Actualitate
Majoritate, coabitare sau anticipate?
     Biroul Electoral Central a dat în cursul după-amiezii de luni verdictul alegerilor prezidențiale ce au avut loc duminică, 12 de­cembrie a.c. Din totalul celor aproape 18 milioane de români cu drept de vot s-au prezentat la urne 10.112.262 de cetățeni. 5.126.794 au votat cu Traian Băsescu, 4.881.520 au votat cu Adrian Năstase. Cu un procent de 51,23 la sută, Traian Băsescu, candidatul Alianței PNL-PD, a fost ales președintele României pentru următorii 5 ani. Așa au hotărât urnele, acesta este verdictul pe care l-a dat votul popular, iar vrerea poporului trebuie ascultată și respectată de azi încolo de către toți românii.
    Acest semnal a fost dat de fapt imediat după anunțarea rezul­tatului final chiar de către liderul PSD Adrian Năstase, con­tra­can­didatul în alegeri al lui Traian Băsescu, care și-a recunoscut în­frângerea, felicitându-l totodată pe învingător. Același gest de feli­citare l-a făcut și președintele încă în exercițiu Ion Iliescu, semn că România este astăzi, într-adevăr, o țară cu adevărat democratică și nu una bananieră sau ucrainizată.
    De aici încolo sunt firești și bucuria și euforia victoriei în tabăra învingătorilor, cât și mâhnirea și regretele învinșilor. Totul este să nu dureze prea mult nici într-o parte, nici în cealaltă. Mai ales că așteptările poporului de la noul președinte și de la noul Parlament sunt foarte mari, țara nu poate sta pe loc, ea trebuie guvernată, ea trebuie să-și continue drumul pe care l-a ales deja, de integrare în Uniunea Europeană.
    Iar în ceea ce privește guvernarea de viitor a țării lucrurile par încă destul de încurcate. Deși noul președinte ales, Traian Bă­ses­cu, dincolo de mulțumirile adresate electoratului român pentru cin­stea pe care i-a făcut-o, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că prima preocupare a domniei sale "va fi formarea unei majorități parlamentare care să asigure continuitatea în ducerea la îndeplinire a tuturor obligațiilor asumate de România în procesul de integrare în Uniunea Europeană", se pare că nu-i va fi deloc ușor. Domnia sa a declarat că speră să obțină o majoritate parlamentară cu sprijinul acordat de partidele democratice PUR și UDMR, și astfel să for­meze și noul guvern.
    Pe de altă parte, Adrian Năstase a anunțat că Uniunea PSD +PUR a câștigat alegerile parlamentare și că împreună cu UDMR ei sunt cei care vor forma o majoritate parlamentară. Acum, de­sigur, orice este posibil, mai ales că din taberele celor două partide mai mici răzbat deja semnale contradictorii. Astfel, președintele PUR, Dan Voiculescu, a făcut deja o primă precizare spunând că "PUR își declară independența politică și doctrinară față de aliatul său PSD". Pe de altă parte, UDMR, care mai la început a dat de înțeles prin vocea președintelui executiv Tokacs Csaba "că este deschisă oricărei forme majoritare în Parlamentul României", a revenit între timp, președintele Marko Bela declarând că, cel puțin deocamdată, rămâne fidelă unei construcții parlamentare majoritare alături de Uniunea PSD+PUR. Desigur, a ținut să precizeze că "în cazul în care umaniștii se vor desprinde de această coaliție, atunci UDMR va fi nevoită să facă o nouă analiză a situației". În ceea ce privește PRM, Corneliu Vadim Tudor, președintele partidului, a spus că "deși suntem deschiși negocierilor, deocamdată nu am fost invitați de către nici o formațiune parla­mentară". Totuși el a ținut să precizeze "că este foarte puțin probabil să intre într-o construcție politică alături de UDMR".
    În această situație, cine va forma totuși majoritatea parla­men­tară? Cum se va forma guvernul și cum va fi el validat de către Par­lamentul României? Adrian Năstase a lăsat să se înțeleagă că "foarte probabil va urma o perioadă de coabitare între Alianța PNL-PD și Uniunea PSD+PUR. Va fi oare aceasta posibilă? Ne vom îndrepta spre alegeri anticipate?!? Să sperăm că nu se va ajunge la ultima variantă, care ar include din nou cheltuieli bugetare foarte mari, lux pe care nu prea ni-l mai putem permite.
Tinu MATEȘ

Pentru formarea noului guvern
PUR joacă la două capete
     Liderul PUR, Dan Voiculescu, a afirmat, ieri într-o conferință de presă, că partidul sau are două variante: formarea unei majorități parlamentare cu PSD, UDMR și minoritățile nationale sau a unei majorități cu Alianța PNL-PD, prima variantă putând fi anunțată "probabil foarte curând". "După părerea noastră formarea noului Guvern ar trebui, în interesul României și al românilor, să se desfă­șoare în două etape", a spus el. "Într-o primă etapă, foarte curând, probabil că vom anunța formarea unei majorități parlamentare alcă­tuită din PSD, PUR, UDMR și reprezentanții celorlalte minorități, urmând ca la fel de rapid să se pună în aplicare o propunere a PUR, anume formarea unui guvern de largă coaliție", a spus Voi­culescu. Președintele PUR a declarat că un astfel de guvern ar permite o stabilitate politică pe următorii patru ani și ar elimina riscul ca România să rateze integrarea în Uniunea Europeana în 2007. (F.R.)
La Palatul administrativ județean
Parterul deranjat de... etaj
     Deranjat de atacurile Prefecturii Alba la adesea liderilor CJ Alba, acuzați că nu au participat la întâlnirea organizată de Prefectură și Direcția Finanțelor Publice Alba pe tema unor echilibrări de sume, vicepreședintele CJ Alba Ion Dumitrel a reacționat. El a spus des­pre colegii săi aflați cu un etaj mai sus, în sediul Palatului Admi­nistrativ, că sunt obișnuiți să lucreze după un sistem învechit. Du­mitrel a criticat ultima împărțire a banilor pentru învățământ și pen­tru ajutoare sociale, prin hotărâre de guvern și nu prin votul celor 33 de consilieri, așa cum era normal. "Indiferent de cine va conduce de acum înainte Prefectura, sperăm într-o mai bună colaborare. Da­că nu va fi așa măcar să ne lase în pace să lucrăm noi cum tre­buie. Se pare că cei care conduc Prefectura uită că CJ Alba este cea mai importantă instituție județeană", a încheiat vicepreședintele Ion Dumitrel atacul la adresa conducătorilor Prefecturii Alba.(F.R.)
Eroii neștiuți de lângă noi:
O albaiuliancă și-a sărbătorit majoratul în... lagărul de concentrare!
     Recent, în paginile cotidianului nostru apărea un material des­pre Hanuka, marea "sărbătoare a luminilor" în comunitatea evre­iască. Spuneam atunci că în sinagoga de la Alba Iulia a fost și bu­curia revederii în grup a puținilor evrei care au mai rămas în mu­nicipiul nostru, dar s-a simțit și o nuanță de întristare. Tocmai pen­tru că sunt pe zi ce trece tot mai puțini. De pildă, legea mozaică "miniam" prevede că pentru împlinirea ritualului, la orice sărbătoare evreiască este nevoie de cel puțin 10 bărbați, iar comunitatea al­baiuliană abia mai numără vreo 20 de evrei autentici în total, ma­joritatea oameni în vârstă. Dar despre acești oameni ajunși la vâr­sta senectuții vreau să vă vorbesc în cele ce urmează. Pentru că eu, personal, am fost profund zguduit de prezența lor în sinagogă, în fața rabinului Abraham Errenfeld, venit din Israel cu acest prilej. O prezență covârșitoare prin seninătate. Acea seninătate pe care nu ți-o poate conferi decât o mare putere interioară, adică puterea de supraviețuire în orice condiții, puterea de regenerare, ce se re­găsește în fiecare fiu și fiică a lui Israel.
    Confirmarea acestei uriașe puteri am avut-o discutând cu o doam­nă prezentă la sărbătoarea de Hanuka, aceea care mi-a deslușit tâlcul salutului iudaic "Lăhaim tovim" (Spre o viață bună). Se numește Elisabeta Reidl, este din Alba Iulia, și a supraviețuit terorii fasciste. Are 78 de ani, dar tonusul ei vital este, poate, mai viguros decât al unui tânăr de 20 de ani din zilele noastre. Pentru că întreaga sa ființă emană energie și dragoste de viață. Și cine iubește viața mai mult decât cineva care, altădată, s-a aflat în situația cumplită de a privi zilnic moartea în față? Pentru că, trebuie să știți (chiar dacă voi comite o indiscreție față de dânsa), d-na Reidl este una dintre ființele greu încercate de soartă, care au trecut prin lagărele de concentrare fasciste și a supraviețuit. Fără a cunoaște drama pe care a trăit-o, am încercat să glumesc cu dânsa întrebând-o dacă a împlinit 20 de ani și dacă și-a sărbătorit majoratul. (Adevărul este că nu mă așteptam ca d-na Reidl să aibă mai mult de 55-60 de ani.) Am sesizat gafa pe care o făcusem abia în momentul în care am văzut-o întunecându-se ușor. "Tinere, eu mi-am sărbătorit majoratul în lagărul de muncă de la Reichenbach, a șoptit cu glas gâtuit de oroare. În ziua aceea am străbătut pe jos 6 km. până la locul de muncă, încălțată în niște saboți de lemn rupți, prin care simțeam fiecare piatră din drum..." Apoi, întristată de aduceri aminte, a evocat două dintre cele mai dureroase mo­mente pe care le-a trăit: "Eram trei surori, împreună cu mama, în lagărul de la Auschwitz. Mama a fost dusă la gazare încă de la momentul sosirii în lagăr. Apoi, două dintre noi am fost selectate într-un grup ce trebuia să muncească la Reichenbach..." Nu am avut curajul de a o întreba ce s-a întâmplat cu cea de-a treia soră, care rămăsese la Auschwitz. Văzându-mi stânjeneala pentru im­politețea pe care o săvârșisem, d-na Reidl a schimbat imediat tonul discuției, glumind despre viața de zi cu zi. Dar nici măcar tonul ei glumeț nu mi-a șters impresia de durere. Cu atât mai mult cu cât, zâmbind, îmi relata că tocmai în ziua aceea, a marii sărbători de Hanuka, cineva îi atrăsese atenția că nu este îmbrăcată cum se cu­vine, pentru a intra în sinagogă. Eu aș fi zis tocmai invers, că este oricând binevenită în fața Dumnezeului lui Israel, indiferent cu ce s-ar fi îmbrăcat, pentru că trupul ei plăpând fusese înnobilat o dată pentru totdeauna de zeghea de la Auschwitz și Reichenbach. (I.H.)
Astăzi,
Profesori din Alba se întâlnesc cu ambasadorul Franței
     O delegație a județului Alba, condusă de prof. Rodica Andro­nes­cu, va participa astăzi, de la ora 15.30, la sediul Ministerului Edu­cației și Cercetării, la o întâlnire festivă cu ambasadorul Franței la Bu­curești, Excelența-sa Philippe Etienne. Reuniunea are ca scop înmânarea atestatelor de formator național dascălilor din 15 județe ale țării în cadrul proiectului bilateral româno-francez "Educație pentru informație în mediul rural defavorizat". La ceremonie vor mai lua parte ministrul Alexandru Athanasiu și alți reprezentanți ai MEdC, precum și ceilalți parteneri în acest proiect internațional, ma­terializat în județul Alba prin înființarea unor centre de docu­mentare și informare în mai multe unități de învățământ. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Alba, prof. Angela Bă­ruță, a declarat că din delegație vor face parte 9 formatori naționali, din care 7 sunt cadre didactice și documentariști iar doi sunt con­silieri pentru inovația pedagogică în același proiect.
Robert GHERGU

Nicolae Popa: ultima zi de dragoste în CJ Alba, prima zi de război în Parlament
     În cursul zilei de ieri, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Nicolae Popa, de acum deputat de Alba, a participat la o conferință de presă în care a mulțumit colegilor din CJ Alba, în special vice­președintelui Ion Dumitrel, pentru activitatea comună din cadrul instituției. "Probabil că în Camera Deputaților voi obține un post de conducere în Comisa de buget-finanțe. Dincolo de barierele politice care uneori ne despart vreau să spun că trebuie să facem front comun pentru a aduce investitori și fonduri importante înspre județ. Am promis că până la sfârșitul anului va ajunge în Alba suma de 20 de miliarde de lei, restantă la plata ajutoarelor sociale și o să mă țin de cuvânt", a spus Nicolae Popa.(F.R.)
Invitație la Teatrul de Păpuși
     Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Teatrul de Păpuși "Prichindel" Alba Iulia vă invită alături de Moș Crăciun la spectacolul "Frumoasa Adormită". Evenimentul are loc în data de 19 decembrie, ora 18.00, la sala Teatrului de Păpuși "Prichindel" din Alba Iulia. De reținut că la Festivalul național "Guliver", desfășurat la Galați în intervalul 17-21 noiembrie, spectacolul amintit a fost nominalizat pentru cea mai bună scenografie și cea mai bună regie. (Nicolae Oancea)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.