Curier județean
Expoziție de icoane la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
     icoanăÎn preajma Sărbătorii Nașterii Domnului Cristos, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a avut loc vernisajul unei expoziții de icoane pe sticlă și lemn. Expoziția intitulată "Săr­bătorile de peste an oglindite în icoana românească" a fost organizată de către secția de istorie din cadrul mu­zeului albaiulian. Au fost expuse peste 30 de icoane ce fac parte din colecția mu­zeului, multe dintre acestea putând fi văzute și în colecția permanentă. Et­nografa Adriana Țuțuianu este cea care prin multă muncă și migală a re­con­diționat icoanele, care acum pot fi ad­mirate de vizitatorii muzeului. Icoanele provin din diferite centre precum Lan­crăm, Maieri Albei Iulia, Laz, Nicula sau Țara Oltului și înfățișează diferiți sfinți și sărbători de peste an. Extraordinar este faptul că imaginile icoanelor au fost asemuite cu chipurile țăranilor din perioada în care acestea au fost pictate. La vernisaj au fost prezenți alături de doamna director Viorica Suciu și angajați ai muzeului, studenți, elevi, cadre didactice precum și Gabriel Rustoiu, directorul Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Alba și consilierul cultural Iosif Zoica din partea Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia. Un grup de elevi ai Liceului Economic "Dionisie Pop Mar­țian" din Alba Iulia au colindat și urat după datina străbună fiind răs­plătiți la sfârșit cu nuci și mere.
Lavinia IONAȘ

Luna trecută,
Finanțiștii au atras suplimentar la buget aproape 3 miliarde
     În luna noiembrie, Direcția Generală a Finanțelor Publice Alba a organizat 116 acțiuni de verificare fiscală, tematică și operativă, vo­lumul creanțelor atrase suplimentar la buget fiind de aproape 3 miliarde de lei, din care 622 de milioane au fost încasate pe loc. Purtătorul de cuvânt al DGFP Alba, Iulia Mireștean, a declarat că peste 2,3 miliarde din suma totală o reprezintă diferențe de im­pozite, taxe, fonduri și contribuții stabilite suplimentar peste cele evidențiate de contribuabili în evidența contabilă. Alte 659 de mi­lioane sunt dobânzi și penalități de întârziere calculate la debitele stabilite, 26 de milioane de lei fiind încasate chiar în timpul controalelor. Principalele abateri depistate se referă la nedeclararea veniturilor realizate prin nedepunerea declarațiilor, deconturilor și bilanțurilor contabile, înregistrarea unor cheltuieli nedeductibile fis­cal, aplicarea eronată a regimului deducerilor privind TVA, ne­cal­cularea, nereținerea și nevirarea contribuțiilor sociale. Pentru aceste deficiențe au fost aplicate 24 de sancțiuni contravenționale însu­mând 147 de milioane de lei, fiind încasate operativ 5 amenzi care totalizează 28 de milioane.(R.G.)
Birou oval la Grădinița nr. 11 din Alba Iulia
     Grădinița cu program prelungit nr. 11 din Alba Iulia are un birou oval, amenajat cu mobilierul donat de conducerea primăriei, odată cu schimbarea propriilor piese de mobilă, a declarat directorul gră­diniței, educatoarea Lidia Muntean. Ea a precizat că donația constă în mese, scaune tapițate, covoare, bănci și o bibliotecă, valoarea donației ridicându-se la aproximativ 25 de milioane de lei. Mobila primită a fost amplasată în sala festivă a unității de învățământ pre­școlar, care acum își poate primi "regește"oaspeții, mai ales că instituția a primit și un set de veselă din porțelan pentru protocol, estimat la circa 3,5 milioane, din partea unei firme de profil din municipiu.(R.G.)
Societate comercială de interes local, la Sohodol
     Consilierii din Sohodol au aprobat recent înființarea unei socie­tăți comerciale de interes local, în această comună. Societatea va funcționa în subordinea Consiliului local și va cuprinde în obiectul de activitate curățenia comunei, transportul local, repararea drumu­rilor comunale, exploatarea carierelor de piatră și marmură, ex­ploatarea și pre­lucrarea masei lemnoase, înființarea unui post de televiziune propriu, aducțiunea de apă, comerțul cu animale vii etc. Inițiativa constituirii acestei societăți aparține primarului Lucian An­dreica, care are convingerea că, astfel, comunitatea și locuitorii vor prospera. (I.H.)
Pasiunea unui tânăr... furtul de biciclete
     Din curtea Palatului Copiilor din Alba Iulia a fost furată vineri, 18 decembrie o bicicletă. Reclamantul furtului a fost Ioan Frățilă. În urma cercetărilor a fost identificat autorul furtului în persoana lui Ni­colae Octavian B. în vârstă de 15 ani din Alba Iulia. Bicicleta a fost recuperată și înapoiată proprietarului. S-a constatat, de asemenea, că minorul a mai sustras în data de 13 decembrie încă o bicicletă din holul Spitalului municipal Alba Iulia ce aparținea lui Marian Mi­hail. Băiatul este cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt ca­lificat. (L.I.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.