Actualitate
Cum au votat românii în turul doi al alegerilor prezidențiale
     Rezultatele turului doi al scrutinului pentru alegerea președintelui României se cunosc deja. Ele confirmă o dată în plus echilibrul din­tre forțele politice din țară, un echilibru care a fost foarte vizibil și la alegerile parlamentare. Diferența dintre Traian Băsescu și Adrian Năstase este foarte mică. Dar analiza felului în care au votat românii arată și o scindare a electoratului în funcție de vârstă, educație, ex­pectanțe față de lideri. Acum a fost victoria electoratului de la orașe, mai bine informat, a electoratului tânăr și educat specific Alianței Dreptate și Adevăr PNL-PD în fața electoratului îmbătrânit și tânjind după o mai bună protecție socială al Uniunii Naționale PSD+PUR. Și geografic bazinele electorale s-au păstrat, astfel Traian Băsescu fi­ind votat preponderent în marile orașe și în județele bogate, mai ales din Transilvania și Banat, iar Adrian Năstase în județele cu eco­no­mie mai slab dezvoltată din Moldova și sudul țării. Numeric județele în care Adrian Năstase a fost preferat sunt mai numeroase decât cele în care a ieșit învingător Traian Băsescu. Și atunci cum se ex­plică victoria pe ansamblu a acestuia din urmă? În primul rând prin faptul că probabil tranchilizați de ultimul sondaj de opinie dat publi­cității înainte de alegeri și care îl dădea învingător cu aproximativ 12 procente pe Adrian Năstase, electoratul acestuia s-a culcat pe o ureche. Prezența la vot în aceste județe a fost semnificativ mai scă­zută decât în județele câștigate de Traian Băsescu. În același timp electoratul din Transilvania și cel din municipiul București s-a mo­bilizat mai bine, iar rezultatele se văd. În cele din urmă aceștia au înțeles că fiecare vot contează. Pentru ilustrarea acestor aserțiuni vă prezentăm harta votului dat de români la 12 decembrie.
Anca DINICĂ

Cine va forma noul guvern, Alianța D.A. sau Uniunea Națională PSD+PUR?
     Acum, când se cunosc deja rezultatele oficiale din turul II al alegerilor prezidențiale, iar Traian Băsescu, candidatul Alianței D.A. PNL-PD, a fost ales președintele României pentru următorii 5 ani, viața politică românească are o mare dilemă: cine va forma viitorul guvern. Pentru a dezlega ițele acestei mari probleme, trebuie să precizăm care este repartiția mandatelor în Parlamentul României, după rezultatul din primul tur: Uniunea Națională PSD+PUR - 189 de mandate, Alianța D.A. PNL-PD -161 de mandate, PRM - 69 de man­date, UDMR -32 de mandate și minoritățile naționale - 18 mandate (în Camera Deputaților). Este vorba de un total de 451 de mandate, ceea ce înseamnă că, pentru a forma noul guvern, este necesar de cel puțin o jumătate plus unu din numărul de mandate, adică 226.
    De aici începe croșetatul politic după modelul "două pe față, două pe dos". Asta înseamnă că fiecare din cele două mari forțe politice va fi obligată să accepte compromisuri foarte mari, iar algoritmul va juca un rol imens în viitoarea schemă guvernamentală. Președintele PSD Adrian Năstase, marele învins al alegerilor de duminică, l-a felicitat pe contracandidatul său, la fel ca și președintele Ion Iliescu, precizând totodată că "avem deja negociată o majoritate parla­men­tară". Premierul a fost contrazis de aliatul său tradițional UDMR, care a anunțat ieri, la ora prânzului, că este deschisă "la orice ali­anță politică", în timp ce un comunicat al PUR anunța că partidul lui Dan Voiculescu "își reafirmă independența politică și doctrinară". Mar­ko Bela a declarat că "UDMR va reanaliza situația doar dacă PSD rămâne fără sprijinul PUR. Traian Băsescu a precizat că Ali­anța D.A. va încerca să formeze noul guvern prin atragerea PUR și UDMR. Cert este că Alianței D.A. nu-i va fi suficientă o colaborare cu UDMR și cu minoritățile naționale. Ca ipoteze de luat în calcul sunt și colaborări cu PUR, dar și cu grupul sindical din PRM, deși, atât Traian Băsescu cât și Călin Popescu Tăriceanu au anunțat pu­blic că Alianța nu va încheia un protocol de colaborare cu PRM.
    Este greu de anticipat deoarece, în laboratoarele de partid, sin­gura miză este Puterea, după principiul "Scopul scuză mijloacele". O altă variantă teoretică care intră în calcul este cea a alegerilor anticipate. Potrivit Constituției României, președintele, în speță Tra­ian Băsescu, va propune premierul din rândul majo­rității parla­men­tare. Dacă propunerea președintelui nu trece de Parlament, conform procedurii legale se ajunge la alegeri anticipate. Este greu de crezut însă că noii parlamentari, care au plătit sute de milioane de lei pen­tru a obține acest post, vor mai risca acum o altă confruntare, în ca­re poate că mulți dintre ei nici nu vor mai fi nominalizați. Orele urmă­toare vor indica mai clar o situație referitoare la cine va forma noul guvern.
Florin ROMAN

Ce spune Constituția României referitor la formarea guvernului
     a) Președintele desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru (art.85, alin.1), dar "în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parament" (art. 102, alin.1);
    b) Numește Guvernul "pe baza votului de încredere acordat de Parlament" (art. 85, alin.1);
    c) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanță a postului, Președintele revocă și numește pe unii membri ai Guvernului "la pro­punerea primului - ministru" (art.85, alin.2);
    d) Dizolvă Parlamentul - dacă apreciază ca atare - atunci când acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respin­gerea a cel puțin două solicitări de investitură", însă după consul­ta­rea președintilor celor două Camere și a liderilor grupurilor parla­men­tare;
Vandalii sărbătorilor, prinși de jandarmi
     O patrulă de jandarmi din cadrul CJJ Alba a surprins în flagrant delict, în 11 decembrie, ora 3.30 dimineața, un grup de patru tineri cu vârste cuprinse între 17 și 20 de ani, care au vandalizat insta­lațiile electrice ornamentale din zona parcului Gemina și a maga­zi­nului Unirea, din partea de jos a municipiului Alba Iulia. Euforizați de alcool, cei patru au smuls din copaci șiragurile de beculețe co­lorate cu care administrația locală a împodobit orașul pentru săr­bă­torile de iarnă. Tinerii au fost reținuți de jan­darmi și au fost conduși la sediul CJJ Alba unde au fost identificați. Împotriva acestora, jan­darmii au demarat cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere în dauna avutului public. Dosarul va fi înaintat Parchetului de pe lân­gă Judecătoria Alba Iulia. (N.I.T.)
Invitație la teatru
     Casa de cultură "Iacob Mureșianu" din Blaj va găzdui joi, 16 de­cembrie, de la ora 18.00. spectacolul de comedie "Bigamul" de Ray Cooney. Piesa este prezentată de actorii Teatrului de Stat din Târgu Mureș. Acest spectacol se dorește primul pas al unei colaborări în­tre Casa de cultură din Blaj și Teatrul de Stat din Târgu Mureș, care se va concretiza cu prezentarea în fiecare lună a unui spectacol de tratru în municipiul de pe Târnave. (A.D.)
Topul corupției:
Partidele, vama și justiția
     Partidele politice, vama, justiția și legislativul sunt percepute de români ca fiind instituțiile cele mai afectate de corupție, potrivit Baro­metrului Global al Corupției, dat publicitații, de Ziua Internațională Anticorupție, de către Transparency Internațional (TI) România. Son­dajul a fost realizat, la cererea TI, de Gallup International, în 64 de țări, în perioada iunie-septembrie 2004, în România eșantionul fiind de 1039 de respondenți, iar marja de eroare de +/- 2,9%. Scala de evaluare punctează răspunsurile de la 1 - si­tuația optimă, la 5 - situația negativă. La nivel mondial, sunt percepute drept cele mai co­rupte instituții partidele politice (4.0), parlamentul (3.7), poliția (3.6) și autoritățile fiscale (3.6). În România, partidele politice (4.2), sec­toare ale adminstrației - vama (4.2), justiția (4.1) și legislativul (4.0) ocupă poziții similare. Transparency In­ternational remarcă faptul că, în ierarhia problemelor cu care se confruntă cetățenii României, in­flația și șomajul devansează marea corupție, aceasta fiind la fel de importantă ca și sărăcia, care devansează mica corupție. Doar inse­curitatea (terorismul), protecția mediului și încălcarea drepturilor o­mu­lui sunt mai slab punctate. Reprezentanții TI au subliniat că, po­trivit sondajului, românii plătesc mită mai mult decât se plătește, în general, în lume. Astfel, 10% dintre intervievații la nivel global s-au declarat plătitori de mită în ultimele 12 luni, în timp ce 25% dintre români au dat acest răspuns. (O.B.)
Moartă pe stradă
     Polițiștii din Sebeș au găsit în 12 decembrie, la ora 5,00, o fe­meie căzută pe stradă, fără suflare. Au fost anunțati cei de la Ser­viciul de Ambulanță care, sosiți la fața locului, au constatat decesul femeii. Aceasta nu prezenta urme de violență. În urma verificărilor femeia a fost identificată: Cornelia Rotar (79 de ani) din Sebeș și ca­re era în evidența spitalului cu afecțiuni cardiace. Nu există suspi­ciuni în privința morții, vârsta și problemele cardiace fiind cauza. S-a stabilit că femeia se deplasa spre autogară pentru a merge în vizită la niște rude din Ocna Mureș. (L.I.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.