Prima pagină Ediția din: 13.12.2004
Aseară, conform estimărilor de la ora 21,00, la ieșirea de la urne
Adrian Năstase și Traian Băsescu se aflau la egalitate
     Niciodată în istoria post-decembristă a României cursa elec­torală pentru președinție nu a fost așa de strânsă ca în acest an. Polarizarea electoratului spre cele două mari forțe politice, Uniunea Națională PSD+PUR și Alianța D.A. PNL-PD a dus, așa cum era de așteptat, la un rezultat echilibrat, asemănător ca suspans cu cel din Statele Unite. Potrivit estimărilor de la ora 21,00 oferite de institutele de sondare a opiniei publice, INSOMAR și METRO­ME­DIA TRANSILVANIA, la comanda TVR, rezultatul exit-poll-ului era egal: Adrian Năstase și Traian Băsescu au obținut fiecare 50 la sută. Sondajul CURS efectuat la comanda postului de televiziune Antena 1 a indicat pentru ora 21,00 următoarea configurație: Adrian Năstase - 50 la sută și Traian Băsescu - 50 la sută. Aceleași estimări indicau faptul că Traian Băsescu, care a recuperat dife­rența din primul tur de circa 7 procente, a fost favoritul orășenilor, el obținând 59,3 la sută din mediul urban și 40,7 la sută în mediul rural. Adrian Năstase a primit și de această dată mai multe voturi din zona satelor, fiind creditat cu 59,6 la sută în mediul rural și cu 40,4 la sută în mediul urban. Sociologii și analiștii politici susțin că nici unul din cei doi candidați nu poate fi catalogat drept câștigător, iar viitorul președinte al României va fi cunoscut doar astăzi când va fi finalizată numărătoarea voturilor. Ambii candidați au declarat la aflarea estimărilor sondajelor că după numărarea voturilor, fiecare dintre ei va fi declarat învingător în alegerile prezidențiale din turul doi.
Florin ROMAN

Bătălia alegerilor prezidențiale în județul Alba
     Ziua votării în turul doi al alegerilor prezidențiale a început ieri dimineață la ora 7,00 în toate secțiile de circumscripție din județul Alba. Vremea mai friguroasă a făcut ca prezența la vot la primele ore ale dimineții să fie mai mică decât în urmă cu două săptămâni și similară cu cea din turul doi din anul 2000. Ziua votului a avut cam aceleași caracteristici, în sensul că în județele din sudul țării și din Moldova prezența la urne a fost mai mare decât în Ardeal, Banat și București. Pentru a estima prezența la vot, Direcția Regională de Statistică Alba a monitorizat 61 de secții, considerate a fi un eșantion reprezentativ.
•Alegători adormiți
     La ora 9,00, în județul Alba au votat doar 2,91 la sută dintre alegători, ceva mai puțini decât în primul tur, din care 2,60 la sută în mediul urban și 2,65 la sută în mediul rural. Media pe țară la aceeași oră era de 2,80 la sută, mai mică în comparație cu turul I, când prezența era de 3,16 la sută. Cele mai scăzute prezențe la vot din județul Alba au fost semnalate la secții din Noșlac și Șibot, unde din circa 300 de persoane votaseră doar câte 3 alegători. La ora 9,00 dimineața au votat și cei 31 de arestați preventiv din arestul IPJ Alba, din care 17 membri ai grupului deja celebru "Spumă" și "Bibanu" care a îngrozit Deva. Biroul de presă al IPJ Alba a anunțat că în județul Alba au votat și trei cetățeni care au vârsta de peste 100 de ani. De la SEIP Alba am fost informați că, până la ora 10,00, au fost eliberate 54 de cărți de identitate.
•Egalitate între orășeni și săteni
     Următoarea raportare, cea de la ora 11,00, a avut un conținut ceva mai deosebit în sensul că, pentru prima dată, numărul alegătorilor din mediul urban coincidea perfect cu cel al alegătorilor din mediul rural și cu media pe județ, semn că orășenii s-au deșteptat. Procentul de prezență la vot în județul Alba era, la ora 11,00, de 8,72 la sută, mai mic decât media pe țară de 9,90 la sută și de prezența din primul tur de 9,76 la sută. Bucureștenii, care reprezintă 10 la sută din electoratul României, continuau să fie leneși, media prezenței la vot fiind de 6,47 la sută.
•Paza bună trece primejdia rea
     După valul de contestații de la nivel național referitor la "turismul electoral", președinții secțiilor de votare au fost mult mai atenți la acest capitol, mai ales în secțiile speciale. De exemplu, la Ocoliș, un autobuz cu muncitori care lucrează în zonă, dar au sediul firmei în județul Cluj, nu au fost lăsați să voteze în comună. Ei au fost îndrumați, așa cum cere legea, la o secție specială din Baia de Arieș. Mai mulți cetățeni ne-au declarat că, deși au solicitat urna mobilă din motive de boală, au fost refuzați și amânați. Se pare că la baza acestor decizii a stat fie lenea unor președinți și membri de la secțiile de votare, fie teama de a nu fi acuzați că au greșit. Ca și acum două săptămâni, în Stația CFR Alba Iulia a fost amenajată o secție de votare specială pentru alegătorii aflați în tranzit. Preșe­dinta secției nr. 50, Eniko Szekely, a declarat că, în jurul orei 12.00, numărul persoanelor care și-au exprimat opțiunea electorală a fost de peste 200 de persoane, de aproape 6 ori mai mare decât în primul tur de scrutin. Altfel spus, cifra este apropiată de numărul călătorilor CFR înregistrat în 28 noiembrie, la închiderea urnelor, la un moment dat formându-se chiar coadă la intrarea în secția de votare. Cei mai mulți dintre alegătorii aflați în tranzit prin Alba Iulia sunt originari din județul Hunedoara, dar la urne s-au prezentat și călători CFR din zone mult mai îndepărtate, cum sunt București, Constanța, Craiova, Timișoara sau Râmnicu Vâlcea. Printre votanți s-au numărat și 17 turiști, însoțiți de un preot, veniți cu microbuzul din Petroșani, pentru a participa la un pelerinaj în municipiul Blaj. Eniko Szekely a precizat că a anunțat poliția și Biroul Electoral Județean despre acest grup de alegători, pentru a fi evitate even­tualele probleme ulterioare. Ea a subliniat că membrii biroului sec­ției de votare s-au prezentat in corpore la datorie, inclusiv repre­zentanții partidelor politice, iar procesul electoral s-a desfășurat fără incidente.
•Liste electorale permanente neactualizate de 10 ani
     La secția de votare nr. 16, amenajată în incinta Cinematografului Dacia, unde prezența la urne a fost inferioară scrutinului precedent, nu au fost consemnate incidente majore, dar listele electorale permanente nu au fost actualizate, susțin reprezentanții biroului secției de votare.
    Astfel, au existat cazuri în care cetățeni care locuiesc în același bloc de 10 ani de zile nu s-au regăsit pe listele permanente. Totodată, au fost semnalate situații în care soția alegătorului a fost arondată altei secții de votare, din cauza adreselor diferite înregistrate pe actele de identitate, deși, practic, cei doi soți locuiesc în același apartament.
•Ultimele șmecherii de campanie
     Pe afișele electorale ale candidatului PSD+PUR la funcția de președinte al României, Adrian Năstase, amplasate pe trotuarul de vis-a-vis de cinematograf, au fost inscripționate cu carioca roșie ini­țialele PCR. Pe de altă parte, surse neoficiale au declarat că auto­buzele Autotrans Alba, societate care asigură transportul inter­urban de călători, ar fi fost împânzite sâmbătă seara cu afișe elec­torale cu Adrian Năstase. În schimb, afișele ilustrându-l pe Traian Băsescu, candidatul Alianței D.A. PNL-PD la fotoliul prezidențial, au fost desprinse până duminică dimineața de pe mijloacele de transport în comun ale Societății de Transport Public Alba Iulia, unele la solicitarea polițistului TF care asigură paza secției de votare din gara municipiului. Un panou electoral amplasat chiar în fața scărilor de intrare în incinta SC Apă-Canal Alba Iulia, unde se află secția nr. 32, a fost mutat duminică, la prima oră, la distanța legală corespunzătoare.
    În urmă cu două săptămâni, președintele secției nr. 32 a fost nevoit să rupă efectiv afișele de pe un panou tot din cauză că acesta era amplasat prea aproape de locul desfășurării procesului electoral.
•Contestații ale Uniunii Naționale PSD+PUR
     Președintele executiv al PSD Alba, Alexandru Retegan, a depus o contestație prin care reclamă faptul că primarul comunei Ighiu, Traian Rusu, circula prin comună și prin satele aparținătoare cu un autoturism și cu o portavoce prin care îndemna cetățenii să voteze cu candidatul Alianței D.A., Traian Băsescu.
    Liderul PSD Alba susține că amenda pentru o activitate de acest gen este între 7 și 10 milioane de lei. Președintele Biroului Electoral al Circumscripției nr.1 Alba, judecătorul Aurelian Mocan, ne-a declarat că BEJ Alba a trimis sesizarea la Poliție spre a fi soluționată. Tot reprezentantul PSD a mai reclamat faptul că primarul a luat lista cu cetățenii din Țelna care nu se prezentaseră la vot la acea oră, pentru a-i transporta el cu mașina personală.
•Aproape un sfert din alegători s-au prezentat la urne
     La mijlocul zilei de votare, în județul Alba s-au prezentat la urne aproape un sfert dintre alegătorii cu drept de vot. La ora 14,00, în județul nostru, prezența la vot a fost de 23,02 la sută, din care 22,61 la sută în mediul urban și 23,70 la sută în mediul rural. Față de primul tur de scrutin, în județul Alba prezența la secțiile de votare era mai mică cu circa 3,5 la sută. La nivel național au votat la această oră 25,09 la sută dintre alegători, cu circa 2 la sută mai puțin ca în urmă cu două săptămâni. La București, prezența era sub media pe țară, adică 21,06 la sută.
•Buletine de vot epuizate la două secții speciale
     Ieri după-amiază, la două secții speciale, cele din autogările Sebeș și Câmpeni, unde au votat cei care se aflau în tranzit, buletinele de vot s-au epuizat.
    Președintele Biroului Electoral al Circumscripției nr. 1 Alba, judecătorul Aurelian Mocan, ne-a declarat că situația de la cele două secții speciale a fost rezolvată rapid prin transferarea altor buletine de la secții de circumscripție, unde erau buletine de vot suficiente.
    Tot ieri după-amiază au fost suplimentate buletinele de vot și autocolantele la secția specială din stația CFR Alba Iulia, pentru că cele acordate anterior erau pe cale de epuizare, iar alegătorii așteptau la coadă. Pentru a preîntâmpina turismul electoral și polițiștii au fost mult mai vigilenți. La intrările în principalele orașe au fost organizate filtre care au verificat cu atenție destinația autobuzelor.
•Un bărbat din Blaj a încercat să voteze de două ori
     Ieri după-amiază, Ion Simu, de 54 de ani, din Blaj, a semnat pentru două buletine, al său și al mamei, care nu era prezentă la secția de votare. Membrii secției l-au împiedicat pe acesta la timp și nu i-au dat voie să voteze decât o singură dată. Pentru că a semnat pentru două buletine, bărbatul va suporta rigorile legii.
    Un alt incident a fost semnalat la Avram Iancu, unde un handicapat psihic și surdo-mut, Petru Talpeș, a fost "împodobit" de Cristea Traian Fitiu cu însemnele electorale ale unui candidat. În ambele cazuri a fost sesizată Poliția, ne-a informat președintele BEJ Alba, judecătorul Aurelian Mocan.
    * La ora 17,00, în județul Alba s-au prezentat la urne 39,63 la sută dintre alegători, din care 39,12 la sută în mediul urban și 40,49 la sută în mediul rural.
    Din aceste cifre se observă că, în acest al doilea tur al alegerilor prezidențiale, orășenii au votat aproape cot la cot cu cei de la țară.
    În urmă cu două săptămâni, la aceeași oră, în județul Alba au votat 43,86 la sută dintre alegători. O altă comparație interesantă este că, spre deosebire de primul tur, acum procentul celor care au votat la țară era mai mic cu 6 procente. La nivel național, prezența la vot la ora 17,00 era de 40,15 la sută.
    * Ultima raportare a prezenței la vot a avut loc la ora 20,00, când în județul Alba se prezentaseră la urne 55,63 la sută din alegători, cu circa două procente mai puțin ca în urmă cu două săptămâni. Din acest total, 57,66 la sută au votat din mediul urban și 52,82 la sută au votat din mediul rural.
    La nivel național, procentajul la ora 20.00 era de 53,33 la sută. Concluzia generală este că dacă până acum locuitorii satelor stabileau câștigătorii, de această dată orășenii s-au implicat mai mult iar noul președinte va fi în mare măsură decis de votul lor.
Grupaj realizat de Florin ROMAN, Răzvan JURCĂ și Robert GHERGU

Liberalul Dan Motreanu - nominalizat pentru președinția Comisiei de Administrație Publică din Camera Deputaților
     Conjudețeanul nostru, deputatul PNL Dan Motreanu, preșe­dintele organizației de tineret a PNL, a fost nominalizat sâmbătă de Consiliul Național de Coordonare al Alianței D.A. pentru președinția Comisiei de Administrație Publică Locală. În interiorul Alianței, Dan Motreanu, ales deputat de București, s-a impus în fața fostului mi­nistru al mediului, PD-istul Ion Olteanu, care viza același post. Dan Motreanu a avut o evoluție politică fulminantă, ajungând în prezent unul dintre principalii lideri ai PNL de la nivel național. În cursul acestei zile se va întruni noul Parlament, iar după ce vor fi validați, parlamentarii vor decide asupra comisiilor de specialitate. Dacă deputatul Motreanu va primi președinția comisiei de Administrație Publică Locală, el va fi primul conjudețean ales într-o asemenea funcție la nici 35 de ani.(F.R.)
A făcut infarct la tăiatul porcului
     Gabriel Costan, în vârstă de 56 de ani, din Alba Iulia, a decedat duminică dimineața, la Spitalul județean de Urgență, în urma unui stop cardio-respirator, au declarat surse medicale autorizate. Soția decedatului a povestit personalului de gardă de la "Urgențe" că so­țul ei a participat la sacrificarea unui porc. Pe fondul efortului de­pus, Gabriel Costan a început să se simtă rău, acuzând dureri la nivelul pieptului, în zona inimii, deși nu se afla în evidențele medi­cale ca fiind cardiac. El a fost transportat de urgență la spital, unde medicii au constatat că pacientul suferise un infarct miocardic. În ciuda eforturilor depuse de medici, viața bărbatului nu a mai putut fi salvată, acesta fiind declarat decedat după 30-40 de minute de manevre de resuscitare zadarnice.(R.G.)
L-au bătut până l-au băgat în spital
     Gheorghe Lupu, în vârstă de 24 de ani, din Alba Iulia, a fost internat sâmbătă, 11 decembrie, în jurul orei 04.00, la Spitalul jude­țean de Urgență, prezentând urmele unei agresiuni, au declarat sur­se medicale autorizate. Tânărul a povestit personalului medical de la "Urgențe" că a fost lovit de mai multe persoane, cu pumnii și pi­cioarele, îndeosebi în zona capului, în timp ce se afla într-un bar din centrul municipiului. Aceleași surse au menționat că pacientul a suferit un traumatism cranio-facial, cu fractură a osului occipital și plagă escoriată facială dreaptă. Tânărul a fost internat la secția ne­u­rochirurgie pentru a beneficia de îngrijirile medicale necesare.(R.G.)
Accident rutier în Valea Lupșii
     În satul Valea Lupșii, în 10 decembrie, la ora 16,40, pe DN 75, a avut loc un accident rutier între două autoutilitare marca T.V. Autoutilitara cu numere de Hunedoara condusă de Voicu Cristea (36 de ani), ce se deplasa pe direcția Baia de Arieș-Lupșa, într-o curbă periculoasă cu viraj spre dreapta, a părăsit banda sa de circulație. Pe contrasens a intrat în coliziune cu autoutilitara cu numere de Alba, condusă regulamentar de Liviu Napău (40 de ani). Liviana Felea (27 de ani) și Maria Furdui, pasagere în mașina cu numere de Hunedoara au fost internate la Spitalul din Câmpeni. Prima femeie a suferit o fractură de platou tibian stâng, iar cea de-a doua contuzii ale hemitoracelui stâng. Liviu Napău, din cauza numeroaselor leziuni corporale suferite în urma accidentului, a fost internat la Spitalul județean Alba. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.