Prima pagină Ediția din: 20.12.2004
Facturile supraîncărcate au declanșat "Războiul apei" la Zlatna
•Cinci familii acționează în instanță CL Zlatna *Drept răspuns, autoritățile locale amenință cu sis­tarea furnizării apei potabile
     Mai multor familii din orașul Zlatna riscă să le fie sistată apa potabilă acum când iarna și-a intrat în drepturi. Acest aspect este unul mai mult decât complex și își are rădăcinile încă din luna aprilie a anului 1999, atunci când la intrarea în rețeaua orășenească a fost montat un contor de apă rece. La începutul lunii noiembrie a acelui an a fost înregistrat un consum mediu lunar de 63.700 metri cubi, adică peste 63.000 tone apă. Întreaga cantitate a fost fac­turată de către Seviciul public "Prestarea" și SC Ampelum Zlatna cu mențiunea că "Prestarea" a facturat populației și mai multor agenți economici o cantitate de 27.460 mc apă, din care populația deținea ponderea. Și facturile au fost evident pe măsură, ajungân­du-se ca anumite familii să plătească contravaloarea a 50 sau chiar 100 tone de apă. Unul dintre acești "păgubiți" este și dl. Marcel Că­pitan, a cărui familie numără 4 membri, și care a primit o factură din care rezultă că într-o lună a consumat 140 tone de apă! "Nici dacă aș avea piscină în casă nu am reuși să consumăm atâta apă. Pot să demonstrez că instalațiile de apă nu ar face față unui așa volum într-o lună de zile. În situația mea sunt alte 4 familii, dar pe această listă pot figura toate cele 2623 de persoane care sunt în consum paușal din 1999", ne-a precizat dl. Căpitan.
    Mai mult decât atât, directorul serviciului public SC Serv Com Zlatna a recunoscut la începutul acestui an că există pierderi în rețea de aproape 80%. "Cum orice serviciu public sau privat func­ționează după principiul eficienței, înseamnă CL Zlatna a trișat ani de zile un oraș întreg încărcând facturile emise de serviciul public pentru a-și acoperi ineficiența. După ce mi-am montat apometre, valoarea facturilor a scăzut în medie de 50 de ori. De aici rezultă încălcarea gravă a legii gospodăriei comunale care specifică la art. 64 că stabilirea consumurilor se face în sistem paușal prin com­parație cu consumul abonaților similari dotați cu astfel de aparate adică apometre" a spus Marcel Căpitan.
    În acest sens 5 familii din Zlatna au depus la Judecătoria Alba Iu­lia în data de 10 decembrie 2004, în baza art. 47 și 48 din Codul de Procedură Civilă, o cerere colectivă de chemare în judecată a CL Zlatna solicitând repunerea în situția anterioară potrivit prin­cipiului Restituțio in Integrum. Și ca tacâmul să fie complet, iar nervii oamenilor să fie întinși la maxim, în urmă cu câteva zile, cele 5 familii din Zlatna au primit din partea primăriei locale o înștințare în care se arată că "dacă în termen de 5 zile lucrătoare de la pri­mirea adresei, nu vă prezentați la sediu serviciului public pentru încheierea contractului de furnizare a apei potabile și preluarea în rețeaua de canalizare a apelor uzate, vă vom sista furnizarea apei potabile". "Nu pot să cred că este posibil așa ceva. Pe rol se află acum un proces și până la emiterea unei sentințe definitive nu se poate acționa asupra noastră în nici un fel. Termenul dat de pri­mărie expiră în această săptămână și ar fi culmea penibilului să rămânem fără apă potabilă. Oare când o să se instaureze drep­tatea și în această țară?", ne-a mai declarat foarte afectat de cele întâmplate dl. Marcel Căpitan.
Răzvan JURCĂ

Astăzi, ultimul Ignat tradițional?
     tăierea porculuiAderarea la Uniunea Europeană a adus cu sine și o serie de reglementări în domeniul agri­cul­turii și zootehniei. Astfel sa­crificarea porcului nu se va mai putea face în mod tradițional, ceea ce românilor nu prea le place. Nu de alta dar tăierea porcului de Ignat este una din­tre tradițiile străvechi din Pos­tul Crăciunului, iar modul în care se face acest sacrificiu este la fel de vechi ca tradiția însăși. Legenda spune că Ignat a fost inițial o divinitate solară, care a fost însă creștinată la finele Evului Mediu, atunci când data de 20 de­cembrie i-a fost dedicată în calendarul creștin Sfântului Ignație Teo­fanul. Tradiția mai spune că în această zi săracii care nu-și permit un porc trebuie să taie un alt animal, iar cu sângele lui sunt în­semnați copiii, pe frunte, pentru a fi sănătoși. Cei miloși nu trebuie să asiste la tăierea porcului pentru că acesta va muri greu, iar carnea lui nu va mai fi bună. În această zi oamenii nu au voie să facă altceva în gospodărie decât să taie și să prepare porcul. (A.D.)
Crimă la Strungari
Un tânăr a fost omorât în bătaie
     Lucrătorii Postului de Poliție Pianu au fost sesizați telefonic în 17 decembrie de către Castaina Titianu din satul Strungari că în curtea vecinei sale Elisabeta Stanciu se află o persoană de sex masculin bătută. Deplasați la fața locului polițiștii au constatat că Ciprian Mărginean în vârstă de 21 de ani din Lechința, județul Mu­reș, era plin de sânge și prezenta mai multe leziuni în zona ca­pului. În urma verificărilor s-a stabilit că tânărul a plecat din Sebeș cu autobuzul pentru a merge în vizită la o prietenă. Pe drum s-a întâlnit cu Nicolae Stanciu (20 de ani), fratele iubitei sale cu care a plecat spre satul Plai. La un moment dat, din motive încă necu­noscute, între cei doi a avut loc o altercație. Nicolae Stanciu i-a a­plicat lui Ciprian Mărginean mai multe lovituri cu o bâtă. Mărginean a reușit să fugă și a ajuns în curtea iubitei sale Elisabeta Stanciu. Victima a fost transportată la Spitalul municipal Sebeș, dar încer­cările medicilor de a-l resuscita au fost zadarnice, tânărul dece­dând. În urma necropsiei s-a constatat că plămânul stâng al băia­tului a fost fisurat. (L.I.)
Ion Iliescu revine în PSD
     La sfârșitul săptămânii trecute, conducerea PSD a susținut o videoconferință cu organizațiile județene, cărora li s-au trasat liniile directoare pentru perioada următoare. Membrilor de partid, cu func­ții sau fără, li s-a cerut să strângă rândurile pentru a păstra unitatea PSD, fără a se lăsa influențați de presiunile venite din partea altor partide. Totodată s-a confirmat și revenirea în structurile partidului a fostului președinte al României, Ion Iliescu. (R.J.)
Incendiu în Ocoliș
     În 18 decembrie, la ora 4,00, Ioan Chirică din Ocoliș a observat că la locuința lui Mircea Călbează a izbucnit un incendiu. La fața locului s-au deplasat Pom­pierii Civili din comuna Ocoliș și Pom­pierii Militari din Turda. Incendiul a fost localizat și stins. Din fericire nu a fost nimeni rănit, membrii familiei Călbează fiind plecați. Pa­gubele însă se ridică la 2 miliarde de lei. Cercetările continuă pen­tru a se stabili cauza producerii incendiului. (L.I.)
Concert de colinde
     Liceul de Muzică și Arte Plastice Alba Iulia vă invită luni, 20 decembrie 2004, orele 17.00 la Concertul de colinde prezentat de: corul "Appassionato" clasele V-VIII, dirijor Daniela Fivi Rus, taraful Liceului, coordonator Levente Ferencs Szocs, corul "Augustin Be­na", clasele IX-XII, dirijor Daniela Fivi Rus. Spectacolul va avea loc în Sala festivă de pe strada Teilor nr. 11. (L.I.)
Brazi confiscați
     Organele Silvice din Câmpeni împreună cu Poliția Câmpeni au organizat în 17 decembrie controale pe linia respectării trans­por­tului pomilor de iarnă. Au fost surprinși în trafic trei persoane ce transportau cu autoturisme Aro brazi pentru care nu dețineau acte: Adrian Beleiu - 160 de brazi, Ioan Cârgea- 54 de brazi și Constantin Cârgea- 81 de brazi. Pagubele se ridică la 70 milioane lei. Celor trei li s-au aplicat amenzi în valoare de 15 milioane lei, iar brazii au fost ridicați în vederea confiscării. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.