Prima pagină Ediția din: 18.12.2004
O, brad frumos și deocamdată... rar!
     braziPentru ca și în acest an albaiulienii să aibă ce împodobi în Ajunul Crăciunului, aceștia ar trebui să-și ușureze buzunarele de sume cuprinse între 200.000 și 600.000 de lei. Cam atât cos­tă un brad, de dimensiuni re­zo­nabile, în piețele din Alba Iulia, zilele acestea. Pentru un molid, mai mic și mai puțin re­zistent la temperatura din apar­tamente, este posibil să plătiți chiar mai puțin. Pe de altă parte, puteți atinge chiar milionul de lei dacă gusturile dvs. cresc și se îmbogățesc, odată cu coroana bra­dului. Dar chiar și așa oferta pe piață este deocamdată destul de re­dusă. (N.I.T.)
Încercând să scape cu viață
Un băiat a sărit de la etajul I după ce și-a incendiat locuința
     Pompierii militari din Alba Iulia au intervenit joi, 16 decembrie, ora 14.00, la stingerea unui incendiu izbucnit într-un apartament situat la etajul 1 al blocului 10G de pe Bulevardul Revoluției, cartierul Cetate. La sosirea pompierilor, incendiul era deja lichidat de vecini. S-a constatat că incendiul fusese provocat de fiul proprietarului apar­tamentului, Emil D., în vârstă de 14 ani. Băiatul a aprins petarde cu chibriturile, aruncându-le pe fereastră pentru a speria trecătorii. Un chibrit l-a ars pe mână și a încercat să-l pună pe marginea chiuvetei. Însă, bățul de chibrit aprins a căzut lângă chiuvetă, unde era depo­zitată o sticlă cu benzină, neetanșată. Instantaneu, benzina a luat foc. Intenționând să o stingă, tânărul a aruncat sticla în chiuvetă, mo­ment în care focul a izbucnit cu putere. Speriat, Emil D. a încer­cat să scape de incendiu sărind de pe geamul bucătăriei, de la o înălțime de 4-5 m. Focul a cuprins bucătăria familiei, iar fumul gros i-a alertat pe vecini, care au intervenit să stingă incendiul și au che­mat pompierii. Băiatul nu a suferit răni grave, doar câteva arsuri la mâini.
    În acest context, pompierii militari din Alba Iulia avertizează popu­lația asupra riscurilor la care se expune în timpul manevrării în con­diții improprii a materialelor pirotehnice. Dumneavoastră știți unde este și cu ce vi se joacă copilul chiar în acest moment?
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

În plină iarnă
Conturile SC DPL SA blocate
     Conturile SC DPL SA Alba au fost blocate ca urmare a unei ho­tărâri judecătorești. Societatea județeană de drumuri a ajuns în a­ceastă situație după ce a pierdut un proces cu o firmă căreia îi da­torează circa 4 miliarde de lei. Deocamdată, blocarea conturilor nu este prea gravă întrucât aceste conturi erau oricum aproape goale. Directorul Direcției Economice a CJ Alba, Marian Aitai, a declarat că deși decizia instanței este clară, salariații de la drumuri își vor putea încasa salariile. Până în prezent doar drumarii de la secțiile DPL-ului și-au primit leafa pe noiembrie, nu este cazul și celor de la direcție. Dacă va ninge în următoarele zile este greu de crezut că drumarii vor mai putea interveni pentru combaterea poleiului și deszăpezire. Unul din cei mai importanți debitori ai SC DPL SA Alba este bugetul de stat și, implicit, CJ Alba. Specialiștii susțin că privatizarea este singura șansă de a scăpa de faliment această societate.(F.R.)
Emil Boc - președinte interimar al PD
     Astăzi, la Sala Palatului din București, va avea loc prima reu­niune, după alegerile generale și prezidențiale, a Consiliului Național de Coordonare al Partidului Democrat. Punctul cel mai important care va fi supus dezbaterii este instalarea lui Emil Boc în funcția de președinte interimar al partidului, după ce Traian Băsescu a fost ales președinte al României. Menționăm că Emil Boc deține funcția de președinte executiv al Partidului Democrat, iar statutul partidului prevede că, în caz de vacanță a postului de președinte, interimatul va fi asigurat de președintele executiv. Perioada interimatului nu va fi foarte lungă deoarece același statut stipulează că președintele par­tidului trebuie ales în mod democratic în urma unui concurs de mo­țiuni.
Anca DINICĂ

Haiducul Cozma din nou la răcoare
     Președintele în exercițiu, Ion Iliescu, a decis, în urma consul­tă­rilor cu premierul Adrian Năstase, revocarea decretului de grațiere a lui Miron Cozma și a încă 44 de persoane, a declarat, vineri, la Bru­xelles, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al șefului statului Co­rina Crețu. Conform Corinei Crețu, respectivele grațieri urmează a fi re­analizate.(F.R.)
Parlamentarii de Alba au fost validați
     În cursul zilei de ieri, cei 6 deputați și 2 senatori de Alba au fost validați de Comisia de validare și practic, de acum înainte sunt par­lamentari. În cursul zilei de luni, parlamentarii noștri vor depune jură­mântul, după care vor fi alese forurile de conducere ale Camerei De­putaților și Senatului. Cel mai probabil luni după-amiază, noul preșe­dinte al României va depune jurământul în fața celor două camere ale Parlamentului, după care va propune o persoană pentru a fi su­pusă validării ca prim-ministru. Între timp, negocierile pentru for­ma­rea unei majorități parlamentare continuă.(F.R.)
Revoluția din 1989 aniversată la Alba Iulia
     Evenimentele revoluționare de acum 15 ani, în urma cărora Ro­mânia a intrat pe un nou făgaș de structurare și dezvoltare politică, economică și socială, va fi marcată și la Alba Iulia. Manifestările vor avea loc în data de 21 decembrie după următorul program: *ora 10.00 - formarea coloanei de mașini pe strada din fața primăriei și deplasarea la Placa comemorativă din Cetate unde va fi ținut un discurs comemorativ pentru cei căzuți în revoluție și vor fi depuse co­roane de flori; ora 11.15 la Crucea din fața Prefecturii județului Alba (fostul comandament al Revoluției) va fi oficiată o slujbă religioasă de către ÎPS Andrei, arhiepiscop de Alba Iulia, vor fi depuse coroane de flori și va avea loc o paradă militară; *ora 12.00 Recepție la Hotel Cetate din Alba Iulia. Organizatorii acestor manifestări sunt membrii Asociației 21 Decembrie 1989 Alba Iulia - președinte Mihai Babițchi, ai Asociației Luptătorilor din Decembrie '89 - președinte Horia Băr­daș, Primăria municipiului Alba Iulia și Prefectura județului Alba. (A.D.)
Concert de binefacere
     Sâmbătă, 18 decembrie, de la ora 17.00, la Complexul Zorbas din Petrești va avea loc un concert de binefacere organizat de So­cietatea de caritate Kulik - Apulum și SC Kozaridis SRL. Concertul își propune "deschiderea spre noi orizonturi sufletești și spirituale în favoarea și pentru sprijinul copiilor și bătrânilor de la centrele de o­crotire". În pragul sărbătorilor de iarnă, concertul propus este unul de colinde și de muzică clasică. El va fi susținut de Corul Theotokos din Alba Iulia și Corul Liceului de Muzică din Deva. Mai trebuie să spunem că organizarea unor asemenea manifestări de caritate este o componentă importantă a activității Societății de Caritate Kulik - Apulum, care iată că reușește să atragă în această intreprindere și alte societăți. Să fie într-un ceas bun, iar participanții darnici! (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.