Actualitate
Numărul telefonic 112 funcționează și în județul Alba
     Serviciul de Telecomunicații Speciale a inaugurat marți, 30 no­iembrie, la Alba Iulia, cel de-al 24-lea centru de preluare a apelurilor de urgență 112 din țară. Acesta reprezintă un sistem performant de telecomunicații destinat preluării și transmiterii solicitărilor care im­pun intervenția imediată a poliției, ambulanței și pompierilor pentru a salva viața, proprietatea sau mediul. La eveniment au participat g-ral de brigadă Eugeniu Mușat, directorul Direcției Apeluri de Urgență din cadrul STS, subprefectul Ioan Maier, președintele Consiliului Ju­de­țean, Teodor Atanasiu, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, precum și directorii unor instituții publice. Purtătorul de cuvânt al STS, col. Tatiana Frâncu, a prezentat presei care sunt situațiile în ca­re numărul telefonic de urgență 112 poate fi apelat, fără ca gestul să constituie alertare falsă, contravenție sancționată cu amendă de până la 5 milioane de lei. Astfel, pe lângă infracțiunile grave (omor, atac armat, atentat, tâlhărie, trafic de droguri etc), în calcul mai sunt luate diferite accidente (electrocutări, explozii, căderi de la înălțime etc.), calamități naturale (incendii, inundații, alunecări de teren etc.) și probleme medicale grave. De la sfârșitul lunii viitoare, sistemul va fi operațional în toată țara, iar din martie 2005, vor fi dotate cu a­paratură similară și Inspectoratul de Protecție Civilă, trupele antitero și Jandarmeria. Numărul 112 este gratuit, va funcționa în urmă­toa­rele 6 luni în paralel cu cele ale ambulanței, poliției și pompierilor și poate fi apelat de pe orice telefon fix, mobil sau Internet și într-o lim­bă de circulație internațională (engleză, franceză, spaniolă etc.).(R.G.)
Năstase îi sugerează lui Băsescu să renunțe
     Candidatul Uniunii Naționale PSD+PUR la funcția de președinte al României, Adrian Năstase, prezent la Alba Iulia pentru a participa la manifestările dedicate Zilei Naționale, i-a sugerat contracan­di­da­tului său, Traian Băsescu, să renunțe la competiția prezidențială. Năs­tase a explicat presei că motivul pentru care Băsescu ar trebui să se retragă este că reprezentantul Alianței D.A. PNL-PD nu doar că nu a câștigat alegerile din primul tur, așa cum declarase înaintea scrutinului din 28 noiembrie, ci a luat bătaie. "Teoretic, ar trebui să se retragă", a spus Adrian Năstase.(R.G.)
Mugurel Sârbu va solicita renumărarea voturilor la Sebeș
     Oarecum dezamăgit, dar mai ales surprins de rezultatele ale­ge­rilor din municipiul Sebeș, unde PSD + PUR a pierdut în favoarea Alianței D.A., Mugurel Liviu Sârbu a spus într-o conferință de presă că va solicita renumărarea voturilor în această localitate. "Am con­statat la mai multe secții de votare de pe raza acestui municipiu mai multe nereguli provocate de cei de la Alianța D.A. Am remarcat că foarte mulți membri ai comisiilor erau din rândurile ADA și nu de la celelalte partide așa cum era firesc. Pe de altă parte, însă, trebuie să recunosc că m-au surprins rezultatele de la Sebeș, iar vina aparține în proporție covârșitoare Consiliului local de acolo, influențat de ADA. Oricum, am înțeles mesajul transmis de sebeșeni și îi asi­gur că administrația locală va beneficia în continuare de un sprijin important din partea PSD + PUR", a declarat președintele PSD Al­ba.(R.J.)
Alianța D.A. Alba mulțumită de rezultatul alegerilor în județ
     Copreședinții Alianței Dreptate și Adevăr Alba, Mircea Hava și Teodor Atanasiu, au apreciat în cadrul unei conferințe de presă că în județul Alba, în ciuda mai multor nereguli, scrutinul de la 28 no­iembrie s-a desfășurat bine, iar rezultatele obținute de Alianța Drep­tate și Adevăr sunt foarte bune. Mircea Hava mulțumește pe această cale albaiulienilor care au votat Alianța D.A. și pe Traian Băsescu în număr mare, peste 20.000 de voturi valabil exprimate. El a făcut și o comparație cu alegerile locale în urma cărora el a fost ales primar al municipiului cu peste 21.000 de voturi. "Acest lucru mă obligă pe mine, dar și pe colegii mei din cadrul alianței, să lucrăm mult mai bine în folosul lor, așa cum vom lucra mai bine și în folosul tuturor cetățenilor județului". Activitatea Biroului Electoral Județean Alba a fost apreciată ca pozitivă de cei doi lideri ai Alianței D.A., care au criticat în schimb modul de organizare a depunerii proceselor ver­bale de la secțiile de votare. Președinții secțiilor au fost nevoiți să aștepte ore întregi în înghesuială și acumulând oboseală. Această oboseală și aglomerație au creat, în opinia celor doi, condițiile nece­sare apariției unor eventuale fraude pentru că "și hoții de buzunare fură din autobuz, de acolo de unde este aglomerație". Dacă de acti­vitatea BEJ Alba liderii Alianței D.A. nu se plâng, ei au declarat însă că sunt foarte curioși să vadă cum se transmit rezultatele de la BEJ Alba la BEC, în sensul că acesta este momentul cel mai propice unei fraude majore, cum este cea acuzată de Alianța Dreptate și A­devăr, care a depus în acest sens contestații la Biroul Electoral Cen­tral, cerând anularea alegerilor.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.