Editorial
Marea tocmeală postelectorală
     Alegerile din această toamnă târzie s-au încheiat dar bătăliile politice pentru putere continuă, mai ales pentru noua structură a Executivului și formarea noii majorități parlamentare. Singurul lucru cert este că avem un nou președinte pentru următorii 5 ani, de care se leagă marile speranțe ale majorității românilor de un trai mai bun și mai demn. Marea problemă postelectorală a acestor zile o constituie însă formarea noului Guvern, sau mai corect spus a unei formule guvernamentale care să poată trece prin Parlament. Ambe­le blocuri politice, Uniunea PSD+PUR și Alianța D.A. se declară capabile să facă acest lucru. Ele mizează pe atragerea la guver­nare a două partide mici, PUR și UDMR, care inițial au bătut pal­ma, dar acum, după ce Traian Băsescu a câștigat alegerile, și-au reevaluat pozițiile, în încercarea de a obține o parte cât mai mare din cașcavalul puterii. Șantajul practicat de UDMR este de altfel tradițional, pentru că oamenii lui Marko Bela nu au ratat aproape nici un guvern postdecembrist, aliindu-se mereu cu cine este la putere, după modelul romilor. Acum, cu această maladie s-au con­taminat și oamenii lui Voiculescu, care, după ce au ajuns cu barca PSD-ului în Parlament, vor să sară acum și în corabia lui Băsescu, gest pur umanist deși se pare că jocul lor de pe un picior pe altul continuă!
    În opinia noastră, care este în ton cu aceea a președintelui, care vrea să redea demnitatea oamenilor, vremea șantajului udemerist a trecut. Mult trâmbițata stabilitate adusă în guvernare de UDMR nu mai este la modă, atâta timp cât de securitatea țării noastre și de conviețuirea româno-maghiară se ocupă în prezent NATO. Acum patru ani nu eram membri NATO și atunci când s-a format guvernul Năstase, UDMR-ul putea emite pretenții. Acum însă cred că acest partid nu mai contează în politica românească decât ca un focar de otrăvire a relațiilor interetnice, din pricina pretențiilor exagerate, extremiste și de înavuțire a unor lideri politici sau chiar a unei elite maghiare pe spatele poporului român. Numai revendicări peste revendicări. Cred că ungurii din România au acum de toate, sunt cetățeni români autentici, pot trăi, vorbi și munci, pot câștiga și se pot plimba în voie, fără nici un fel de legitimații și pașapoarte duble. Așa că a venit vremea să spunem adio șantajului UDMR.
    În aceste condiții, atât Alianța D.A. cât și PSD-ul ar putea lua în calcul al treilea partid de pe scena politică românească, adică PRM-ul lui Corneliu Vadim Tudor, care și-a schimbat mult mesajul și chiar oamenii, astfel că până și un evreu, Nati Meier, a devenit deputat pe listele PRM. De altfel, se pare că PSD-ul a și analizat un parteneriat cu PRM-ul, fie la putere, fie în opoziție. Nu în­tâm­plător președintele Ion Iliescu l-a decorat vineri, 10 decembrie, pe Corneliu Vadim Tudor cu Ordinul Național "Steaua României", în grad de Cavaler și l-a înaintat la gradul de general pe fratele aces­tuia, Marcu Ilie Tudor! Așa că există condițiile politice, rezultate din scrutinul electoral din 28 noiembrie, ca PRM-ul și nu UDMR-ul să fie acul care înclină balanța puterii. Oricum, o coaliție, alianță, în­țelegere sau coabitare PSD-PRM sau DA- PRM, fie la putere, fie în opoziție, ar fi în concordanță și cu opțiunile electoratului. Și atunci este evident că cele 32 de mandate udemeriste sunt de prisos în noua guvernare, românească și demnă, pe care și-o dorește și pre­ședintele Traian Băsescu!
Gheorghe CIUL