Actualitate
PUR și UDMR au pretenții exagerate
     Aceasta este ideea pe care fostul deputat PNL de Alba, Dan Co­riolan Simedru, a expus-o în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc ieri la Alba Iulia. Desigur, este vorba despre pretențiile pe care cele două partide le au față de Alianța Dreptate și Adevăr PNL - PD în cadrul negocierilor pentru formarea guvernului. "Din punctul meu de vedere, alegerile anticipate sunt ultima soluție. Guvernarea A­li­anței D.A. alături de PUR și UDMR este un sacrificiu (pe care A­lianța D.A. este totuși dispusă să-l facă - n. red.) Pretențiile PUR și UDMR sunt exagerate și s-a ajuns aici numai pentru că cele două partide pornesc în negocierile cu Alianța D.A. de la ceea ce a oferit PSD." Se pare că deocamdată Alianța D.A. nu este dispusă să ce­deze prea mult, discuțiile de până acum cu PUR și UDMR axându-se pe principiile unui program de guvernare comun și nu pe îm­părțirea unor posturi. Dacă la nivel central există rezerve față de pretențiile lor (mai ales ale PUR - n. red.) această tendință este la nivelul județului Alba aproape o certitudine, președintele PD Alba, Mir­cea Hava, declarând că nu este dispus la nici un fel de cola­bo­rare cu umaniștii conduși în județul nostru de proaspătul deputat Ni­colae Popa.
Anca DINICĂ

Poliția comunitară și SEIP la autoritățile locale
     În cursul zilei de ieri, președintele Consiliului Județean Alba, Teo­dor Atanasiu, s-a întâlnit cu primarii de municipii și orașe în cadrul unei ședințe de lucru. Tema întâlnirii au constituit-o discuțiile tehnice referitoare la preluarea în administrația consiliilor locale și județene a Poliției comunitare, care se înființează de la 1 ianuarie, ca urmare a desființării Corpului Gardienilor Publici. De la începutul lui 2005, în subordinea autorităților administrației locale vor intra și Servicile de Evidență Informatizată a Persoanei, cu excepția pașapoartelor, a în­matriculărilor auto și a eliberării carnetelor de conducător auto.(F.R.)
"Amendamentul Cetean"
     Mai mult decât disputele politice, pe noi cei din afara spec­tacolului politic, ne interesează în primul rând să-i vedem pe con­silieri că se bat pentru interesele locuitorilor care i-au votat. Deși sunt bani puțini, mai sunt consilieri care chiar încearcă să facă ceva concret, pe baza unor argumente bine susținute. Ultimul care a dat un exemplu bun este și consilierul Doru Victor Cetean. El s-a zbătut pentru a suplimenta bugetul comunei Scărișoara pe anul viitor cu 500 de milioane de lei. Cetean a reușit să-și impună punctul de vedere, chiar dacă nu aparține majorității și prin urmare, Scărișoara va beneficia de anul viitor de acești bani.(F.R.)
Curcubeu în iarnă
     Sub acest generos generic, pictorul sebeșan Eugen Măcinic vă invită la câteva momente de respiro în pragul sărbătorilor de iarnă. Pentru a beneficia de curcubeul sufletului lui Eugen Măcnic trebuie să vizitați expoziția deschisă recent la Centrul Cultural "Lucian Blaga" din Sebeș. Culoarea este așa cum titlul expoziției o suge­rează, o componentă principală a expoziției, Nici nu putea fi altfel, pictorul nefiind adeptul unei palete restrânse. Dar culoarea în sine es­te amplificată de tematica largă abordată, de la portrete (între ca­re se remarcă cel al regretatului Paul Tomița), la peisaje din Sebeș și împrejurimi, dar și dintr-o recentă călătorie la Veneția, ori la na­turile statice. Fără a avea pretenția vreunor compoziții complicate a că­ror hermeneutică ne-ar necesita vaste spații, Eugen Măcinic reu­șește să transmită privitorilor starea de liniște, de lumină și căldură de care avem cu toții nevoie. De aceea, închei aici semnalarea ex­po­ziției, îndemnându-vă să nu ezitați să o vizitați. (A.D.)
Directorii "descentralizatelor" pot să se teamă
     Lideri ai Alianței Dreptate și Adevăr PNL - PD Alba au declarat în cadrul unei conferințe de presă că directorii instituțiilor descen­tra­lizate (sau desconcentrate) de la nivelul județului Alba, pot să în­ceapă să se teamă pentru fotoliile pe care le ocupă. "Avem oameni pregătiți pentru toate aceste instituții", a declarat președintele PD Alba Iulia - Călin Potor. El a precizat însă că principalul criteriu după care se vor face înlocuirile este cel al competenței, astfel încât primii vizați sunt cei a căror activitate a lăsat de dorit. Pentru a stabili acest fapt se vor face analize atente. Mult mai tranșant a fost vice­președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel: "Ideea este să formăm o echipă care să lucreze pentru binele județului. Iar noi, este limpede, nu putem lucra cu pesediștii!". Cum toți șefii instituțiilor des­concentrate sunt membri PSD... lucrurile sunt clare.
Anca DINICĂ

A XI-a ediție a Colocviilor de literatură și arte la Aiud
     expozițieVineri, 17 decembrie 2004, ora 18,00, la Aiud a debutat cea de a XI-a ediție a Colocviilor de arte și literatură, odată cu vernisajul Sa­lo­nului de iarnă "Inter-Art", or­ga­nizat la galeriile cu același nu­me. Ia­tă numele artiștilor ce par­ticipă cu lucrări anul acesta: An­drei Bako, Mihaela Bako, Istvan Balog, Natalia Bardi, Victor Ca­covean, Cristian Ciumaș, Alina Ciupei, Alexandru Iuga, Dorel Lazăr, Robert Lixandru, Marcel Muntean, Ana Maria Oargă, Cristina Toacă Olievschi, Raluca Pitiriciu, Rodica Pungea, Emil Ranca, Ana Savu, Daniela Stănoiu, Mircea Boeriu, Ildiko Dee, Eugen Măcinic, Adelina Sasu și Andras Varga. Artiștilor români li s-au alăturat oaspeți din străinătate, în ge­neral participanți obișnuiți la Tabăra internațională de artă organizată anual de Fundația "Inter-Art": Eva Mazzuco (Aus­tria), Thomas Je­ringan (SUA), Cristina Iliopolos (Grecia), Lojze Ka­linsek (Slovenia) și Sherif Gunyar (Turcia).
    Manifestările continuă sâmbătă, 18 decembrie, începând cu ora 10,00, la Centrul Cultural "Liviu Rebreanu", unde se desfășoară Colocviul "Pictura religioasă-icoana"; "Colinde, datini și obiceiuri", Concursul de poezie "Ovidiu Hulea", ajuns de asemenea la cea de-a XI-a ediție, precum și concursul de debut în volum, ediția a VIII-a, odată cu o lansare de carte: "Întâiul dicționar fără sfârșit", avându-i ca autori pe Ion Mărginean, Daniela Barb Floroian și Cornel Petru Comșa. Tot sâmbătă, la ora 17.00, are loc vernisajul expoziției de icoane la care participă Alexandru Iuga, Aurelia Hadăr, Camelia Constantin Ciobanu, Ciprian Hopârtean, Costel Iftinchi, Dana Nițu, Denisa Ene, George Florin Văcaru, Florentina Grecu, Ioan Șarlea, Maria Colhon, Mariana Susan, Mihaela Georgeta Simion, Nicolae Muntean, Nelu Fulea, Nicoleta Daciana Truță, Oana Musceleanu, Romulus Buta, Simion Samfir și Virgil Pumnea. Vernisajul este urmat de un concert de colinde, susținut de grupul folk al Centrului Cultural "Liviu Rebreanu", Marius Moga, Claudiu Cordea și Luminița Pușcă, Corala "Psaltichia", Formația de dansuri și obiceiuri populare "Dor aiudean" și Ansamblul folcloric "Doina Aiudului".
    Duminică, 19 decembrie, ora 11,00, la Muzeul de Istorie din Aiud are loc vernisajul expoziției de artă plastică și artă fotografică Natalia Bardi și Dorel Lazăr, iar la ora 16,00, la Centrul Cultural "Liviu Re­breanu", vernisajul expoziției micilor iconari. După cum puteți ob­serva, ca în fiecare an, la Colocviile de literatură și arte de la Aiud este o abundență de manifestări și de participanți.(I.H.)
Tabără școlară în Grecia
     Elevii și studenții din județ mai au la dispoziție doar câteva zile pentru a-și depune cererile la sediul Agenției Teritoriale a Taberelor și Turismului Școlar Alba pentru a-și petrece o parte din sărbătorile de iarnă la Atena, în Grecia. Directorul ATTTS Alba, Marius Cetină, a declarat că termenul limită de înscriere este 20 decembrie a.c., tabăra școlară internațională fiind programată în perioada 27 decem­brie 2004 - 4 ianuarie 2005. Sejurul costă 210 euro/persoană, în tarif fiind incluse 6 nopți de cazare la hotel de două stele, micul dejun și cina. În același preț sunt cuprinse cheltuielile de transport, care pâ­nă la București este asigurat de ATTTS Alba, iar călătoria spre ca­pitala Greciei se face cu autocarele de 4 stele ale Agenției Na­țio­nale. Pe perioada sejurului, a spus el, sunt programate excursii op­ționale cu ghid turistic pentru localitățile Salonic, Delfi și Meteora. Ma­rius Cetină a ținut să sublinieze că solicitanții trebuie să dețină pașaport valabil.(R.G.)
Apă infestată
     Cetățenilor coloniei Dumbrava din Ocna Mureș le este livrată la robinete apă tulbure, care numai potabilă nu este. Situația a fost a­du­să la cunoștința Consiliului Județean Alba de consilierul PRM, Dana Șerb. Dânsa a precizat că de câteva luni, cei aproximativ 120 de locuitori ai coloniei primesc la robinete apă de culoare gălbuie, deși Consiliul local a alocat bani pentru repararea conductei de adu­cțiune, pe circa 100 de metri. Consiliera PRM a spus că res­pectiva conductă a fost instalată în anul 1937 și se sparge foarte des, astfel încât apa se amestecă cu materii organice, după care ajunge la ro­binetele oamenilor. Pentru a fi mai convingătoare, Dana Șerb a pre­zentat consilierilor o mostră de lichid, care mai degrabă părea a fi o "Fanta lemon", decât apă potabilă.(F.R.)
Brazi confiscați
     La domiciliul lui Liviu Pătrușel (30 de ani) din Albac au fost găsiți, în 15 decembrie, de către lucrătorii Postului de Poliție din Albac un număr de 34 de brazi pentru care nu deținea acte de proveniență. Brazii au fost ridicați în vederea confiscării și predați Ocolului Silvic Horea-Apuseni-Albac. Liviu Pătrușel a fost amendat cu 1 milion de lei. (L.I.)
Nicolae Popa felicitat de consilieri
     Președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, i-a mul­țumit vicepreședintelui Nicolae Popa pentru activitatea sa de câteva luni în conducerea CJ Alba și l-a felicitat pentru obținerea mandatului de deputat. "Am înțeles că va rămâne alături de noi și ne va ajuta în continuare, mai ales că poate fi membru al Comisiei de Buget-Fi­nanțe din Camera Deputaților", a spus Atanasiu. Cei 32 de con­silieri prezenți l-au felicitat și aplaudat pe Nicolae Popa, despărțirea de acesta fiind una amiabilă și plăcută. Locul lui Nicolae Popa în Con­siliul Județean va fi luat de Liviu Feneșan, următorul pe lista uma­niștilor care au candidat pentru CJ Alba.(F.R.)
Pentru că Alba Iulia a renunțat la 1 miliard de lei
La Blaj și Ocna Mureș se vor plăti ajutoarele sociale
     Președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, i-a in­for­mat pe consilierii județeni că Primăria Alba Iulia a renunțat la su­ma de 1 miliard de lei destinată plății ajutoarelor sociale și de încăl­zire, descurcându-se cu ce are. Atanasiu a propus transferarea a­ces­tor bani pe alte localități unde sunt restanțe mari, cum este ca­zul Blajului, unde ajutoarele sociale nu s-au plătit de 5 luni. Cu o propunere a venit și consilierul PRM, Dana Șerb, care a cerut bani și pentru Ocna Mureș. În cele din urmă, vicepreședintele Nicolae Popa a propus alocarea a 800 de milioane de lei pentru Blaj și a 200 milioane de lei pentru Ocna Mureș. Propunerea sa a fost supusă la vot și a trecut cu 24 de voturi pentru și 8 împotrivă.(F.R.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.