Curier județean
Scandalul repartizării bugetului la nivel județean
     Vineri, 10 decembrie a.c., prefectul județului Alba, Mugurel Liviu Sârbu, președintele Consiliului județean Alba, Teodor Atanasiu, re­prezentantul Asociației Municipiilor, Mircea Hava și Directorul Direc­ției Generale a Finanțelor Publice, Adrian Zanca aveau pro­gramată pe agenda de lucru o întâlnire pentru a activa în Comisia constituită conform art.29 din OUG nr.45/2003 privind finanțele pu­blice locale. În cadrul Comisiei trebuiau dezbătute propunerile de repartizare pe unități administrativ-teritoriale a sumelor alocate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor lo­cale.
    Spre surprinderea noastră, președintele Consiliului județean Al­ba, Teodor Atanasiu și reprezentantul Asociației Municipiilor, Mir­cea Hava au refuzat să fie prezenți la sediul Prefecturii pentru a discuta și finaliza repartizarea sumelor alocate pe unitățile admi­nistrativ-teritoriale.
    Anterior, Consiliul Județean venise cu propuneri, urmând ca Di­recția de Finanțe să estimeze veniturile și cheltuielile pe anul 2005 ale unităților administrativ-teritoriale din județ. Reprezentanții Di­recției de Finanțe au evidențiat un necesar de acoperit, care nu concordă cu repartizarea cotei de 17% din impozitul pe venit, pro­pusă de Consiliul județean.
    Mai mult, Consiliul județean și-a tăiat o felie considerabilă din bugetul propus, respectiv 97 de miliarde de lei din totalul de 156,4 miliarde de lei, rămânând o diferență de 59 de miliarde de lei, pentru a fi repartizată municipiilor, orașelor și comunelor din județ. Aceasta, în condițiile în care, Direcția de Finanțe Publice a calculat un minim necesar de 82,7 miliarde de lei pentru funcționarea pri­mă­riilor.
    Se poate foarte ușor observa că, în condițiile propuse de Con­siliul județean, primăriile din județul Alba nu au cum să funcționeze nici măcar la cota de avarie.
    Faptul că cei doi reprezentanți ai administrației publice, domnii Teodor Atanasiu și Mircea Hava au lipsit de la întâlnirea programată demonstrează, cu atât mai mult, lipsa de profesionalism și respect față de cetățenii acestui județ.
    Prefectura județului Alba și Direcția de Finanțe au înaintat Con­siliului județean Alba o adresă oficială prin care au precizat obser­vațiile făcute de specialiștii în Finanțe legate de repartizarea sume­lor provenite din cota de 17% din impozitul de venit. (Biroul de pre­să al Prefecturii județului Alba)
Pentru funcția de vicepreședinte al CJ Alba
Alianța D.A. Alba va susține propriul candidat
     După ce Nicolae Popa a devenit oficial deputat al Uniunii PSD +PUR, în județul Alba a început deja agitația pentru desemnarea celui care îl va înlocui. Deși postul ar trebui să revină oficial tot unui membru al PUR, este greu de crezut că Alianța D.A. PNL-PD, care are majoritate simplă, va mai lăsa să-i scape acest post. În plus, protocolul de la locale nu mai este valabil după ce PUR a ales să meargă alături de PSD. Deocamdată, dinspre Uniunea Națională PSD+PUR vin semnale că de susținere s-ar bucura Ioan Florea (PSD) și Nicolae Pușcă (PUR), dar pot apărea și alte nume. În schimb, vicepreședintele Consiliului județean Alba, Ion Dumitrel, a declarat pentru ziarul "Unirea" că Alianța D.A. nu a stabilit încă pe cine va susține. "Cert este că Alianța D.A. Alba va avea un candidat din rândul consilierilor noștri județeni. Vom avea o singură propu­nere pe Alianță și nu câte un candidat de la cele două partide", a spus Ion Dumitrel. Ca urmare a alegerii lui Nicolae Popa ca de­putat, în Consiliul județean Alba va fi validat următorul consilier de pe listele PUR de la alegerile locale, Oliviu Feneșan, de la Ferma pomicolă Aiud.(F.R.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.