Actualitate
După alegerile generale
Moții au rămas fără nici un reprezentant în Parlamentul României
•Independentul Corneliu Olar a scos de unul sin­gur mai multe voturi decât UDMR
     Locuitorii Munților Apuseni au rămas cu buzele umflate după ce nici unul din reprezentanții lor direcți nu a reușit să acceadă în noul Parlament. Cei doi parlamentari moți care au provenit din zonă, Con­stantin Selagea (PSD) și Emil Crișan (PRM) au pierdut un nou mandat, iar în cazul lui Corneliu Olar s-a dovedit că românii nu sunt încă pregătiți pentru votul uninominal și că preferă în continuare lis­tele, pe care se pot ascunde tot soiul de persoane și interese. Pri­marul din Horea, creditat de sceptici cu șanse mai mici decât în 2000, când a obținut un procent de aproape 5 la sută și circa 10.000 de voturi, a închis gura multora.
    În aceste alegeri, Olar a scos cu 2000 de voturi mai mult, adică 12.000 (un procent de circa 7 la sută din totalul voturilor valabil ex­primate), jumătate din cât îi era necesar pentru a deveni primul de­putat independent de Alba. Poate că visul său ar fi devenit realitate, dacă PSD și PRM nu ar fi obținut atât de multe voturi în Munții Apu­seni.
    De exemplu, reprezentantul PRM, Valeriu Buzea, originar din Bu­curești a reușit să devină deputat de Alba cu 8000 de voturi mai multe decât Olar. E drept că fiecare votează cu cine vrea, dar moții, care altădată erau uniți, au demonstrat acum că nu și-au prea cu­noscut interesul. Și pentru a-mi susține afirmația voi da un con­traexemplu cu UDMR. Nu vreau să stârnesc conflicte pentru că se cunosc sensibilitățile istorice, ci doar să comentez unele cifre. Ma­ghiarii din județul Alba au demonstrat extrem de clar că știu să-și urmărească propriul interes, iar pentru acest lucru ei trebuie feli­citați. Românii de etnie maghiară din județul Alba au votat cel mai compact. Marko Bela a obținut 7108 de voturi la președinție, iar UDMR a scos 8656 de voturi la Senat și cu...62 de voturi mai puțin la Camera Deputaților, adică 8594 de voturi. Nici maghiarii nu au reușit să-și trimită un reprezentant în Parlament, dar au demonstrat că sunt uniți. Ce folos că Olar a obținut de unul singur mai multe voturi decât UDMR. O întrebare retorică rămâne totuși după aceste alegeri: Oare cine și de ce vrea ca în această țară să se voteze liste și nu oameni? Răspunsul îl cam știm...
Florin ROMAN

Nicolae Popa pleacă în Parlament. Cine îi va lua locul în funcția de vicepreședinte al CJ Alba?
     Unul dintre vicepreședinții Consiliului Județean Alba, umanistul Nicolae Popa, a candidat la alegerile parlamentare pe listele Uniunii Naționale PSD+ PUR la Camera Deputaților și a avut sorți de izbân­dă. Prin urmare, după validarea noului Parlament, Nicolae Popa va reveni în Camera Deputaților, fiind obligat să renunțe la funcția de vi­cepreședinte al CJ Alba. Întrebat fiind dacă vede un înlocuitor pentru el, Nicolae Popa a evitat un răspuns direct, spunând că încă nu s-a discutat această problemă. Surse de încredere susțin că Nicolae Popa vrea ca locul său să fie luat de un alt consilier județean al PUR, Nicolae Pușcă. Președintele liberal Teodor Atanasiu a preci­zat că el nu vizează postul de vicepreședinte. "Eu mai nu­tresc spe­ranța că dl. Popa să rămână vicepreședinte. Dacă pleacă vom ve­dea, este suficient timp să discutăm". Replica a venit din partea lui Nicolae Popa, care la remarca ironică a lui Atanasiu a spus: "În­seamnă că sunt un coleg bun dacă domnii Atanasiu și Dumitrel doresc să rămân". Alte nume vehiculate sunt Ioan Florea, susținut de PSD și Cosmin Covaciu, susținut de PNL. Din partea PD lucrurile nu sunt clare încă.(F.R.)
Liviu Mugurel Sârbu - acuzat de nerespectarea legii electorale
     În cadrul unei recente conferințe de presă, liderii Alianței D.A. Al­ba au acuzat doi membri ai PSD care au și calitatea de candidat în alegerile generale pe lista depusă de Uniunea Națională PSD+PUR Alba că nu respectă prevederile Legii pentru alegerea Parlamentului. Este vorba de doamna Ana Topârceanu, directorul Direcției de Sta­tistică Alba care imediat după terminarea scrutinului a fost văzută la Biroul Electoral Județean Alba dând indicații membrilor biroului și statisticienilor. Ea nu avea această competență legală, spune pur­tătorul de cuvânt al Alianței D.A, Alba - Ion Dumitrel, pentru că fiind candidat, conform prevederilor articolului 45, aliniatul 2 al Legii pen­tru alegerea Parlamentului României este suspendată din funcția de director al Direcției de Statistică până la anunțarea oficială de către BEC a rezultatelor scrutinului de la 28 noiembrie. Conform aceluiași articol de lege și prefectul județului Alba, Liviu Mugurel Sârbu este suspendat din această calitate, tot până la anunțarea rezultatelor oficiale de către BEC. Dar el a semnat deja în calitate de prefect. Es­te vorba despre mesajul pentru Ziua Națională a României pu­blicat în toată presa județeană în data de 30 noiembrie. Liderii A­lianței D.A. apreciază acest gest ca fiind încă o confirmare a faptului că Liviu Mugurel Sârbu "nu cunoaște legea, nici nu dorește s-o cu­noască sau s-o respecte".
Anca DINICĂ

1 Decembrie a trecut, comentariile continuă
Fasole, bere, vin pe săturate, WC-uri pe... apucate
     De 1 Decembrie, Inspecția Sanitară de Stat din cadrul DSP Al­ba, în colaborare cu Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba, a organizat o acțiune de control pentru supra­ve­gherea stării de sănătate a consumatorilor, participanți la Alba Iulia, la Ziua Națională. Surse medicale autorizate au declarat că, în pri­mul rând, inspectorii sanitari și medicii veterinari au verificat produsele destinate mesei populare, respectiv fasolea și cârnăciorii. Au fost prelevate probe biologice, rezultatele analizelor de laborator întărind convingerea specialiștilor că alimentele au fost comestibile. De asemenea, au fost verificate 18 societăți comerciale care vindeau mici, pui rotisat sau fript, crenvurști sau produse de patiserie. În privința apei potabile, comercianții au fost nevoiți să se descurce pe cont propriu, introducerea unei rețele de apă curentă fiind o sugestie de care organizatorii ar trebui să țină cont anul viitor. Nu în ultimul rând, în acest an nu au fost amplasate suficiente toalete ecologice, astfel că participanții nu prea au avut unde să-și facă necesitățile fiziologice.
Robert GHERGU

Rușine să le fie
     Ion Vârnic Rucu este un pensionar de 71 de ani din comuna Vârcioara, județul Caraș Severin, care după al doilea război mondial vine în fiecare an la Alba Iulia, pentru a sărbători Ziua Națională a României. A fost prezent și la semicentenarul Unirii din 1968 și de­ține o adevărată colecție de imagini și documente legate de acest moment important din viața românilor. "Am fost la semicentenar și atunci conduceau comuniștii. Împreună cu grupul nostru din Caraș Severin am cântat "Deșteaptă-te române" și am jucat "Hora Unirii". Nu ne-o arestat pe nici unul. Acum ăștia parcă au înnebunit. Ne o­moară cu PSD, steaguri de partid și huiduielile pentru primul-mi­nistru. Păi la Ziua Națională n-au ce căuta alte steaguri în afară de tricolor. Rușine să le fie", ne-a spus cu năduf bătrânelul care ne-a vizitat la redacție, îmbrăcat în costum popular, ca de fiecare dată când vine să aniverseze Ziua Națională la Alba Iulia.(F.R.)
SPP-iștii lui Năstase au călcat în picioare doi fruntași liberali
     De Ziua Națională a României a fost bâlci, după cum ați putut afla deja din paginile cotidianului nostru. Ceea ce nu s-a văzut, însă, de la tribună și nici din afara mulțimii, a fost încleștarea (la propriu) dintre simpatizanții celor doi lideri politici, Năstase și Băsescu, ce se vor înfrunta în turul doi al alegerilor. Știind că scorul îl dez­a­vantajează net în județul nostru, premierul a luat, efectiv, Alba Iulia sub ocupație în data de 1 decembrie. Sosiți cu autobuze din toate colțurile țării, susținătorii PSD au localizat rapid (după o strategie bine pusă la punct), nucleele celor ce huiduiau și strigau lozinci anti-Năstase. Și, cum deschidea unul gura, cum era înconjurat de haidamaci (numai unul și unul, zdraveni și cu înălțimi peste 1,80 m), care-l reducea discret la tăcere. (Intimidarea a fost suficientă și nu s-a ajuns la confruntări fizice). Dar, coatele SPP-iștilor ce-l însoțeau pe actualul premier au intrat copios în funcțiune în drum spre Sala Unirii. Tocmai când fruntașii liberali Tiberiu Bărbulețiu (deja deputat PNL de Alba) și Varujan Vosganian erau intervievați de echipa unei televiziuni locale, peste ei a trecut tăvălugul suitei lui Năstase, fără nici un menajament. Grupul de tineri susținători ai Alianței DA ce se afla în zonă a reacționat prea târziu, când Năstase intrase deja în clădire. A fost, poate, momentul în care era cât pe-aci să asistăm la o încăierare în toată regula între gorilele premierului și în­focații li­berali, care abia au fost potoliți de cei doi oameni politici ai Alianței, ce suferiseră afrontul. (I.H.)
La Școala generală Deal-Câlnic
Elevii îngheață de frig
     Mai mulți locuitori din satul Deal, comuna Câlnic, s-au plâns despre faptul că școala generală nu mai are lemne de foc, iar copiii lor sunt nevoiți să rabde frig la cursuri. De asemenea, sătenii sunt nemulțumiți și de faptul că iluminatul public funcționează abia după ora 19.30, oră la care cei mai mulți dintre ei sunt deja în case, iar pe ulițe nu mai este "țipenie" de om. Sătenii și-ar dori ca becurile din localitatea Deal să fie aprinse mai devreme, pentru ca, dacă tot plătesc contravaloarea energiei electrice prin impozitele achitate la bugetul local, măcar să beneficieze de lumină pe străzi.(R.G.)
Poliția Alba Iulia la datorie
     În cursul dimineții zilei de 1 Decembrie la Alba Iulia, colegul nostru de breaslă Cezar Firu de la Radio Cluj a fost jefuit ca în codru de un necunoscut, undeva în zona unde se derulau cele mai im­portante manifestări și firesc aglomerația reprezenta un cadru i­deal de operare pentru "șuți". Dând însă dovadă de maximă ope­rativitate, dar și de înalt profesionalism, polițiștii din Alba Iulia au reușit în câ­teva ore să depisteze hoțul și să recupereze integral paguba cole­gului nostru, respectiv acte, bani și alte obiecte per­sonale. "Le mul­țumesc acestor oameni ai legii pentru modul în care și-au făcut datoria", ne-a declarat reporterul de la Radio Cluj. (R.J.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.