Actualitate
Câștigător în alegeri: poporul român!
     La ora când scriu acest articol nu am nici un fel de rezultat al alegerilor prezidențiale, așa că nu vreau să anticipez nimic. Este posibil ca în momentul în care dumneavoastră citiți articolul de față, Traian Băsescu să fie deja desemnat drept câștigător la nivel na­țional, tocmai pentru că era condus cu aproape 7 procente după primul tur. Aceasta fiindcă în România funcționează psihologia inversă, omul de rând fiind mai degrabă tentat să-l sprijine pe "cel mai slab" în detrimentul celui mai puternic. De asemenea, se știe că situarea unei echipe pe o poziție de inferioritate înainte de finalul "meciului" are un nebănuit efect mobilizator, exact ca la fotbal. Se declanșează atunci resorturi pe care nici cei mai buni strategi nu le pot explica sau anticipa. (În aceste condiții mă întreb: nu cumva chiar strategia psihologică a Alianței D.A. a determinat avantajul lui Năstase în primul tur, când se știa aproape cu certitudine că va urma un al doilea tur?) Prin urmare, cred că mulți dintre susținătorii lui Năstase nu se vor prezenta la vot, încrezându-se în avantajul "confortabil" din primul tur, în timp ce susținătorii lui Băsescu (și românii nemulțumiți de PSD), se vor mobiliza ca niciodată. Tot pentru Băsescu pledează rezultatul confruntărilor directe dintre cei doi (fără îndoială în favoarea lui "Trăienuț"), precum și faptul că intelectualitatea de elită, creatoare de opinie, s-a pronunțat clar în favoarea acestuia.
    Pe de altă parte, popor latin cum suntem, votăm emoțional. Un intelectual poate să-l voteze pe Băsescu, din luciditate, chiar dacă acesta îi este antipatic ca om și nu-l agreează din punct de vedere estetic. Nu același lucru se întâmplă, însă, cu omul de rând, cel lipsit de cultură și informație, care votează sub imperiul "impresiei artistice", al prezenței fizice, cel căruia mai mult ca sigur că nu i-au plăcut în mod deosebit părul, ochii și fața săpată de griji a "ma­telotului". Iar majoritatea electoratului este constituită din oameni lipsiți de cultură și informație, ușor de momit de către social-de­mocrați, după cum s-a văzut și până acum. Dar și în cazul acesta (sau al gospodinelor îndopate cu telenovele, pentru care un preșe­dinte trebuie să aibă aspect de Rodrigo iubăreț), Băsescu ar putea avea un ascendent tocmai prin discursul său agresiv împotriva co­rupției și a hoției pe care, orice s-ar spune, presa le-a identificat cel mai adesea în tabăra PSD, determinându-l pe român să se considere sărac pentru că l-au furat alții (mai ales cei ce l-au condus). Totuși, avantajul lui Adrian Năstase rezidă din nenu­mă­ratele "pomeni sociale" acordate în acest an, pe care aparatul de propagandă al PSD le trece în contul candidatului său, deși ele sunt lucruri obișnuite, normale, într-o țară care suferă de sărăcie. (De ce suferă de sărăcie? Ehei, asta-i altă problemă...)
    În concluzie, e posibil să fie președinte Băsescu, e posibil să fie președinte Năstase, dar indiferent cine ar fi președintele, câștigător în urma alegerilor trebuie să fie poporul român. Căci, în fond, ce așteaptă fiecare dintre noi după alegeri? Evident, o viață mai bună. Până acum s-a mizat mereu pe poporul român ca pe o masă de manevră sărăcită, nesigură față de ziua de mâine (în unele cazuri flămândă, lipsită de adăpost și disperată), prinsă în ghearele cos­tului vieții de zi cu zi, dependentă de un sistem social care o men­ține la un standard minim de trai pentru a o manipula prin pro­misiuni și pomeni. Dar această stare de fapt trebuie să ia sfârșit o dată pentru totdeauna, iar românul să poată zice: "Nu mă inte­resează cine e președinte, atâta timp cât trăiesc bine...". În acest context, mai am o singură nedumerire. Cred că județul Alba, și de această dată, va acorda girul încrederii sale lui Traian Băsescu. În cazul în care Năstase va fi președinte, vom fi din nou ocoliți de interesul prezidențial și de banii de la Guvern? Că atunci nu se va mai putea spune, cum ar fi normal, că poporul român a câștigat alegerile.
Ioan HĂNȚULESCU

Aiudean de 81 de ani dat dispărut
     Dan Iosif Docea (30 de ani) din localitatea Aiud a sesizat Poliția Aiud, în data de 11 decembrie, la ora 11,45, că tatăl său, Emil Docea (81 de ani) a plecat de la domiciliu și nu s-a mai întors. În urma verificărilor, polițiștii au constatat că bărbatul a plecat în data de 9 decembrie, în jurul orei 15,00 la cumpărături și nu a mai revenit. Semnalmentele celui dispărut sunt următoarele: 1,65 m, păr cărunt, ochi căprui. La momentul dispariției era îmbrăcat cu un pardesiu negru, pulover alb, cămașă albă, pantaloni gri și șapcă. S-a solicitat darea în urmărire locală a lui Emil Docea. (L.I.)
Lemn confiscat
     În urma unor controale efectuate de Poliția Câmpeni împreună cu organele silvice au fost confiscați, în 10 decembrie, 39,9 metri cubi de lemn. În localitatea Câmpeni au fost găsiți într-un punct de lucru al unei societăți un număr de 41 de bușteni de esență răși­noasă care nu erau marcați. Materialul lemnos a fost ridicat în vede­rea confiscării, iar societatea a fost amendată cu 5 milioane de lei. (L.I.)
Urmărit general prins la Alba Iulia
     Serviciul Investigații Criminale al IPJ Alba l-a identificat și reținut pe Virgil Sasu (65 de ani) din Timișoara, condamnat de judecătoria Timișoara la 3 ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. Pe numele lui a fost emis un mandat de arestare în data de 23 noiembrie 2003 și a fost dat în urmărire generală de IPJ TImiș în luna martie a anului 2004. Bărbatul a fost identificat pe raza municipiului Alba Iulia. Făcea parte din mediul boschetarilor. (L.I.)
Poți trimite bani în Elveția
     Clienții Poștei Române pot expedia bani în Elveția, din a doua jumătate a lunii decembrie, prin intermediul serviciului de mandate Eurogiro. Până acum serviciul permitea doar primirea de bani din Elveția. Valoarea maximă a unui mandat expediat din România în Elveția este de 4.000 de Euro, în timp ce din Elveția spre țara noas­tră pot fi trimiși 5.000 de Euro. Într-o zi poate fi expediat un număr nelimitat de mandate. Tariful de prezentare este de 3 la sută din sumă, dar nu mai puțin de 10 USD, plătibili în lei la cursul zilei. Astfel de servicii funcționează și în țări precum Japonia, Turcia, Spania, Slovenia, Portugalia, Austria, Ungaria, Croația, Israel, Slo­vacia, Luxemburg și Germania.(F.R.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.