parti­ci­panților 7.000 de porții de cârnăciori cu fasole, dar și 5.000 de căni cu vin și bere, în timp ce muzica noastră populară a umplut de bu­curie inimile românilor veniți la marea serbare.
    Una peste alta, trist este faptul că cele două mari forțe politice actuale au transformat o zi care ar fi trebuit să fie a tuturor româ­nilor, într-un circ electoral ieftin, criticat ulterior, într-o conferință de presă susținută la Hotel Cetate, și de Adrian Năstase.
Robert GHERGU

Contestații electorale
     Președintele Biroului Electoral Județean Alba, judecătorul Aure­lian Mocan, a declarat că două întâmpinări depuse la sediul BEJ Al­ba au fost soluționate prin respingere, după care s-au transmis la Biroul Electoral Central spre o nouă soluționare. O altă întâmpinare depusă de Alianța D.A. se referă la directoarea Direcției de Statis­tică Alba, aflată pe lista de candidați a Uniunii Naționale PSD+PUR, despre care adversarii politici spun că a influențat centralizarea votu­rilor. În celelalte două cazuri, se solicită renumărarea voturilor în secțiile de votare din Ciuruleasa și Vințu de Jos. Președintele BEJ Alba, judecătorul Aurelian Mocan, a declarat că, indiferent de modul în care vor fi soluționate întâmpinările, rezultatele finale oficiale nu vor suferi decât modificări infime.(F.R.)
Aproape 40 de miliarde de lei pentru județul Alba
     Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Nicolae Popa, a de­cla­rat că în ultima ședință de guvern a fost aprobată suma de 17,7 miliarde de lei pentru plata salariilor celor 7.000 de profesori din județul Alba. Deși s-au solicitat 15 miliarde de lei, au fost alocați cu 2,7 miliarde de lei mai mult. Popa a spus că banii vor fi repartizați în cel mai scurt timp pe unități administrativ teritoriale. În schimb, pentru ajutoare sociale s-au cerut 39 de miliarde de lei, iar în Alba au ajuns doar 20 de miliarde de lei. Ele au fost repartizate pe lo­calități prin hotărâre de guvern și nu de către CJ Alba. Vice­preșe­dintele Popa a declarat că și restul de bani va ajunge la timp la beneficiarii de ajutoare sociale. "Așa cum am promis când am venit la Consiliul Județean Alba, eu îmi respect cuvântul dat. Acum că voi pleca în Parlament, vreau să mai aduc până la sfârșitul anului în județ încă 10 miliarde de lei pentru drumuri și 19 miliarde de lei pentru ajutoare sociale", a spus Nicolae Popa.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.