Editorial
Liniștea prezidențiabililor
     Duminică se va consuma ultimul act al alegerilor din 2004, cu finala pentru cursa prezidențială, ce-i aduce, cum era previzibil, față în față pe Adrian Năstase și Traian Băsescu. Românașul de rând este însă tot mai dezamăgit de campania electorală, în care n-au fost înjurături, nu s-au scos la iveală fapte senzaționale din viața intimă a candidaților, cu alte cuvinte a cam lipsit circul! Poate că acest lucru era previzibil încă din momentul startului, deoarece atât Adrian Năstase, cât și Traian Băsescu nu au fost prea încântați de perspective, dar au trebuit să se supună disciplinei de partid. Este știut faptul că actuala Constituție acordă prea puține prerogative șefului statului și în consecință nici unul dintre ei nu este un tip care să accepte o funcție de coloratură, decorativă, cu alte cuvinte să fie tras pe linia moartă, ținuți departe de marile bătălii politice. Poate așa se explică faptul că cei doi promit că în cazul în care vor ocupa birourile de la Cotroceni vor revoluționa instituția prezidențială și se vor implica mai mult în viața publică, așa cum nu s-a întâmplat cu Ion Iliescu și Emil Constantinescu.
    Un lucru este însă foarte ciudat. Nici nu s-au publicat primele rezultate că asupra țării s-a abătut un adevărat uragan. Ce mai freamăt, ce mai zbucium, cum ar spune poetul. Alegerile au fost fraudate! S-a cerut insistent demiterea șefului BEC și arestarea imediată a celui care a creat programul de inventariere a voturilor. S-au fluturat în fața camerelor de luat vederi liste cu "dovezile" fraudei: fluctuația voturilor anulate. S-au lansat variante în care se povestea despre adevărate cohorte de "turiști electorali" plimbați cu autocarele de la o secție la alta. În fine s-a rostit cuvântul magic, Ucraina, lăsându-se loc speculației că și la noi se coace o revoluție portocalie!
    Și dintr-o dată peste toată hărmălaia s-a lăsat o liniște glacială. Băsescu a ordonat retragerea în tranșee, iar Năstase a pus muta în gură! Parcă se semnase un pact de neagresiune între cele două părți. După ce au cerut repetarea scrutinului, Mona Muscă și Călin Popescu Tăriceanu au lăsat-o mai moale. Să se fi convins oare că s-au pripit și alegerile au fost corecte? Puțin probabil. Explicațiile primite de la BEC nu credem să-i fi convins măcar pe susținătorii PSD că totul a fost în regulă. De ce nu s-a dat publicității nimic despre matrapazlâcurile de la secțiile de votare? De ce instituțiile românești chemate să stabilească adevărul tac mâlc?
    Nu ne rămâne decât să plutim prin această ceață densă care s-a lăsat deasupra țării, tot mai scârbiți că nici măcar din patru în patru ani glasul nostru nu poate să se facă auzit. La urne! Traian Bă­sescu afirmă deja că nu se mai gândește la alegeri ci la România. Așteptăm să dovedească prin fapte acest lucru și să dea în vileag frauda, dacă aceasta a existat cu adevărat. De partea cealaltă Năs­ta­se nu întreprinde nimic pentru a-și desființa adversarul în cazul în care pe Băsescu l-a luat gura pe dinainte acuzând valabilitatea scru­tinului din 28 noiembrie.
    Tocmai această complicitate întru tăcere ne îngrijorează și pre­vestește că nu e nimic nou... Pleacă ai noștri, vin ai noștri!
Dumitru HENEGAR