Dezbatere pe tema violenței domestice, la Fundația PAEM
Miercuri, 8 decembrie a.c., la sediul Fundației PAEM, din Alba Iulia, a avut loc o dezbatere publică pe tema violenței domestice, prilejuită de încheierea perioadei de 16 zile (25 noiembrie- 10 decembrie), stabilită la nivel mondial pentru desfășurarea diferitelor manifestări împotriva acestui fenomen social ce afectează negativ însăși viața comunităților. De asemenea, dezbaterea este cuprinsă în calendarul de activități ale proiectului "Stop violenței domestice!", demarat în luna decembrie 2003 cu finanțare UE (Programul Phare 2001- Coeziune Economică și Socială), de Primăria Alba Iulia și Asociația "AS 2001", din municipiul nostru. La dezbaterea de miercuri, pe lângă membrii echipei de specialiști a proiectului (psihologi, asistenți sociali și juriști), au mai participat reprezentanții mai multor instituții: Primăria Alba Iulia, Consiliul Județean Alba, Inspectoratul Județean de Poliție, Direcția de Sănătate Publică, Direcția pentru Protecția Copilului, Crucea Roșie, Universitatea "1 Decembrie 1918", Liga Studenților de la această universitate, Organizația pentru Suport Comunitar, Direcția de Muncă și Solidaritate, Filantropia Ortodoxă, FRDS, Fundația PAEM, precum și reprezentanții recent înființatului Serviciu de protecție a victimelor și reintegrare socială a infractorilor (structură a Ministerului Justiției).
Discuțiile celor prezenți au atins toate aspectele legate de această problemă socială: legislația (Legea nr.217/2003 permite crearea și dezvoltarea instrumentelor pentru prevenirea și reducerea fenomenului), modalitățile de acțiune (consiliere psihologică, socială și juridică, protecție), reechilibrarea psihică, fizică și emoțională a victimelor și a copiilor proveniți din familii cu probleme de violență domestică etc. Potrivit declarațiilor d-rei psiholog Ioana Crișan (coordonatoarea proiectului), până în momentul de față, de serviciile Centrului de consiliere constituit în cadrul proiectului au beneficiat 200 de victime, aproximativ 34% dintre acestea fiind scoase din mediul familial, împreună cu copiii, și preluate de specialiști într-un adăpost temporar (a cărui locație este secretă), unde li se oferă, timp de 60 de zile, cazare, masă și consiliere. Mai mult decât atât, Centrul de consiliere oferă servicii gratuite de consiliere socială, juridică și psihologică, atât victimei cât și agresorului, 24 de ore din 24, la tel. verde 0800800135, precum și la sediul din Alba Iulia, str. Brădișor, nr.18B, ap.23.
(I.H.)
Formația albaiuliană CONTRAST - Marele Premiu al Festivalului "Bistrița Folk"

O veste bună pentru iubitorii muzicii folk ne parvine tocmai de la Bistrița, unde recent s-a desfășurat o nouă ediție a Festivalului de muzică "Bistrița Folk". Cotat ca al doilea festival de gen ca importanță din România "Bistrița Folk" s-a bucurat de prezența în concurs a numeroase trupe și soliști tineri din toată țara, dar și de recitaluri susținute de nume grele ale muzicii folk: Ștefan Hrușcă, Nicu Alifantis, Vali Șerban, Hans Knall, Ada Milea, Tatiana Stepa, Mircea Rusu Band, Zoe Alecu. Concursul tinerelor talente a fost unul dur, arbitrat de un juriu exigent condus de Sorina Bloj (componentă a grupului "ECOU", pentru cei care își mai amintesc de zilele de glorie ale Cenaclului Flacăra). Marele Premiu al festivalului a fost acordat formației albaiuliene CONTRAST (Cristina Tătar - chitară, voce; Daniel Opriș - chitară bas; Alexandra Cebuc - clape, voce; Cristi Damian - flaut; Mihai Groza - vioară și Vlad Paul - bongos), cea care anul trecut a obținut la același festival premiul III, semn al unei ascensiuni, acum iată confirmată. Piesele prezentate de formația albaiuliană au fost "De ce te joci cu mine" și "Odaia" muzică, versuri și orchestrație Cristina Tătar. Formația va imprima o piesă, probabil "Odaia", care a avut și cea mai mare priză la public, la Radio Cluj, iar în paralel pregătește imprimarea unui album. Înainte de a-i felicita pe tinerii componenți ai formației, elevi ai Colegiului "Horea, Cloșca și Crișan" și ai Liceului de muzică din Alba Iulia, să spunem că ei s-au bucurat doar de sprijinul prietenilor și nu și de cel al autorităților. Un fapt exemplar: la 1 Decembrie, o zi în care orice artist din Alba Iulia dorește să cânte pentru oaspeții veniți la marea sărbătoare, deși li s-a pormis că vor intra pe scenă cei șapte tineri nu au avut parte decât de câteva ore de așteptare în frig, indiferență și desigur frustrarea de a fi mințiți. Acum pot privi însă încrezători viitorul lor artistic și poate că premiul obținut la Bistrița va deschide și ochii realizatorilor de spectacole din județ. Cei din țară au aflat deja de CONTRAST. Felicitări!
Anca DINICĂ
Subvențiile restante vor ajunge la agricultori până la finele acestei luni
Agricultorii din județul Alba care au depus până la sfârșitul lunii octombrie cereri pentru acordarea subvenției de 2,5 milioane de lei pe hectar pentru culturile înființate în această toamnă și-au primit integral banii din partea statului. Directorul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Alba (DADR), Gheorghe Lazea, a declarat presei că valoarea totală a subvențiilor de care au beneficiat producătorii agricoli depășește 20,2 miliarde de lei. Cei mai mulți bani au ajuns la agricultorii din Sebeș și Mihalț, localități care au primit în total peste 1,1 miliarde de lei, fiecare. Până la sfârșitul lunii, a spus Lazea, statul va aloca și suma totală de 5,85 miliarde de lei pentru agricultorii care au depus până în data de 2 decembrie a.c. cereri de acordare a subvenției de 2,5 milioane de lei/ha. Totodată, până cel târziu în 22 decembrie a.c. vor fi distribuite și subvențiile restante pentru lapte (40 la sută) și carne (10 la sută), aferente lunilor septembrie și octombrie.
(R.G.)