Prima pagină Ediția din: 3.12.2004
Lovitură de teatru pe scena politică județeană
"Loteria redistribuirii" a lăsat Alianța D.A. fără un deputat în județul Alba
•Liberalul Dan Coriolan Simedru a pierdut în fa­voa­rea pesedistului Emil Cutean *Cele 5 vizite ale premierului Adrian Năstase au adus Albei încă... un deputat!
     După ce era aproape o certitudine că va avea trei deputați și un senator, Alianța D.A. a aflat miercuri seara că, de fapt, după alege­rile din 28 noiembrie mai are doar doi deputați și un senator, un mandat de deputat, cel al lui Dan Coriolan Simedru fiind pierdut la "loteria redistribuirii". Lovitura de teatru a fost cu atât mai dureroasă pentru Alianță, care a adunat mai multe voturi în județul Alba, cu cât, principalul adversar politic, Uniunea Națională PSD+PUR a obținut 4 mandate, trei de deputat și unul de senator. Practic, după numă­rarea voturilor la Camera Deputaților din județul Alba, Alianța D.A. a obținut cu circa 12.000 de voturi mai mult decât Uniunea Națională PSD+PUR. În prima fază, repartizarea mandatelor se face la nivel județean ținând cont de coeficientul electoral, stabilit după totalul vo­turilor valabil exprimate. La prima strigare, au obținut un mandat plin Tiberiu Bărbulețiu și Ștefan Bardan de la Alianța D.A., dar și Mugurel Sârbu de la PSD. Cei trei au obținut câte 24.000 de voturi fiecare și au așteptat liniștiți "loteria redistribuirii". Pentru ceilalți începeau e­mo­țiile. Mai puțin greu le-a fost umanistului Nicolae Popa și PRM-istului Valeriu Buzea, care aveau nevoie de resturi mici (de exemplu, liderul PUR Alba mai avea nevoie de doar 1000 de voturi). Aștep­tările lor au fost încununate de succes, ei fiind confirmați ca viitori deputați de Alba. Emoții nu ar fi trebuit să aibă nici liberalul Dan Coriolan Simedru, care avea un rest de circa 12.000 de voturi. Din păcate pentru el, "loteria redistribuirii" a fost fatală. Restul rămas nu i-a fost suficient pentru că, la nivelul întregii țări, au fost alte județe, în care diferențele au fost mai mari. Cum se explică acest lucru este greu de spus, pentru că Legea electorală este încurcată și dificil de deslușit. Voi încerca totuși să fac câteva precizări. În primul rând, în stabilirea algoritmului se folosește sistemul "hond" importat din Ger­mania, care înseamnă pe scurt avantajarea forțelor politice impor­tante și dezavantajarea județelor cu număr mic de votanți. Reparti­zarea resturilor se face centralizat de către BEC, pe calculator. Așadar, Alianța D.A. nici nu a câștigat și nici nu a pierdut față de a­nul 2000, când PNL a scos un deputat, iar PD a obținut două man­date, unul de deputat și altul de senator. După 4 ani de opoziție, cele două forțe mizează tot pe 3 parlamentari. În schimb, Uniunea Națională PSD+PUR a profitat de anomaliile legale ale Legii electo­rale și a scos cu un deputat mai mult față de 2000 (cu precizarea că și-a îmbunătățit "zestrea" după ce un deputat PRM a trecut în barca PSD). Norocul i-a surâs secretarului de stat pe probleme de revolu­ționari, Emil Cutean, un apropiat al lui Ion Iliescu, care a câștigat un mandat de deputat, deși nu a participat deloc la campania electo­rală a Uniunii Naționale PSD+PUR din județul Alba.
Florin ROMAN

După sărbătorirea Zilei Naționale,
Municipiul Alba Iulia îngropat în gunoaie
     gunoaieCa în fiecare an, sărbătorirea Zilei Naționale a scos în evidență lipsa de civilizație a unora dintre participanții la manifestările or­ga­ni­zate la Alba Iulia cu acest pri­lej. Miercuri seara, tombe­roa­nele de gunoi amplasate pe bu­le­var­dele Transilvaniei și Revo­luției, dar și în Parcul Unirii erau supra­în­cărcate, conținutul "curgând" pe dinafară. Pe spațiile verzi pu­teau fi văzute cutii de carton, am­balaje din hârtie, pahare de unică folosință, PET-uri, coji de ba­nane, chese, bucăți de lemn sau alte reziduuri lăsate suvenir de frații români veniți la Alba Iulia din diferite colțuri ale țării. În Șanțurile Cetății, românii au vrut să ne arate ce au consumat la masa po­pulară, din lipsa unor grupuri sanitare ei făcându-și nevoile pe unde au apucat. Mormane întregi de deșeuri au fost strânse ieri dimineață de către angajații firmelor de salubritate, reziduurile poluatoare fiind încărcate în camioane, cu ajutorul unor utilaje de tip Ifron, pentru a fi depozitate la halda de gunoi a orașului.
Robert GHERGU

BEC a atribuit mandatele parlamentare
•Cu sprijinul UDMR și al minorităților naționale, Uniunea Națională PSD+PUR va avea o majoritate fragilă în viitorul Parlament
     Uniunea PSD+PUR a obținut 39,7% din mandatele de deputat și 41,6% din cele de la Senat, în timp ce Alianța D.A. PNL-PD a obținut 33,7% la Cameră și 35,7% la Senat, potrivit datelor anunțate, joi, de Biroul Electoral Central. La Camera Deputaților, unde sînt 314 mandate și 18 locuri care vor fi atribuite minorităților naționale (aprox. 5,5%), situația este următoarea: PSD+PUR 132 mandate (39,7%), PNL-PD 112 mandate (33,7%), PRM 48 mandate (14,4%), UDMR 22 mandate (6,7%). La Senat, din 137 mandate, PSD+PUR are 57 (41,6%), Alianța D.A. 49 mandate (35,7%), PRM 21 mandate (15,3%), UDMR 10 mandate (7,2%). Situația include și redistribuirea voturilor obținute de formațiunile care nu au atins pragul de 5% necesar intrării în Parlament. Institutul Național de Statistică pregătește o prezentare a mandatelor pe județe și pe formațiuni politice care urma să fie prezentată aseară sau în această dimineață. (F.R.)
Mort în Gara Teiuș
     Daniel Biriș, angajat al CFR Teiuș, a găsit în sala de așteptare pentru clasa a 2-a din Teiuș, în 30 noiembrie la ora 18,30, cadavrul unei persoane de sex masculin. I-a anunțat pe lucrătorii Postului TF Teiuș care au constatat că pe un suport de bagaje, în poziția ghemuit, se afla cadavrul unui bărbat. În urma verificărilor, în bu­zu­narul vestei bărbatului au fost găsite buletinul de identitate și cer­tificatul de naștere. Cel mort era Ilie Sabin Olariu (65 de ani) din Târnăveni, județul Mureș și nu prezenta urme de violență. A fost transportat la morga Spitalului Județean Alba pentru efectuarea ne­cropsiei și stabilirea cauzei morții. (L.I.)
Un tânăr a avariat șase autoturisme
     În dimineața zilei de 1 decembrie, la ora 4,00, Radu Mihai Martin (19 ani) din Alba Iulia în timp ce conducea autoturismul marca Re­nault a avariat șase autoturisme (3 Logan-uri și 3 Solenza) ex­puse în parcarea reprezentanței Dacia din Alba Iulia. Tânărul nu a adaptat viteza pentru un carosabil umed și la efectuarea virajului spre dreap­ta a lovit cu roata din față bordura ce susținea suporții steagurilor re­prezentanței. În urma impactului mașina Renault a fost proiectată în cele șase mașini parcate. Martin a suferit răni grave în zona capului și a fost transportat și internat la sun spital din Cluj. Cel aflat în dreap­ta șoferului, Răzvan Eugen A. (16 ani), s-a ales cu o coastă ruptă și răni la față, fără a necesita internarea. Tânărul de 19 ani es­te cercetat pentru vătămare corporală din culpă. (L.I.)
S-a spânzurat cu un șiret
     În spatele blocului numărul 24 de pe strada Vasile Alecsandri din Alba Iulia, în fața unor garaje auto, Iosif Mathe a descoperit în 1 decembrie, la ora 23,00, un bărbat spânzurat. Mathe a așezat corpul bărbatului pe pământ și i-a anunțat telefonic pe polițiștii care s-au deplasat la fața locului. Cadavrul a fost identificat de familia acestuia în persoana lui Ioan Iuga (57 de ani) din Alba Iulia, ce locuia în blocul 24 de pe strada Vasile Alecsandri. Nu prezenta urme de violență în afara dungii lăsate în jurul gâtului de șnurul tip șiret cu care s-a spânzurat. A fost dus la morgă pentru stabilirea cauzei morții, cel mai probabil fiind vorba de asfixie mecanică prin strangulare. (L.I.)
"Pescărușul" a înghețat la Alba Iulia
     Probabil că așa ar fi trebuit să se intituleze piesa de teatru a lui Cehov care s-a desfășurat marți, 30 noiembrie a.c., în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia în condiții inumane. Adică în sală a fost un frig de crăpau pietrele de afară, spectatorii fiind nevoiți pe parcursul celor două ore de reprezentanție să poarte permanent fulare, mănuși, căciuli, ba chiar să se și țină în brațe. Bieții actorii de la Teatrul Național din Târgu Mureș ar trebui premiați atât pentru in­terpretare, dar mai ales pentru rezistența la puținele grade peste zero. Ce folos că sub aspect estetic sala arată bine, dacă din punct de vedere al microclimatului lucrurile sunt "varză". Nu-i așa, d-le Cos­tică Sârbu? (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.