Curier județean
Drumul magilor către Peștera Betleemului
     Cu Steaua în frunte, „Cei trei crai din răsărit" au plecat pe lungul drum al întâlnirii cu „plinirea vremii". Așteptarea celor 42 de generații de strămoși, de la Avraam la Hristos, precum și a celor de dinaintea lor se apropie de sfârșit. De după acest orizont, o rază de lumină atrage atenția lumii. Legea Veche, care a călăuzit vremurile de în­ceput, se vede stârnită din confortul său multimilenar. Stăpânirea talionului își vede autoritatea amenințată. „Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte" va trebui să-și recunoască vremelnicia. Rigida și in­flexibila sintagmă este silită să cedeze scaunul suratei sale mai tinere pentru că "Legea a trecut și harul a venit". Soarele dreptății pândește de după colină ceasul hărăzit de Dumnezeu din veșnicie. Șarpele, sau instrumentul morții, asupra căruia Dumnezeu a aruncat primul blestem din istorie, zicându-i „să se târască și să mănânce țărâna în toate zilele vieții sale", va trebui să se ascundă în pustii și în locuri neumblate de picior omenesc, pentru că este aproape femeia și pruncul care-i vor zdrobi capul. „Heruvimul cu sabie de flacără vâlvâitoare", pus să păzească raiul din ziua izgonirii lui Adam, va trece în rezervă, lăsându-se la vatră, pentru c㠄raiul cel închis, azi iar s-a deschis". Frigul iernii și dogoarea verii se vor duce la culcare trecute în uitare, întrucât peste pământ și oameni se va reinstala blânda răcoare a înserării de la început, când Dumnezeu în amurg umbla fericit prin rai convorbind binevoitor cu omul, creația sa de suflet. Pământul cel de toate zilele, de multe ori sterp, pietros și spinos, se va preface într-un pământ nou, care va rodi însutit. Prea­mărirea puterii lui Dumnezeu va răspândi miros de smirnă și tămâie peste întreaga fire. Somnul îndelung al strămoșilor va lua sfârșit, pentru că și ei, când raza Stelei de la răsărit va răzbate prin fe­res­truica aburită în peștera de dobitoace, vor trebui să cânte: „Mărire întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bună învoire", „căci strămoșii iară, prin Sfânta Fecioară, iar s-au înnoit, iar s-au înnoit".
    Cosmosul însuși în nemărginirea lui nu-și va încăpea în piele, văzând atâta pace, fericire și bună învoire pe acest pământ. „De toate și pentru toate", îți mulțumim, Mărite Doamne, că ne-ai în­vred­nicit și pe noi de aceste zile negrăite.
Preot Petru PINCA, Blaj

Acțiuni ale polițiștilor din Blaj și Teiuș
     Polițiștii din Blaj și Teiuș au organizat, în 16 decembrie, acțiuni pe linia asigurării unui climat de siguranță civică corespunzătoare și a unui trafic rutier mai sigur, pentru prevenirea și descoperirea fap­telor antisociale. Polițiștii din Blaj au aplicat 21 de sancțiuni contra­venționale, dintre care 11 la regimul circulației, 7 la Legea 12 privind comerțul ilicit, 2 la Legea 61 privind ordinea publică și una la Legea 105 referitoare la starea civilă. Valoarea totală a amenzilor este de 12,7 milioane lei. De asemenea, au fost controlați un număr de 22 de agenți economici, 31 de autoturisme aflate în trafic și legitimate 19 persoane. Polițiștii din Teiuș au constatat 35 de contravenții. Cele mai multe sancțiuni, respectiv 26, au fost aplicate la regimul circu­lației. Restul au fost aplicate la Legea 12 - 8 sancțiuni și la Legea 61 - o sancțiune. Valoarea amenzilor date este de 23 milioane lei. Au fost reținute de către polițiști și două permise auto. (L.I.)
"Deschide ușa, creștine!" la Ocna Mureș
     Azi, începând cu ora 16,00, Casa de Cultură din Ocna Mureș este gazda unui program artistic de Crăciun, organizat de Centrul de zi "Sf. Mucenic Ciprian", din localitate. La acest eveniment, care cuprinde interpretarea colindelor după datină și scenete cu tematică religioasă, pe lângă copiii de la acest centru de zi, mai participă copiii de la Centrul de plasament Sâncrai, cei îngrijiți de Organizația "Sanctuary", Organizația "Procopilăria", precum și un grup de elevi de la Școala generală cu clasele I-IV din Uioara de Jos. Centrul "Sf. Mucenic Ciprian", din Ocna Mureș, a fost înființat în anul 2003 de Asociația Filan­tropia Ortodoxă- Alba Iulia, cu scopul de a îmbunătăți nivelul de trai și de educație ale copiilor de vârstă școlară aflați în dificultate. Odată cu organizarea manifestării de sâmbătă, Filan­tro­pia Ortodoxă mulțumește tuturor partenerilor, colaboratorilor, spon­sorilor și comunității locale ocnamureșene (în special cadrelor didac­tice voluntare), pentru activitatea de susținere a serviciilor oferite în cadrul Centrului "Sf. Mucenic Ciprian", urându-le "Sărbători fericite!". (I.H.)
Concert de colinde la Teleac
     Duminică, începând cu ora 18,00, la Căminul cultural din Teleac va avea loc un concert de colinde intitulat "Cu inima deschisă". La spectacolul de sărbători vor participa ansamblul folcloric "Ardealul" al Cercului Militar Alba Iulia și grupul de colindători al Căminului cultural, format din copii, mame și bunici. Moșul va fi prezent și va împărți cadouri pentru copiii din Teleac. (F.R.)
Material didactic de 30 de milioane
     Conducerea Grupului Școlar Industrial Metalurgic din Alba Iulia a achiziționat zilele trecute material didactic în valoare totală de 30 de milioane de lei, fondurile fiind asigurate din bugetul local. Directorul instituției, Gheorghe Sas, a declarat că este vorba, în primul rând, de un retroproiector care va fi utilizat pentru desfășurarea orelor de matematică și științe. De asemenea, au fost cumpărate 14 hărți și atlase geografice, precum și 10 mingi pentru practicarea jocurilor colective (fotbal, baschet și handbal), materiale de care unitatea avea absolută nevoie. (R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.