Editorial
O fi sau nu o fi
     Hamletiana dilemă ne muncește pe toți acum după ce am aflat și rezultatele finale ale alegerilor generale și după ce am asistat la disputa în trei: Alianța D.A., Uniunea Națională PSD + PUR, Biroul Electoral Central cu privire la o eventuală fraudare a alegerilor. O fra­udare bineînțeles în folosul Uniunii, că doar logic e că organizatorii (adică guvernul PSD) să aibă cele mai multe mijloace pentru un asemenea furt. La fel de logic este ca cei nemulțumiți de rezultatul obținut să strige "Hoții", indiferent dacă acești hoți sunt reali sau ima­ginari. Nu întâmplător BEC a solicitat contestatarilor alegerilor probe concrete ale fraudei. Și așa este și corect, mai ales în statul de drept pe care Opoziția îl cere. Fără probe poți acuza oricând, pe oricine, de orice. Chestia e să găsești destui oameni dispuși să creadă fără să vadă. Iar asta este și miza. Sigur că bâlbâielile BEC întru lămurirea situației au contribuit și ele la amplificarea suspi­ciunilor, dar explicațiile odată date pot fi verificate.
    Și pentru că vorbim de suspiciuni, în "teoria conspirației" arun­cată acum pe piață, un rol important îl are și numărul mare al ale­gătorilor turiști - 705.739 de alegători care au votat pe liste speciale tip 2, adică pentru cei aflați în deplasare, dar și numărul destul de mare al celor care au votat pe liste speciale de tip 1, adică cetățeni care nu s-au regăsit în listele permanente. În total este vorba de circa 1.247.369 persoane, reprezentând 11,55 la sută din totatul ce­lor care la 28 noiembrie au votat. Dar nimeni nu poate ști cum au votat acești cetățeni, așa că rămân de aici în discuție numai defi­ciențele tehnice rezultate din chiar legile electorale, adică acele legi la coacerea cărora au contribuit reprezentanții tuturor partidelor po­litice parlamentare.
    Există însă și alte dileme generate de rezultatele scrutinului. U­na dintre ele, cea mai importantă, este cea a creării majorității ne­ce­sare pentru susținerea unui nou guvern. Uniunea PSD + PUR este sigură că va reuși să contureze o majoritate parlamentară sufi­cientă, dar avansul celor două partide este destul de mic. Astfel, la Senat, Uniunea are 57 de mandate, Alianța 49, PRM 21 și UDMR 10. Aritmetica arată că senatorii PSD, PUR și UDMR ar fi cu trei mai puțini decât cei ai PNL, PD și PRM. La Camera Deputaților în­să nu există probleme pentru că cei 18 deputați ai minorităților na­ționale care în mod tradițional susțin Puterea, oricare ar fi ea, reu­șesc cu brio să acopere lipsa a 6 deputați din combinația PSD, PUR, UDMR. Sigur că la Senat Puterea poate obține sprijinul punctual al unor senatori din Opoziție, dar și mai sigur este că în perioada următoare unii aleși ai acesteia vor face pasul spre Putere, că doar ne-am învățat deja cu turismul politic. Va fi interesant de văzut câți și cine vor fi aceștia, din ce partide, cum își vor motiva gestul de a fi înșelat așteptările alegătorilor lor.
    La fel de interesante sunt și evoluțiile de așteptat în Opoziție, mai ales în cadrul Alianței D.A., pentru că în ciuda asigurărilor date de liderii PNL și PD că, oricare ar fi rezultatul final, cele două partide vor rămâne împreună este greu de presupus că nu vor apărea tensiuni care să nu creeze mari probleme ducând până la ruperea protocolului de alianță. Un prim semnal al unei posibile defecțiuni a fost dat în chiar ziua alegerilor de președintele autosuspendat al PNL Theodor Stolojan. Pentru ca toate aceste dileme să-și gă­seas­că rezolvarea avem însă de trecut de turul II al alegerilor prezi­den­țiale, deci încă puțintică răbdare!
Anca DINICĂ