Prima pagină Ediția din: 15.12.2004
La Roșia Montană a învins Traian Băsescu, susținător al proiectului minier al RMGC
     Acum că alegerile s-au terminat, iar rezultatele se cunosc oficial, a venit timpul comentariilor de tot felul. De aceea ne-am oprit asupra comunei Roșia Montană, poate cea mai mediatizată localitate din județul Alba în ultimii ani, ca urmare a investiției de peste 450 de milioane de dolari preconizată a se realiza în Munții Apuseni.
    Se știe foarte clar că cei care se opun proiectului sunt în mare măsură membri de partid sau simpatizanți ai partidului condus de Corneliu Vadim Tudor. După ce PRM a mizat pe lupta împotriva investiției în campania pentru alegerile locale, a venit rândul lui Adrian Năstase, primul-ministru al României, să încerce să câștige puncte electorale, după ce a declarat că nu agreează proiectul din Apuseni și că guvernul nu susține investiția pe care dorește să o realizeze RMGC.
    Singurul care s-a pronunțat favorabil proiectului din Apuseni este actualul președinte al României, Traian Băsescu. Nu de puține ori, liderul național al PD, dar și cei locali s-au declarat adepți ai realizării investiției din Munții Apuseni, cu condiția ca RMGC să respecte normele de mediu interne și internaționale.
    Aceste alegeri, dar mai ales rezultatele finale vin să întărească ideea că majoritatea cetățenilor din comună își doresc investiția minieră privată. Cu siguranță, dacă se împotriveau, Traian Băsescu ar fi avut mai puține voturi decât Adrian Năstase.
Florin ROMAN

Dispute pentru vicepreședinția Consiliului Județean Alba
     La conferința de presă de ieri a Consiliului Județean Alba, vicepreședintele Ion Dumitrel, unul din liderii Alianței D.A. în județul Alba, a declarat că indiferent cine va forma noul guvern, Alianța are asigurată majoritatea în CJ Alba pentru a desemna noul vice­președinte. Postul a rămas vacant ca urmare a alegerii ca deputat a lui Nicolae Popa, președintele PUR Alba.
    Se pare că PD îl va susține pentru această funcție pe consilierul Clement Negruț. Tot ieri, Nicolae Popa a declarat că PUR își dorește în continuare postul de vi­ce­președinte, pe care el îl lasă liber. " Eu cred că acest post ni se cuvine pentru că am muncit pentru el și sper să beneficiem de sprijinul PSD, dar și al Alianței D.A.", a spus Nicolae Popa. PUR îl susține pentru postul de vice­președinte pe Nicolae Pușcă, un consilier județean din zona Târ­navelor.(F.R.)
Alegerile prezidențiale din județul Alba
•Alianța D.A. a zdrobit Uniunea Națională PSD +PUR * PNL-PD a câștigat în 48 de localități, in­clusiv în toate orașele, în timp ce PSD+PUR a biruit în doar 27 de comune * La Alba Iulia, Bă­sescu a fost votat de 72,24 la sută dintre ale­gători *Cea mai mare diferență dintre cei doi can­didați s-a înregistrat la Șugag: Traian Băsescu - 83,34 la sută, Adrian Năstase - 16,66 la sută
     Centralizarea pe localități a voturilor valabil exprimate în turul II al alegerilor prezidențiale arată că Alianța D.A. PNL-PD a dat lo­vi­tura obținând 106.629 voturi, în comparație cu Uniunea Națională PSD+PUR care a adunat doar 68.487 voturi. Practic, Alianța lui Băsescu a recâștigat toate orașele și municipiile județului Alba, cel mai categoric impunându-se în localitățile cu cei mai numeroși vo­tanți. La Alba Iulia, noul președinte a obținut 72,24 la sută din voturi, iar la Sebeș, în fieful prefectului Mugurel Sârbu, scorul a fost de 68,30 la sută. Alianța a mai scos peste 60 la sută în municipiul Blaj și în orașele Ocna Mureș și Zlatna. Pe lângă cele 11 municipii și orașe, Alianța D.A s-a impus în 37 de comune, printre care, Șugag, Crăciunelu de Jos, Galda de Jos, Săsciori, Șona și Vințu de Jos, care sunt comune cu număr mare de alegători. La polul opus, Uniunea Națională PSD+PUR a pierdut cam tot ce a agonisit în primul tur. A câștigat în 27 de comune, dar și aici diferența dintre Adrian Năstase și Traian Băsescu a fost mică. Singurele comune mari în care Uniunea s-a impus, tot la diferență mică sunt Unirea și Jidveiul. În alte două comune, la Ohaba și la Livezile, cei doi candidați la președinție au obținut un scor egal, iar la Almașu Mare și Ciuruleasa, diferența a fost de un vot, respectiv două. Pierderea cea mai importantă a PSD-ului s-a înregistrat în zona Munților Apuseni, unde 19 localități, printre care și orașele Zlatna, Abrud, Câmpeni și Baia de Arieș au fost câștigate de Alianța D.A. În mediul rural, cea mai mare diferență s-a înregistrat la Șugag, unde Traian Băsescu a fost votat de 83,34 la sută dintre cei care s-au prezentat la urne, în timp ce Adrian Năstase a primit sufragiile a doar 16,66 la sută dintre alegători.
Florin ROMAN

Contestația de la Noșlac a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție
     După ce a trecut prin filtrul biroului electoral al circumscripției comunale și pe la BEJ, contestația depusă de Uniunea Națională PSD+PUR referitoare la solicitarea de anulare a procesului de vo­tare în secția 301 Noșlac a ajuns ieri la Înalta Curte de Casație și Justiție. Reclamanții, care au invocat într-o primă fază faptul că 7 persoane plecate la muncă în Spania ar fi votat cu semnătură în turul II al alegerilor prezidențiale, au revenit cu o nouă listă, de această dată cuprinzând 52 de nume și au cerut din nou anularea votului. În cazul în care contestația va fi admisă, la secția nr. 301 din Noșlac alegerile din turul doi vor fi anulate.(F.R.)
3,1 milioane de lei, salariul minim în anul viitor
     Guvernul a decis, în ședința de ieri, majorarea salariului minim pe economie la 3,1 milioane de lei. Valoarea salariului minim pe economie în 2005 este prevăzută prin Legea bugetului de stat pentru anul următor, aprobată de Parlament și de organismele fi­nanciare internaționale, a declarat purtătorul de cuvânt al Gu­ver­nului, Despina Neagoe. Confederația sindicală Cartel Alfa a cerut Gu­vernului, marți dimineața, să amâne luarea unei hotărâri privind salariul minim pe economie, deoarece valoarea a fost stabilită fără consultarea partenerilor sociali și nu acoperă nici măcar coșul zilnic.(F.R.)
A băut până a murit
     Luni, 13 decembrie, ora 12.00, Poliția din comuna Poiana Vadului fost sesizată de către Gheorghe Beliu din satul Făgetul de Sus că a fost găsit pe marginea drumului sătesc cadavrul unei per­soane de sex masculin. Polițiștii s-au deplasat la fața locului îm­preună cu asistenta medicală din comună. În apropierea casei lui Gheorghe Beliu se afla întins pe pământ cadavrul unui bărbat. În urma verificărilor a fost stabilită identitatea acestuia, fiind vorba de Radu Cara, în vârstă de 67 de ani, din satul Făgetul de Sus. Ca­davrul nu prezenta urme de violență. Radu Cara era trecut în evi­dența dispensarului din comuna Poiana Vadului cu diagnosticul de pancreatită. S-a stabilit că în după-amiaza zilei de 12 decembrie bărbatul a consumat băuturi alcoolice în cantități mari. Nu există sus­piciuni în ceea ce privește cauza morții. (L.I.)
Seară duhovnicească la Sebeș
     Casa de Cultură "Lucian Blaga" din Sebeș va găzdui astăzi, de la ora 18.00, un eveniment de spiritualitate creștină: o seară du­hovnicească, a declarat primarul municipiului, Alexandru Dăncilă. Ca în fiecare an, acțiunea este organizată de Primăria și Consiliul local Sebeș și are ca scop pregătirea enoriașilor pentru praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos de la 25 decembrie-Cră­ciunul. Învățăturile creștine legate de modul în care trebuie săr­bătorit Crăciunul vor fi prezentate de ÎPS Andrei, arhiepiscop de Alba Iulia. Seara se va încheia cu un program de colinde susținut de corul Școlii generale nr. 2 din Sebeș și un grup de teologi din Alba Iulia.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.